Схожий за рецептурою пісочний пиріг з яблуками в Мережі іменують «берлінським», але чому виникла така назва, і чи має дана випічка щось спільне з Берліном і німецькою кухнею в цілому, поки залишається секретом. Проте рецепт неодмінно заслуговує на увагу, адже пиріг виходить дуже смачним і насиченим, мимоволі асоціюється з осінню і затишними домашніми посиденьками за чашкою чаю!
Між шарами солодкого пісочного тіста розміщується велика кількість фруктової начинки, перемішаної з цукром, желюючий крохмалем і ароматною корицею. Яблучна стружка в процесі випікання розм’якшується, набуває ніжну текстуру і прекрасно поєднується з ломкою, розсипчастою борошняної оболонкою.
Складові:
Для тіста:
- вершкове масло – 100 г;
- яйце – 1 шт .;
- цукор – 50 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- сіль – пучку;
- молоко – 2 ст. ложки;
- борошно – близько 300 г;
- розпушувач тесту – 1,5 ч. ложки.
Для начинки:
- яблука – 500 г;
- цукор – 100 г;
- кориця мелена – 1 ч. ложка;
- родзинки – 50 г;
- коньяк або ром (за бажанням) – 1 ст. ложка;
- крохмаль картопляний – 25 г.
Пісочний пиріг з яблуками рецепт з фото
- Підготуємо родзинки для начинки. Промиті сушені ягоди заливаємо ложкою коньяку або рому, перемішуємо і залишаємо осторонь. Поки займаємося підготовкою інших компонентів, родзинки встигне насититися ароматом. За бажанням цей крок можна пропустити або замінити алкоголь апельсиновим соком.
- Приступаємо до замісу тіста. Вершкове масло з’єднуємо з цукром – крім звичайного додаємо і ванільний. Кидаємо пучку солі і ретельно розтираємо суміш виделкою до отримання кремоподібної маси і часткового розчинення цукрових крупинок. Масло для приготування тіста має бути розм’якшеним, тому заздалегідь дістаємо його з холоду і залишаємо при кімнатній температурі, дозволяючи твердому бруска злегка підтанути.
- До солодкої масляною масою додаємо яйце і молоко кімнатної температури. Розмішуємо рідкувату суміш.
- Додаємо борошно з розпушувачем і замішуємо однорідне тісто, скачуємо колобком. Якщо суміш вийшла вологою і сильно липкою, підсипає борошно. Якщо навпаки вийшла занадто суха маса, розбавляємо невеликою кількістю молока. Тривалий заміс не потрібен – як тільки компоненти з’єднаються в єдиний ком, приступаємо до наступного кроку.
- Відокремлюємо від тесту приблизно ¼ частина і залишаємо її для верху пирога, а всю іншу масу розподіляємо всередині форми для випічки (в нашому прикладі використовується ємність діаметром 20 см). Розкачуємо тісто качалкою або розтягуємо вручну – формуємо борошняну «чашу» з бортом висотою близько 3 см. Форму з основою пирога і залишки тіста хвилин на 20-30 прибираємо в холодильник.
- Охолоджену борошняну «чашу» присипаємо ложкою крохмалю, який в подальшому утримає рідину / яблучний сік, «зажелірует» вологу. Злегка розтираємо долонею.
Начинка для пісочного пирога з яблуками
- Яблука промиваємо, видаляємо серцевину, зрізаємо тонкий шар шкірки. Яблучну м’якоть натираємо на крупній тертці, складаємо в робочу миску. Віддаємо перевагу міцним сортам яблук з кислинкою – з ними начинка виграє і за смаковими якостями, і за текстурою.
- Додаємо родзинки, попередньо злив залишки алкоголю. Засипаємо складові начинки цукром, корицею і залишками крохмалю.
- Перемішуємо яблучну масу.
- Залишки тесту розгортаємо в пласт товщиною близько 3 мм. Шийкою келиха чи формою для печива вирізаємо кола. Обрізки збираємо, знову розгортає, вирізаємо і т.д.
- Викладаємо яблучну начинку в форму з тестом, розрівнюємо.
- Зверху довільно розкладаємо кола з пісочного тіста.
- Ставимо форму в прогріту духовку з температурою 180 градусів. Випікаємо пісочний пиріг з яблуками 40-60 хвилин (до помітного рум’янцю). остужаем випічку.
- Перед подачею можна присипати випічку просіяного цукровою пудрою. Пісочний пиріг з яблуками готовий!
Смачного!