Домашні закрутки допомагають нам зберегти соковиті плоди на зиму і вносять різноманітність в щоденний раціон.
Пиріг з чорничним варенням наповнить ваш будинок ароматами спекотного літа і його рецепт буде дуже до речі до сімейного чаювання. Баночка солодких ласощів перетвориться в шикарний десерт, який підкорить ваше серце назавжди.
Щоб зварити корисне варення потрібно вибрати найпростіший і щадний метод обробки ягід. Так як в пирозі ягоди теж піддаються високим температурам, а користь з продукту все таки хочеться витягти.
Найкраще приготувати варення з однієї чорниці, без різних добавок і додаткових компонентів.
Як приготувати чорничне варення для пирога
- Візьміть 1 кг свіжої чорниці. Спочатку перегляньте все ягоди, щоб неякісні плоди не зіпсували смак варення. Потім добре вимийте чорницю кілька разів в холодній воді. Чисті ягоди розкладіть на кухонний рушник і просушіть.
- Чорницю перекладіть в ємність для варіння варення і засипте склянкою цукру. Щоб варення мало природний смак і солодкість, половину цукру можна замінити медом.
- Поставте тару з ягодами на повільний вогонь. Коли побачите виділився сік додайте мед. Після закипання варіть варення 5-10 хвилин, постійно помішуючи. Не забувайте знімати піну!
- Готове варення розкладіть по стерилізованим банкам, закатати. Дочекайтеся, поки банки з варенням охолонуть, і помістіть їх в холодильник або льох.
Як бачите зварити варення з чорниці дуже просто. Воно стане прекрасним доповненням до ваших пирогів і різних десертів!
Простий пиріг з чорничним варенням і горіхами
Складові
- Чорничне варення – 1,2 склянки + –
- Жирний кефір – 220 мл + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Сода – 1 ч.л. + –
- Борошно пшеничне – 1,5 склянки + –
- Волоські горіхи – 30 г + –
- Кориця – 2 ч.л. + –
Як спекти простий пиріг з чорничним варенням
- У невелику ємність розбийте яйця, і влийте кефір. Ретельно перемішайте віночком.
- Горіхи подрібнити в блендері і додайте до яєць і кефіру. Також можна додати горіхи і цілком, якщо вони невеликого розміру.
- Поступово до маси додайте чорничне варення і швидко перемішайте.
- Просійте борошно і потроху введіть в чорничну суміш. Кілька хвилин збийте міксером тісто для майбутнього десерту.
- Форму для випічки застеліть пекарським пергаментом. Змастіть його будь-яким маслом без запаху. Вилийте у форму готове тісто і відправте в попередньо розігріту духовку.
- Випікайте чорничний десерт при температурі 190С, протягом 35 хвилин. Готовність пирога перевіряйте сірником або зубочисткою.
- Вийміть пиріг з духовки, вийміть з форми і охолодіть.
При подачі пиріг наріжте кубиками і посипте корицею. Якщо ви готуєте такий пиріг влітку, можна прикрасити його свіжими ягодами і листочками м’яти.
Пісочний пиріг з чорничним джемом
Чорниця одна з небагатьох ягід, яка при тепловій обробці стає смачніше. Але щоб ягідки в духовці не підсушити – кращий варіант готувати пироги з джемом.
Щоб пиріг з чорницею вийшов дуже смачним можна поекспериментувати з тестом. Наприклад додати до нього улюблену пряність, горіхи або корицю. Загалом, як ваша душа забажає.
Складові
- Чорничний джем – 220 г;
- Яйця – 3 шт;
- Вершкове масло – 5 ст.л .;
- Розпушувач – 1,5 ст.л .;
- Цукор – 150 г;
- Борошно – 3,2 склянки;
- Кокосова стружка – 8 ст.л.
Як зробити пиріг з чорничним джемом
- Візьміть пшеничне борошно і просійте її кілька разів в глибоку тару. Додайте до борошна розпушувач, 6 ст.л. кокосової стружки і перемішайте. До речі, перед тим як додати стружку в тісто, можна трохи підсушити її в духовці.
- В іншій ємності розітріть яйця, розм’якшене масло і цукор. Потім поступово всипати борошно і вимісити еластичне тісто.
- Роз’ємну форму, діаметром 24 см рясно змастіть вершковим маслом. Викладіть на неї тісто і розформують руками по всій поверхні. Зробіть високі бортики з тіста.
- Помістіть виріб в розігріту духовку і готуйте при 190С, близько 20 хвилин. Потім витягніть з духовки зарум’янений корж і вилийте на нього чорничний джем. Краї пирога злегка загорніть на джем, щоб вийшло козуб. Надішліть пиріг з джемом в духовку ще на 15-20 хвилин.
- Пиріг вийміть з духовки і повністю остудіть. Посипте кокосовою стружкою і подавайте до столу.
Пиріг з чорничним варенням нікого не залишить байдужим і якою б рецепт ви не вибрали у вас вийде чудовий десерт. Запасайтеся ягодами з літа, а в зимовий час зможете готувати ласощі кожен день!