Пиріг із замороженою журавлиною

Пиріг із замороженою журавлиною
Напевно, багато хто знає про китайський колі «інь і ян», де дві протилежності доповнюють один одного, щоб знайти ціле, а як ви думаєте, чи працює це в кулінарії? Уявіть собі, так, і доказ цьому – пиріг з журавлиною замороженої, простий рецепт приготування якого порадує навіть починаючу господиню. Дивовижне поєднання солодкого пісочного або бісквітного тіста і кілька в’язкої кисло-солодкої начинки створює справжнє свято смаку.

Журавлина: користь і особливості вибору ягід

Журавлина – одна з найкорисніших дикорослих ягід, що застосовуються в кулінарії. Вона містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів і є природним антиоксидантом.

Збирають її на болотах восени до випадання постійного снігового покриву або ранньою весною.

Журавлину можна заморозити самим або придбати практично цілий рік в супермаркетах.

Якщо ягоди свіжі, то потрібно звернути увагу на їх зовнішній вигляд – вони обов’язково повинні бути цілими, без плям і цвілі. А якщо заморожені, то в пакеті вони повинні лежати вільно, а не грудкою.

Пиріг із замороженою журавлиною та родзинками

Складові

тісто

  • Борошно пшеничне – 470 г + –
  • Яйця курячі – 3 шт. + –
  • Цукор-пісок білий – 140 г + –
  • Масло вершкове – 190 г + –
  • Розпушувач – 1 ч.л. + –

начинка

  • Журавлина – 270 г + –
  • Вода – 75 г + –
  • Цукор-пісок білий – 90 г + –
  • Ізюм – 90 г + –
  • Крохмаль картопляний – 2 ст.л. + –

прикраса

  • Цукрова пудра – за смаком + –

Як приготувати пиріг з замороженої журавлиною

  • Вершкове масло подрібнюємо ножем на маленькі шматочки.
  • Кладемо цукор і яйця, змішуємо все до однорідного стану.
  • Борошно просіваємо і з’єднуємо з розпушувачем.
  • Замішуємо досить щільне тісто, підсипаючи потроху борошно.
  • Готове тісто ділимо на дві нерівні частини: велику і меншу, кладемо їх в холодильник приблизно на півгодини.
  • Готуємо начинку: промиваємо родзинки і заморожену журавлину, заливаємо їх водою, кладемо цукор і кип’ятимо до випаровування води. Потім злегка охолоджуємо, насипаємо крохмаль, змішуємо.
  • Розігріваємо духовку до 190 градусів.
  • У форму, змащену маслом або вистелену пекарської папером, викладаємо більший шматок тіста так, щоб утворилися бортики по краях.
  • Рівномірно викладаємо начинку.
  • За допомогою терки натираємо зверху менший шматок охолодженого тіста.

pirog-s-zamorozhennoj-klyukvoj.3jpg

  • Ставимо форму в духовку – через 30 хвилин пиріг готовий.
  • Готовий пиріг охолоджуємо прямо в формі.
  • Прикрашаємо десерт цукровою пудрою і подаємо до столу.

Пиріг з журавлиною і безе в духовці

Не менш ефектно виглядає пиріг з рум’яною пишною «шапочкою» з безе.

Складові

Для тесту

  • Борошно пшеничне – 250 г;
  • Жовток – 3 шт .;
  • Цукор – 125 г;
  • Сметана 20% – 3 ст. л .;
  • Масло вершкове – 130 г;
  • Розпушувач – 0,5 ч. Л.

для безе

  • Цукор – 200 г .;
  • Білок – 3 шт.

Для начинки

  • Журавлина заморожена – 300 г;
  • Крохмаль картопляний – 2 ст. л .;
  • Цукор – 90 г.

pirog-s-zamorozhennoj-klyukvoj.4jpg

Як спекти пиріг з журавлиною і безе в домашніх умовах

  • Заморожену журавлину відтає.
  • Відокремлюємо жовтки яєць від білків. Білки на час поміщаємо в холодильник.
  • Вершкове масло кімнатної температури розтираємо до білого кольору з цукром.
  • Додаємо до цієї суміші розпушувач, жовтки, сметану і борошно. Обережно вимішуємо протягом короткого часу.

Тісто повинне вийти еластичним і не липким.

  • Тісто загортаємо в харчову плівку і поміщаємо в холодильник.
  • Готуємо начинку: обсушуємо розморожені ягоди журавлини паперовим рушником, додаємо до них крохмаль і цукор за смаком.
  • Охолоджені білки збиваємо з цукром до густої піни (додаємо трохи солі, щоб краще збивалися) міксером або віночком.
  • Нагріваємо духовку до 190 градусів.
  • Форму застилає пекарської папером.
  • Тісто виймаємо з холодильника і поміщаємо в форму, формуючи бортики. Наколюємо тісто виделкою.
  • Випікаємо до напівготовності (колір – злегка рожевий).
  • Корж посипаємо крохмалем, а потім кладемо на нього ягідну начинку.
  • Збиті білки рівномірно розподіляємо зверху.

Температуру в духовці знижуємо до 120-130 градусів і печемо пиріг протягом півгодини.

  • Після цього духовку вимикаємо, пиріг охолоджуємо, відкривши дверцята. Безе має стати сухим.
  • Для отримання м’якого безе випікаємо до зарум’янювання білкової «шапочки», підвищивши температуру до 250 градусів.
  • Остужаем пиріг повністю і подаємо до чаю.

І, нарешті, найшвидший і простий рецепт – пиріг зі сметаною і журавлиною.

Пиріг зі сметаною і журавлиною: простий рецепт

Складові

Для тесту

  • Борошно пшеничне – 2,5 склянки;
  • Цукор – 100 г;
  • Яйце – 3 шт .;
  • Масло вершкове – 150 г;
  • Розпушувач – 1 ч.л.

Для начинки

  • Журавлина – 250 г;
  • Цукор – 100 г;
  • Сметана – 500 г;
  • Крохмаль картопляний – 2 ст.л.

Покрокове приготування пирога зі сметаною і журавлиною

  1. Ягоди журавлини розморожуємо, промиваємо і просушуємо паперовим рушником.
  2. Вершкове масло кімнатної температури перетираємо з цукром.
  3. Додаємо яйця, перемішуємо.
  4. Просіваємо борошно з розпушувачем.
  5. Вимішуємо тісто, вводячи в суміш в кілька етапів просіяне борошно.
  6. Нагріваємо духовку до 180-190 градусів.
  7. Форму змащуємо маслом. Викладаємо тісто, формуючи високі бортики.
  8. На тесті рівномірно розподіляємо ягоди.
  9. Сметану, крохмаль і цукор перемішуємо, і цією сумішшю заливаємо ягоди.
  10. Випікаємо протягом 25-30 хвилин.
  11. Готовий пиріг подаємо охолодженим.

pirog-s-zamorozhennoj-klyukvoj.2jpg

Соковита начинка на пишному тесті, яскравий смак кисло-солодких ягід – це пиріг з журавлиною замороженої. Простий рецепт і швидкість приготування, ефектний зовнішній вигляд і вишуканий смак – смакота, обов’язково побалуйте їй себе!