Кожен з нас, без сумніву, хоче побувати у Франції – романтика і чудова кухня цієї країни нікого не залишить байдужим.
Щоб зануритися в атмосферу французького півдня приготуйте мідії в білому вині, їх рецепт обов’язково повинен бути присутнім у вашій кулінарній книзі. Готування делікатесу не завдасть труднощів, і ви з легкістю приготуєте гідний вечеря для своєї сім’ї.
Вживати мідії можна смаженими, тушкованими або запеченими і у всіх випадках морепродукти повинні бути відмінної якості. До вибору мідій потрібно підійти серйозно – несвіжі молюски можуть нашкодити здоров’ю. До того ж вартість морепродуктів чимала і витрачати гроші в порожню, ніхто не хоче. Для цього ми наведемо кілька порад, щоб ви могли вибрати свіжі і смачні мідії.
Як вибрати якісні мідії
- Основна маса мідій надходить на прилавки в замороженому вигляді і визначити якість продукту можна по раковин. Обов’язково огляньте кожну Мідію і переконайтеся, що раковини щільно закриті. Навіть найменший розбіжність стулок свідчить про зіпсованість морепродукту.
- Раковини, покриті товстим шаром льоду, купувати не бажано. Такий стан говорить про те, що мідії неодноразово піддавалися заморожуванню. А для морепродуктів такі обробки взагалі протипоказані. Оптимальний варіант – ледве помітний шар льоду, без чорних крапок і білої паморозі.
- Визначити свіжість продукту можна за вагою: занадто легкі – вже зіпсовані на 100%, а надзвичайно важкі – наповнені водою. Візьміть раковину в руку, і ви зрозумієте який перед вами продукт.
- Якщо вам пощастило купити живих морських мешканців, також не варто халатно ставитися до їх вибору. В першу чергу постукайте по раковині, молюски повинні реагувати, якщо немає – молюск мертвий. Також стулки повинні бути щільно закриті. Свіжі і якісні мідії пахнуть морем і водоростями. Інші запахи повинні вас насторожити, і в такому випадку краще відмовитися покупки.
- Форма і розмір молюска не впливає на смакові якості, найголовніше – вибрати якісний продукт. Якщо ви купуєте мідії без раковин, вони не повинні злипатися. У вакуумній упаковці зазвичай можна виявити етикетку всередині і дізнатися виробника і свіжість морепродуктів. Якщо цього зробити не вдається, наприклад, етикетка переклеєна або розмокла, від покупки слід відмовитися.
Мідії в мушлях з білим вином
Приготування мідій в білому вині доставить вам масу задоволення і позитивних емоцій. Прекрасний аромат і смак морепродуктів зробить ваш звичайний вечеря чудовим.
З таким шикарним пригощанням можна влаштувати романтичну вечерю, так як морепродукти цінують і жінки і чоловіки. До того ж мідії надзвичайно корисні – в 100 грамах апетитних молюсків всього 52 калорії.
Складові
- Мідії – 1 кг;
- Біле вино – 1,5 склянки;
- Селера – 2-3 гілочки;
- Петрушка – 3 гілочки;
- Сік лимона – 1 ст.л .;
- Базилік сушений – 1 ч.л .;
- Сіль, перець – за смаком;
- Білий ріпчаста цибуля – 2 шт.
Як приготувати мідії в білому вині
Біле вино для приготування мідій вибирайте відповідно до своїх смаковими якостями. Не обов’язково купувати дороге марочне вино, досить щоб напій просто був хорошої якості.
- В першу чергу потрібно почистити раковини. Одягніть гумові рукавички і за допомогою гострого ножа видаліть з мідій все зайве. Ретельно вимийте кожну мушлю. Залиште морепродукти під проточною водою на кілька хвилин. (Мушлі, які відкрилися – негайно викинути, їх не можна вживати в їжу).
- Ріпчасту цибулю очистіть, вимийте під проточною водою і дрібно наріжте. Зелень також вимийте і дрібно порубати.
- У глибоку каструлю (або казанок) влийте вино. Додайте до нього зелень, цибулю, базилік і дрібку чорного перцю. Суміш вина і приправ доведіть до кипіння і готуйте на повільному вогні 4-5 хвилин.
- У киплячу суміш помістіть мідії і щільно накрийте каструлю кришкою. Коли вино закипить, варіть морепродукти 10 хвилин постійно помішуючи. Заважати потрібно ретельно з самого дна нагору, щоб все молюски рівномірно проварилися. У процесі варіння трохи підсолити морепродукти.
- Тепер зніміть каструлю з вогню і залиште під кришкою ще на 5 хвилин.
- Після цього відкрийте тару з мідіями і викладіть на блюдо. Мідії, які не розкрилися – прибрати. Перед подачею посипте зверху свіжою рубаною петрушкою і полийте лимонним соком. Все це потрібно робити швидко, щоб молюски потрапили на стіл ще гарячими.
За традицією мідії подають у великих супових тарілках, щоб бульйон залишався на дні. Спробуйте і ви таку оригінальну подачу. Є молюски можна руками, десертною ложкою або використовувати в якості приладів порожню черепашку.
Мідії з овочами в білому вині
Складові
- Мідії без черепашок – 800 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт + –
- Морква – 2 шт + –
- Імбир – 10 г + –
- Сухе біле вино – 300 мл + –
- Сіль морська – щіпка + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Масло вершкове – 2-3 ст.л. + –
- Оливкова олія – 2 ст.л. + –
- Лимонний сік – 2 ст.л. + –
- Часник – 3-4 зубчики + –
- Петрушка або кінза – 2-3 ст.л. + –
Як готуються мідії в білому вині з овочами
- Заморожені мідії залиште при кімнатній температурі до повного відтавання. Потім промийте їх під струменем гарячої води і відіжміть.
- Моркву і цибулю очистіть, цибулини наріжте тонкими півкільцями, а моркву поріжте довгими смужками. На розігріту сковорідку з товстим дном покладіть вершкове масло і додайте порізані овочі. Гасіть на повільному вогні 10-15 хвилин, поки морквина не стане м’якою.
- В іншу сковорідку влийте вино, і додайте мідії. Гасіть на повільному вогні 15 хвилин. Вино в процесі приготування повинно упаритися вдвічі. Тепер додайте до мідій тушковані овочі, посоліть.
- На дрібній тертці натріть імбир і додайте на сковорідку. Акуратно перемішайте і тушкуйте ще 10 хвилин до готовності. Вимкніть вогонь, накрийте кришкою і нехай мідії відпочинуть 5-10 хвилин перед подачею.
- Щоб домогтися неперевершеного смаку, подайте морепродукти з власним соусом. Зелень петрушки дрібно поріжте, додайте оливковою масло і лимонний сік. Кілька зубків часнику подрібніть на тертці і змішайте з іншими компонентами. За бажанням збийте масу в блендері.
- Готові морепродукти з овочами розкладіть в порційні тарілки і зверху полийте соусом. Подавайте блюдо теплим, з грінками з білого хліба.
Мідії в білому вині неймовірно смачні, а їх простий рецепт дозволить самостійно приготувати делікатес родом з Франції.