Це супер-пиріг. Таке чудове безпроблемне тісто! Повітряне, легке, дуже просте в обробленні. Мрія! Дуже рекомендую цей пиріг – він заслужено є хітом багатьох кулінарних форумів.
необхідно:
тісто
- Борошно – 500 г
- Яйця – 4 шт. (Відразу відокремте один жовток для змащення!)
- Масло вершкове – 100 г
- Молоко – 120 г
- Цукор – 2-4 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Дріжджі – 25 г свіжих (або 11 г сухих)
- Ванілін – побажанню
начинка
(Начинка може бути будь-яка, солодка або не солодке, в цей раз я взяла заморожену вишню з цукром і крохмалем, але робила і з яблуками, тому покажу, як готувала яблучну начинку)
- Яблука – 3-4 шт
- Цукор – 3 ст. л.
- Кориця – 1-2 ч. Л. (за бажанням)
приготування:
Дріжджі розім’яти і змішати з теплим молоком і цукром.
Залишити хвилин на 15 до появи густої піни.
Всі продукти повинні бути кімнатної температури – це загальне правило для дріжджового тіста.
Розмішати яйця (не забудьте відокремити один жовток для змащування), додати в них половину борошна, сіль. Перемішати.
З’єднати з дріжджовий частиною. Перемішати.
Покласти масло і став розсудливим всипати решту борошна з ваніліном.
Вимісити гладке тісто.
Борошно зазвичай більше не потрібно додавати.
Тісто дуже еластичне і м’яке.
У мене його місить хлібопічка).
Розділити тісто на шматочки розміром з яйце.
Розплющити коржики і покласти в середину начинку.
Внизу фото, як готується яблучна начинка.
Заліпити пиріжок і залишити його швом вгору.
Це дуже зручно – начинки не випливають, все целенькая.
У змащену форму щільно укласти пиріжки.
Моя форма діаметром 30 см.
Ось вони, голубчики. Ставимо на расстойку в тепле місце хвилин на 15-30 (залежить від температури)
Попередньо накриваємо завертання.
Коли пиріг підійшов, змащуємо його сумішшю жовтка і води 1: 1 за об’ємом.
Ставимо в духовку.
Температура 170-190 гр. (Орієнтуйтеся на свою духовку, тісто здобне і верх досить швидко може зарум’яниться).
Час випічки 20-30 хвилин.
Ось така краса!
І така …
Яке ж все-таки смачне тісто!
Смачного!
Яблучна начинка.
Яблука очистити від шкірки.
Покласти в сковороду і посипати цукром.
Перемішати – виділиться сік.
Гасити на сковороді з відкритою кришкою поки не випарується вся рідина.
Охолодити. Додати корицю.