Пісочний пиріг з яблуками

Пісочний пиріг з яблукамиСхожий за рецептурою пісочний пиріг з яблуками в Мережі іменують «берлінським», але чому виникла така назва, і чи має дана випічка щось спільне з Берліном і німецькою кухнею в цілому, поки залишається секретом. Проте рецепт неодмінно заслуговує на увагу, адже пиріг виходить дуже смачним і насиченим, мимоволі асоціюється з осінню і затишними домашніми посиденьками за чашкою чаю!

Між шарами солодкого пісочного тіста розміщується велика кількість фруктової начинки, перемішаної з цукром, желюючий крохмалем і ароматною корицею. Яблучна стружка в процесі випікання розм’якшується, набуває ніжну текстуру і прекрасно поєднується з ломкою, розсипчастою борошняної оболонкою.

Складові:Пісочний пиріг з яблуками

Для тіста:

  • вершкове масло – 100 г;
  • яйце – 1 шт .;
  • цукор – 50 г;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка;
  • сіль – пучку;
  • молоко – 2 ст. ложки;
  • борошно – близько 300 г;
  • розпушувач тесту – 1,5 ч. ложки.

Для начинки:

  • яблука – 500 г;
  • цукор – 100 г;
  • кориця мелена – 1 ч. ложка;
  • родзинки – 50 г;
  • коньяк або ром (за бажанням) – 1 ст. ложка;
  • крохмаль картопляний – 25 г.

Пісочний пиріг з яблуками рецепт з фото

  1. Підготуємо родзинки для начинки. Промиті сушені ягоди заливаємо ложкою коньяку або рому, перемішуємо і залишаємо осторонь. Поки займаємося підготовкою інших компонентів, родзинки встигне насититися ароматом. За бажанням цей крок можна пропустити або замінити алкоголь апельсиновим соком.Пісочний пиріг з яблуками
  2. Приступаємо до замісу тіста. Вершкове масло з’єднуємо з цукром – крім звичайного додаємо і ванільний. Кидаємо пучку солі і ретельно розтираємо суміш виделкою до отримання кремоподібної маси і часткового розчинення цукрових крупинок. Масло для приготування тіста має бути розм’якшеним, тому заздалегідь дістаємо його з холоду і залишаємо при кімнатній температурі, дозволяючи твердому бруска злегка підтанути.Пісочний пиріг з яблуками
  3. До солодкої масляною масою додаємо яйце і молоко кімнатної температури. Розмішуємо рідкувату суміш.Пісочний пиріг з яблуками
  4. Додаємо борошно з розпушувачем і замішуємо однорідне тісто, скачуємо колобком. Якщо суміш вийшла вологою і сильно липкою, підсипає борошно. Якщо навпаки вийшла занадто суха маса, розбавляємо невеликою кількістю молока. Тривалий заміс не потрібен – як тільки компоненти з’єднаються в єдиний ком, приступаємо до наступного кроку.Пісочний пиріг з яблуками
  5. Відокремлюємо від тесту приблизно ¼ частина і залишаємо її для верху пирога, а всю іншу масу розподіляємо всередині форми для випічки (в нашому прикладі використовується ємність діаметром 20 см). Розкачуємо тісто качалкою або розтягуємо вручну – формуємо борошняну «чашу» з бортом висотою близько 3 см. Форму з основою пирога і залишки тіста хвилин на 20-30 прибираємо в холодильник.Пісочний пиріг з яблуками
  6. Охолоджену борошняну «чашу» присипаємо ложкою крохмалю, який в подальшому утримає рідину / яблучний сік, «зажелірует» вологу. Злегка розтираємо долонею.Пісочний пиріг з яблуками

    Начинка для пісочного пирога з яблуками

  7. Яблука промиваємо, видаляємо серцевину, зрізаємо тонкий шар шкірки. Яблучну м’якоть натираємо на крупній тертці, складаємо в робочу миску. Віддаємо перевагу міцним сортам яблук з кислинкою – з ними начинка виграє і за смаковими якостями, і за текстурою.Пісочний пиріг з яблуками
  8. Додаємо родзинки, попередньо злив залишки алкоголю. Засипаємо складові начинки цукром, корицею і залишками крохмалю.Пісочний пиріг з яблуками
  9. Перемішуємо яблучну масу.Пісочний пиріг з яблуками
  10. Залишки тесту розгортаємо в пласт товщиною близько 3 мм. Шийкою келиха чи формою для печива вирізаємо кола. Обрізки збираємо, знову розгортає, вирізаємо і т.д.Пісочний пиріг з яблуками
  11. Викладаємо яблучну начинку в форму з тестом, розрівнюємо.Пісочний пиріг з яблуками
  12. Зверху довільно розкладаємо кола з пісочного тіста.Пісочний пиріг з яблуками
  13. Ставимо форму в прогріту духовку з температурою 180 градусів. Випікаємо пісочний пиріг з яблуками 40-60 хвилин (до помітного рум’янцю). остужаем випічку.Пісочний пиріг з яблуками
  14. Перед подачею можна присипати випічку просіяного цукровою пудрою. Пісочний пиріг з яблуками готовий!Пісочний пиріг з яблуками

Смачного!