Складно знайти людину, яка б не любила свіжу ароматну випічку, приготовлену в домашніх умовах. Серед безлічі рецептів таких страв особливо виділяються пиріжки із замороженою полуницею – солодкі і рум’яні красені, які стануть прикрасою будь-якого столу, в тому числі і святкового. А той факт, що ягода в них використовується не свіжа, робить ці ласощі ще і неймовірно зручним для приготування будь-якої пори року.
Класичний рецепт пиріжків з мороженої полуницею
Складові
тісто
- Борошно пшеничне – 2 кг + –
- Молоко – 600 мл + –
- Вода очищена – 150 мл + –
- Яйця курячі – 4 шт + –
- Масло вершкове – 200 г + –
- Цукор-пісок білий – 6 ст.л. + –
- Дріжджі хлібопекарські – 4 ч.л. + –
- Ванільний цукор – 2 пакетики + –
- Сіль – 1/2 ч.л. + –
начинка
- Цукор-пісок білий – 10 ст.л. + –
- Полуниця – 0,8 кг + –
Як приготувати пиріжки з замороженої полуницею в духовці
- Дістаємо з морозильної камери ягідки і залишаємо їх розморожувати при кімнатній температурі.
- Тепер нам потрібно розібратися з нашим дріжджовим тестом, так що виливаємо нашу воду в зручну ємність і трохи підігріваємо її. Тут важливо відзначити, що дуже сильно гріти рідина не потрібно – висока температура зіпсує наші дріжджі. Вода повинна бути трохи тепліше кімнатної температури.
- Висипаємо дріжджі в воду, перемішуємо і залишаємо на деякий час.
- У досить глибоку миску наливаємо тепле молоко, додаємо 3 курячих яйця, а також всипаємо сіль і обидва види цукру. Гарненько все перемішуємо, поки тверді крупинки повністю не розчиняться.
- Вершкове масло ставимо в мікрохвильову піч на деякий час, щоб воно стало повністю рідким, при бажанні можна скористатися водяною банею. Топлене маслечко виливаємо в молочну суміш, сюди ж вливаємо і вже справжні дріжджі.
- Просіяне борошно акуратно всипаємо в нашу рідина і постійно перемішуємо. Важливо ретельно вимісити тісто, щоб воно було однорідним і м’яким.
- Коли тісто замішане, перекладаємо його знову в глибоку миску і накриваємо тканиною. Воно повинно як слід піднятися, так що на пару годин отставляем його в сторону. Тільки не забувайте час від часу перевіряти тісто, воно може занадто сильно збільшитися в обсязі, так що в такі моменти його слід трохи утрамбовувати.
- Приблизно в цей час наша полуничка вже повинна повністю відтанути, так що зливаємо з неї виділилася рідина і засипаємо цукром. Якщо через кілька хвилин після цього ви виявите ще сік, то також злийте його.
- На посипану пшеничним борошном робочу поверхню викладаємо тісто. Нам потрібно розділити його на невеликі шматочки, з яких ми згодом і будемо робити пиріжки. Розмір їх залежить тільки від ваших побажань, так що, розкотивши один такий кульку з тіста, ви зможете приблизно визначитися з тим, наскільки великий пиріжок вийде.
- У центр кожного розкотив млинчика викладаємо трохи полуниці, після цього защипуємо краю і викладаємо заготовку на деко, застелене пергаментом.
- Як ви пам’ятаєте, у нас залишилося ще одне яйце, воно потрібно нам для змазування. Так що розбиваємо його в невелику піалу, збиваємо виделкою і акуратно змащуємо масою наші пиріжки. Якщо не вистачить одного яйця, візьміть два.
- Відправляємо на сорок хвилин наш лист в духовку, яку слід розігріти до 190 градусів. Про готовність пиріжків вам повідомить характерний рум’яний колір тесту.
- Після цього виймаємо випічку, даємо трохи їй охолонути і подаємо на стіл до чаю.
До речі, якщо ви не хочете возитися з приготуванням тесту, то можете замінити його на покупне листкове. Складати такі пиріжки потрібно в вигляді конвертиків, а на смак вони нітрохи не поступляться тим, що ми готували в цьому рецепті.
Пиріжки з мороженої полуницею і ревнує
Навчені досвідом господині ніколи не упускають можливості зробити якомога більше запасів під час літнього сезону. Така далекоглядність нагороджує всю сім’ю взимку, коли на столі виявляється ароматна випічка з начинкою із заморожених дарів літа.
Складові
- Заморожений ревінь – 0,4 кг;
- Заморожена полуниця – 0,4 кг;
- Борошно пшеничне – 0,5 кг;
- Яйця курячі – 5 шт;
- Сир жирний – 0,5 кг;
- Цукор-пісок білий – 6 ст.л .;
- Сметана – 4 ст.л .;
- Розпушувач пекарський – 2 ч.л .;
- Сіль – пара пучок;
- Крохмаль – 2 ст.л .;
- Вода очищена – 4 ст.л.
Як зробити пиріжки з замороженої полуницею і ревнує
- Заморожений ревінь і полуницю виймаємо з морозилки і ставимо розморожувати при кімнатній температурі.
- Сир нам потрібно подрібнити, це можна зробити за допомогою сита, або скористатися просто виделкою. У другому випадку структура буде менш однорідною.
- У миску, в якій у нас знаходиться подрібнений сир, додаємо 4 курячих яйця, 2 столові ложки цукру і сметанку. Все перемішуємо, поки маса не стане однорідною. Для зручності можете скористатися міксером.
- Окремо змішуємо просіяне борошно, сіль і пекарський розпушувач. Суху суміш після цього акуратно всипаємо до сирної маси і замішуємо тісто. Накриваємо плівкою і відставляємо в сторону.
- Якщо ревінь у нас був заморожений в неочищеному вигляді, то чистимо його, а потім подрібнюємо, також нарізаємо і полуничку.
- У каструльку вливаємо воду, насипаємо 2 столові ложки цукру і додаємо ревінь. Ставимо на плиту на кілька хвилин, поки ревінь НЕ розм’якне, після чого зливаємо рідину, а нарізку відправляємо до полуниці.
- Всипаємо в миску решту 2 столові ложки цукру і крохмаль, премешіваем нашу начинку.
- Поділяємо тісто на невеликі кульки, розгортаємо з них коржики і викладаємо в центр кожної по 1 столовій ложці нашої начинки, защипуємо. Сформовані пиріжки викладаємо на пергамент, який покладений поверх дека.
- Час, що залишився яйце збиваємо виделкою і змащуємо їм наші пиріжки. Після цього ставимо в духовку на третину години, виставивши 180 градусів.
Завдяки тому, що в складі тесту у нас є сир, воно вийде дуже м’яким, так що маленькі любителі солодкого точно будуть в повному захваті.
Пиріжки з замороженої полуницею і сиром
У цьому рецепті сир ми будемо класти не в тісто, а в начинку, так що пиріжки вийдуть не тільки ароматними, але і дуже корисними!
Складові
- Полуниця заморожена – 400 г;
- Яйця курячі – 4 шт;
- Борошно пшеничне – 0,6 кг;
- Цукор-пісок білий – 200 г;
- Крохмаль – 2 ч.л .;
- Сир жирний – 0,3 кг;
- Ванільний цукор – 1 упаковка;
- Дріжджі сухі – 4 ч.л .;
- Молоко – 150 мл;
- Мед квітковий – 2 ч.л .;
- Масло вершкове – 100 г;
- Сіль – 1 ч.л.
Як запекти пиріжки із замороженою полуницею
- За традицією ставимо полуницю розморожувати, щоб це відбувалося швидше, можна викласти її в друшляк.
- Нам потрібно активувати дріжджі. Для цього половину нашого молока трохи підігріваємо (тільки не сильно), всипаємо дріжджі і додаємо мед і трохи борошна. Прибираємо в тепло місце на півгодини.
- Коли вказаний час минув, розбиваємо в ємність 2 яйця, додаємо 100 грам цукру, топлене масло, ванільний цукор, половину молока і сіль. Перемішуємо, а потім всипаємо потроху борошно і замішуємо тісто.
- Відставляємо масу в сторону, накривши тканиною. Воно повинно як слід піднятися.
- Полуницю дрібно рубаємо, додаємо сир, 100 г цукру, 1 куряче яйце і крохмаль. Добре все вимішуємо.
- Поділяємо тісто на 16 однакових кульок, потім розгортаємо їх, а в центр кожного викладаємо начинку. Після цього защипуємо пиріжки, викладаємо на деко змащений маслом або накритий пергаментом.
- Збиваємо останнім яйце, змащуємо нашу здобу. Ставимо в духовку на третину години при температурі 180 градусів.
Такі пиріжки із замороженою полуницею і сиром стануть справжньою окрасою будь-якого столу. Найцікавіше – дітлахи зі швидкістю світла змітають це корисне страву, хоча в чистому вигляді сир вони не надто шанують.