Плов з курагою і родзинками

plov-s-kuragoj-i-izyumom
Кухня Закавказзя дуже добре вписалася в наше повсякденне і святкове меню, важко навіть уявити пікнік без шашлику і застілля без чебуреків.

Але варто відзначити плов з курагою і родзинками, традиційна їжа для кавказців, а для нас щось незрозуміле і нове. Рис з сухофруктами може виступати як солодке блюдо, а також традиційно з улюбленим м’ясом.

Сушені фрукти дуже широко застосовуються в сучасній кухні, вони можуть використовуватися не тільки при готуванні десертів, а й стануть прекрасними компонентами фруктового плову.

Неповторний аромат родзинок і кураги просочує рис і робить його надзвичайно смачним і сонячним. Навряд чи знайдеться той, хто не пробував або не готував м’ясної плов, спробуйте зробити його з курагою і родзинками, і зможете досягти справжнього смаку цієї страви!

Секрети приготування плову з родзинками і курагою

Щоб ваш плов вийшов справді чудовим, ми відкриємо вам кілька секретів його приготування.

plov-s-kuragoj-i-izyumom1

  • Для приготування фруктового плову обов’язково використовуйте довгий пропарений рис. Плов з такого рису вийде розсипчастим і красивим на вигляд.
  • Вибираючи сухофрукти для плову, обов’язково уточнюйте країну виробника. Найсмачнішими вважаються узбецькі фрукти, адже вони висушені природним шляхом на пекучому сонці. Але найчастіше за високою ціною ми можемо придбати продукт низької якості.
    Щоб такого не сталося, добре огляньте плоди перед покупкою – курага повинна бути однакового розміру, без темних плям і видимих ​​пошкоджень. При покупці родзинок краще віддати перевагу світлому і м’якому на дотик – це свідчить про те, що родзинки висушений без застосування хімії і він особливо підійде для приготування фруктового рису.
  • Сухофрукти перед цим слід порізати, а потім помити в гарячій воді. Запарювати їх попередньо не потрібно, при термічній обробці вони добре розм’якнуть і повністю віддадуть свій смак.

Солодкий плов з курагою

Фруктовий плов чудово підійде для раціону людей, які стежать за соєю постаттю, легке і смачне блюдо може виступати в якості повноцінного обіду. Калорійність однієї порції такого частування всього 196 калорій, при цьому воно принесе масу користі для організму.

Солодкий плов без сумніву сподобається дітям, перед подачею на дитячий стіл можна прикрасити його свіжою полуницею.

plov-s-kuragoj-i-izyumom2

Складові

  • Рис пропарений – 1,5 склянки;
  • Курага – 150 г;
  • Ізюм – 50 г;
  • Мед – 4 ст.л .;
  • Вода – 3, 5 склянки;
  • Вершкове масло – 3 ст.л. (Можна замінити оливковою);
  • Барбарис – 1 пучку.

Як приготувати плов з курагою

Фруктовий плов готуйте на плиті в чавунному казані або в каструлі з подвійним дном. Якщо у вас є мультиварка, приготуйте плов в ній, така приготування помітно заощадить ваш час.

  1. В першу чергу підготуйте всі компоненти для страви: сухофрукти добре вимийте і подрібніть. Пропарений рис промийте два рази в прохолодній воді.
  2. Поставте на вогонь казанок, покладіть на дно вершкове масло і всипте сухофрукти. Тушкуйте фрукти кілька хвилин, потім додайте рис і постійно помішуйте, тушкуйте ще пару хвилин.
  3. Тепер додайте в казан мед, барбарис і залийте все водою, перемішайте і накрийте кришкою.
  4. Готуйте фруктовий плов на повільному вогні 25-35 хвилин (час від часу перевіряйте готовність плову), після, зніміть казанок з плити і залиште під кришкою на 15 хвилин.

Плов з сухофруктами готовий, можна відразу подавати на стіл, за бажанням зверху посипте подрібненими горіхами.

Святковий м’ясної плов з курагою і родзинками

Складові

  • Рис пропарений – 500 г + –
  • М’ясо індички – 700 г + –
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт + –
  • Курага – 10 шт + –
  • Ізюм – 4 ст.л. + –
  • Топлене масло – 4-5 ст.л. + –
  • Масло вершкове – 3 ст.л. + –
  • Чорний перець – за смаком + –
  • Сіль – 1,5 ст.л. + –
  • Барбарис – 1 ч.л. + –
  • Петрушка – 1 пучок + –
  • Зелена цибуля – 1 пучок + –
  • Салат листовий – 1 пучок + –

Як зробити плов з курагою і родзинками

  1. М’ясо індички промийте, помістіть в каструлю і залийте чистою водою. Поставте каструлю на вогонь, додайте до м’яса пучку солі.
  2. Після закипання зніміть з’явилася піну, накрийте кришкою і варіть до готовності 25-30 хвилин.
  3. Коли зваріть м’ясо, вийміть його з бульйону і розріжте на порційні шматочки. Бульйон залиште на плиті.
  4. Тепер два рази промийте рис в чистій воді і засипте в бульйон.
  5. Добре вимийте родзинки і також додайте в бульйон.
  6. Якщо у вас залишилося мало бульйону додайте кип’яченої води, співвідношення для варіння рису 1: 3.
  7. Варіть на середньому вогні 15 хвилин, після всипте барбарис і приправте за смаком.
  8. Вимкніть вогонь, добре перемішайте рис і накрийте кришкою.
  9. Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте півкільцями, курагу вимийте і подрібніть гострим ножем.
  10. На розігріту сковорідку покладіть топлене масло і додайте цибулю і курагу, приправте спеціями, посоліть і обсмажте до золотистого кольору.
  11. Викладіть на блюдо м’ясо індички і полийте сумішшю підсмаженої цибулі з курагою.
  12. Рис викладіть на широке блюдо, і зверху полийте розтопленим вершковим маслом.
  13. Третім компонентом святкового плову буде тарілка з зеленню. Всю зелень ретельно вимийте, обсушити, на середину тарілки викладіть зелена цибуля, а петрушку – паралельно цибулі. Листи салату розріжте навпіл і розкладіть по краях тарілки. Вийде якийсь квітка, який прикрасить ваш стіл.

Плов з родзинками і курагою готовий до подачі, в такому незвичайному варіанті він стане ще смачніше. Також в тарілку з зеленню можна додати свої улюблені види трав і овочів.