Літні ягоди навіть в замороженому вигляді зберігають яскраве забарвлення, характерну кислинку і впізнаваний смак. А в поєднанні з яблуками виходить ароматна, соковита начинка для солодкої випічки! Сьогодні поєднуємо цю універсальну суміш з тонкою розсипчастою основою – готуємо пісочний пиріг з ягодами, спустошуючи запаси морозильної камери.
Тісто робимо традиційним способом – швидко замішуємо, охолоджуємо, розгортаємо. На тонкий пласт укладаємо підготовлене фруктово-ягідне асорті. Формування тут варіативна. З метою економії часу можна зробити звичайний закритий пиріг, але набагато цікавіше оформити верхівку декоративними елементами. Розмір, конфігурація і вид вирізаних фігурок – на розсуд пекаря!
Складові:
Для тіста:
- вершкове масло – 180 г;
- борошно – 350 г;
- яйце – 1 шт .;
- цукор – 100 г;
- сіль – пучку;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- холодна вода – 2-5 ст. ложок.
Для начинки:
- суміш заморожених ягід – 1 кг;
- яблука – 250 г;
- цукор – 100 г (або за смаком);
- крохмаль кукурудзяний – 3 ст. ложки.
Пісочний пиріг з замороженими ягодами рецепт
- Почнемо з тіста. До робочої миску просіваємо всю муку. Слідом натираємо крупно холодну тверде масло. Періодично перемішуємо борошняну суміш, щоб масляна стружка не збиралася в об’ємні грудки.
- Розтираємо олійно-борошняну масу долонями до утворення крихт. Додаємо сіль, простий і ванільний цукор, перемішуємо.
- Зволожуємо суху суміш – вводимо яйце і підливати холодну воду. Починаємо з 1-2 столових ложок.
- Пробуємо зібрати борошняну масу в єдиний ком. Якщо суміш залишається занадто розсипчастою, додаємо ще трохи води – щоб не переборщити з рідиною, підливати її маленькими порціями. Тривалий заміс не потрібен – як тільки всі компоненти склеяться в загальну кулю, тісто готове! Обертаємо його харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 40-60 хвилин.
Начинка для ягідного пирога
- Змішуємо заморожені ягоди. В даному рецепті для начинки використовується 300 г вишні, 300 г малини, 300 г чорниці і 100 г полуниці.
- Половину ягідного асорті викладаємо в каструлю. На невеликому вогні доводимо до кипіння і варимо майже до повного випаровування рідини. Має вийти густе ягідне пюре. Не забуваємо помішувати, щоб ягоди не пригоріли. Готове пюре охолоджуємо.
- Другу частину ягід повністю розморожуємо (можна в мікрохвильовці для прискорення процесу). Відкидаємо на друшляк і чекаємо, щоб стекла вся рідина. З’єднуємо остиглі варені ягоди з розмороженими.
- Яблука очищаємо, видаляємо серцевину і натираємо крупною стружкою. Завантажуємо до ягідної масі.
- Додаємо 2 ложки кукурудзяного крохмалю і цукор. Перемішуємо складові начинки. Якщо будуть задіяні кислі ягоди, порцію цукру збільшуємо.
Формування пісочного пирога з ягодами
- Від охолодженого тіста відокремлюємо третю частину, відкладаємо для верхнього шару. Залишки борошняної маси розгортаємо в коло товщиною близько 5 мм, переносимо в форму діаметром 22 см. Утрамбовуємо пласт по дну, по краю формуємо борт.
- Залишки крохмалю висипаємо на тісто і розтираємо долонею.
- Викладаємо ягідну начинку, розрівнюємо.
- Відкладену частина тесту розгортаємо. Формуємо фінальний шар – накриваємо начинку суцільним шаром, виконавши кілька отворів для виходу пари, або вирізаємо фігури формочкой для печива і рясно викладаємо їх на ягідний шар.
- Ставимо пісочний пиріг з ягодами в розпечену до 180 градусів духовку на 40-60 хвилин – до рум’яного кольору.
- Випечений ягідний пиріг повністю охолоджуємо і по можливості на пару годин прибираємо в холодильник. Після охолодження начинка буде краще тримати форму при нарізці.
Пісочний пиріг з ягодами готовий! Приємного чаювання!