Ні для кого не секрет, наскільки шкідливими і несмачними бувають ми купуємо продукти, саме тому, по можливості, їх краще готувати самим. Особливо низькопробної виходить у виробників сирна продукція, тому-то її ми пропонуємо вам зробити вдома своїми руками, і сьогодні це буде домашній сир з молока і сметани. Приготувати такий продукт зможе будь-хто, склад блюда вимагає мінімум легкодоступних інгредієнтів, а сама приготування займає мало часу.
Приготування домашнього сиру на молоці, сметані та яйцях неймовірно просте і швидке. Буквально протягом доби можна зробити улюблене сирне ласощі, яке з’їдять із задоволенням навіть найменші діти.
Молочно-сметанний сир виходить досить ніжним і м’яким. Для готування рекомендується використовувати натуральні (сільські) продукти, на їх основі продукт завжди краще.
Класичний рецепт сиру з молока і сметани
Складові
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Молоко коров’яче – 1 л + –
- Сіль – 1/2 ст.л. або за смаком + –
- Сметана 20-30% – 200 г + –
Як приготувати сир з молока і сметани
- Молоко кип’ятимо, додаємо в нього за смаком сіль. Якщо хочете, щоб ваш продукт вийшов несолоним – киньте в киплячу масу 1 ч. Л. солі, якщо хочете відчувати в смаку солоність – додайте 1 ст. л. солі.
- В окрему миску викладаємо сметану, вбиваємо в неї яйця. Акуратно змішуємо між собою продукти, намагаючись отримати однорідну масу.
- Тонким струменем вливаємо в кипляче молоко яєчно-сметанним суміш, розмішуємо все ложкою.
- Даємо молоку час (5-7 хвилин) прокипеть на невеликому вогні. У процесі кипіння молоко повинно згорнутися (зазвичай це відбувається на 2-3 хвилині кипіння). Не забувайте періодично продукт помішувати.
- Отриману сироватку (виділилася в процесі створаживания молочної маси) можна використовувати для приготування випічки або спеціального розсолу для зберігання деяких видів сирів (так званих сирів розсолів).
- Застеляємо друшляк марлею (в 4 шари), ставимо його на каструлю, потім проціджуємо створоженного масу. Коли залишки сироватки стекут в каструлю, отриману сирну масу зав’язуємо марлею і прибираємо під гніт. Як преса підійде пляшка з водою. Для початку накрийте сир тарілкою, а потім зверху поставте на неї наповнений бутель.
Тримати продукт під пресом необхідно 4-6 годин, але краще залишити сир на всю ніч.
Ось такий простий рецепт приготування улюбленого домашнього сиру на сметані і молоці. З 1 літра молока ви зможете отримати близько 300 г панира до ранкового або вечірнього чаю. З варенням або медом м’які сирні шматочки уплетутся вашими домочадцями за лічені хвилини.
Домашній сир з молока і сметани з пряними травами
Якщо класичний варіант приготування сиру не для вас, тоді спробуйте урізноманітнити улюблений продукт пікантною зеленню та спеціями. Підійде будь-яка пряність (суха або свіжа): паприка, кінза, кріп, мелений перець і інші добавки. Не бійтеся урізноманітнити одноманітну структуру сиру всілякої зеленню та спеціями, вони лише додадуть пікантності вашій частування.
Складові
- Молоко (пастеризоване) – 2 л;
- Сметана (жирна) – 400 г;
- Яйця – 6 шт .;
- Пряні трави (петрушка, базилік, чебрець, кінза, кріп) – на смак (свіжі або сухі);
- Сіль – 2-3 ч. Л.
Приготування пряного сиру зі сметани і молока
- Переливаємо молоко в каструлю з товстим дном. Це потрібно для того, щоб в процесі кипіння воно не підгоріло.
- Якщо ви використовуєте сухі трави, то їх необхідно додати в молоко відразу, поки воно холодне і некип’ячену. Так травички зможуть краще розкрити в страві свій смак.
- Ставимо молоко грітися на маленький вогонь. А поки воно гріється – беремося за приготування закваски для сиру: змішуємо в мисці сметану, свіжу зелень, яйця.
- У процесі варіння потрібно уважно стежити за молоком: як тільки воно почне підніматися – каструлю відразу ж знімаємо з вогню.
- Вливаємо в масу, потроху, приготовлену закваску.
- Знову ставимо каструлю на невеликий вогонь і варимо молоко з закваскою 3-7 хвилин, поки маса не створожится. Швидкість створаживания багато в чому залежить від кислоти сметани. Якщо молоко буде погано створаживаться – додайте в нього трохи лимонної кислоти або натурального лимонного соку.
- Друшляк встановлюємо на каструлю і застилає його 2-ма шарами марлі.
- Коли сироватка відокремиться від загальної маси – перекладаємо все в друшляк і на час в ньому масу залишаємо, щоб з неї повністю стекла сироватка.
- Через час звертаємо краю марлі в вузол і ще раз масу гарненько віджимаємо.
- Ставимо ніжний сир із зеленню домашнього приготування під прес, годин на 5-7. Після закінчення цього часу продукт буде повністю готовий.
Як бачите, зовсім нічого складного в готуванні такого ласого продукту, як домашній сир з молока і сметани, немає, навіть якщо ви використовуєте якийсь оригінальний рецепт. Всі технології дуже прості і дозволяють робити сир на закуску практично кожен день. Легкий і одночасно ситний продукт стане прикрасою вашого обіднього столу.
Смачного!