Напевно, багато хто знає про китайський колі «інь і ян», де дві протилежності доповнюють один одного, щоб знайти ціле, а як ви думаєте, чи працює це в кулінарії? Уявіть собі, так, і доказ цьому – пиріг з журавлиною замороженої, простий рецепт приготування якого порадує навіть починаючу господиню. Дивовижне поєднання солодкого пісочного або бісквітного тіста і кілька в’язкої кисло-солодкої начинки створює справжнє свято смаку.
Журавлина: користь і особливості вибору ягід
Журавлина – одна з найкорисніших дикорослих ягід, що застосовуються в кулінарії. Вона містить величезну кількість вітамінів і мікроелементів і є природним антиоксидантом.
Збирають її на болотах восени до випадання постійного снігового покриву або ранньою весною.
Журавлину можна заморозити самим або придбати практично цілий рік в супермаркетах.
Якщо ягоди свіжі, то потрібно звернути увагу на їх зовнішній вигляд – вони обов’язково повинні бути цілими, без плям і цвілі. А якщо заморожені, то в пакеті вони повинні лежати вільно, а не грудкою.
Пиріг із замороженою журавлиною та родзинками
Складові
тісто
- Борошно пшеничне – 470 г + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 140 г + –
- Масло вершкове – 190 г + –
- Розпушувач – 1 ч.л. + –
начинка
- Журавлина – 270 г + –
- Вода – 75 г + –
- Цукор-пісок білий – 90 г + –
- Ізюм – 90 г + –
- Крохмаль картопляний – 2 ст.л. + –
прикраса
- Цукрова пудра – за смаком + –
Як приготувати пиріг з замороженої журавлиною
- Вершкове масло подрібнюємо ножем на маленькі шматочки.
- Кладемо цукор і яйця, змішуємо все до однорідного стану.
- Борошно просіваємо і з’єднуємо з розпушувачем.
- Замішуємо досить щільне тісто, підсипаючи потроху борошно.
- Готове тісто ділимо на дві нерівні частини: велику і меншу, кладемо їх в холодильник приблизно на півгодини.
- Готуємо начинку: промиваємо родзинки і заморожену журавлину, заливаємо їх водою, кладемо цукор і кип’ятимо до випаровування води. Потім злегка охолоджуємо, насипаємо крохмаль, змішуємо.
- Розігріваємо духовку до 190 градусів.
- У форму, змащену маслом або вистелену пекарської папером, викладаємо більший шматок тіста так, щоб утворилися бортики по краях.
- Рівномірно викладаємо начинку.
- За допомогою терки натираємо зверху менший шматок охолодженого тіста.
- Ставимо форму в духовку – через 30 хвилин пиріг готовий.
- Готовий пиріг охолоджуємо прямо в формі.
- Прикрашаємо десерт цукровою пудрою і подаємо до столу.
Пиріг з журавлиною і безе в духовці
Не менш ефектно виглядає пиріг з рум’яною пишною «шапочкою» з безе.
Складові
Для тесту
- Борошно пшеничне – 250 г;
- Жовток – 3 шт .;
- Цукор – 125 г;
- Сметана 20% – 3 ст. л .;
- Масло вершкове – 130 г;
- Розпушувач – 0,5 ч. Л.
для безе
- Цукор – 200 г .;
- Білок – 3 шт.
Для начинки
- Журавлина заморожена – 300 г;
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л .;
- Цукор – 90 г.
Як спекти пиріг з журавлиною і безе в домашніх умовах
- Заморожену журавлину відтає.
- Відокремлюємо жовтки яєць від білків. Білки на час поміщаємо в холодильник.
- Вершкове масло кімнатної температури розтираємо до білого кольору з цукром.
- Додаємо до цієї суміші розпушувач, жовтки, сметану і борошно. Обережно вимішуємо протягом короткого часу.
Тісто повинне вийти еластичним і не липким.
- Тісто загортаємо в харчову плівку і поміщаємо в холодильник.
- Готуємо начинку: обсушуємо розморожені ягоди журавлини паперовим рушником, додаємо до них крохмаль і цукор за смаком.
- Охолоджені білки збиваємо з цукром до густої піни (додаємо трохи солі, щоб краще збивалися) міксером або віночком.
- Нагріваємо духовку до 190 градусів.
- Форму застилає пекарської папером.
- Тісто виймаємо з холодильника і поміщаємо в форму, формуючи бортики. Наколюємо тісто виделкою.
- Випікаємо до напівготовності (колір – злегка рожевий).
- Корж посипаємо крохмалем, а потім кладемо на нього ягідну начинку.
- Збиті білки рівномірно розподіляємо зверху.
Температуру в духовці знижуємо до 120-130 градусів і печемо пиріг протягом півгодини.
- Після цього духовку вимикаємо, пиріг охолоджуємо, відкривши дверцята. Безе має стати сухим.
- Для отримання м’якого безе випікаємо до зарум’янювання білкової «шапочки», підвищивши температуру до 250 градусів.
- Остужаем пиріг повністю і подаємо до чаю.
І, нарешті, найшвидший і простий рецепт – пиріг зі сметаною і журавлиною.
Пиріг зі сметаною і журавлиною: простий рецепт
Складові
Для тесту
- Борошно пшеничне – 2,5 склянки;
- Цукор – 100 г;
- Яйце – 3 шт .;
- Масло вершкове – 150 г;
- Розпушувач – 1 ч.л.
Для начинки
- Журавлина – 250 г;
- Цукор – 100 г;
- Сметана – 500 г;
- Крохмаль картопляний – 2 ст.л.
Покрокове приготування пирога зі сметаною і журавлиною
- Ягоди журавлини розморожуємо, промиваємо і просушуємо паперовим рушником.
- Вершкове масло кімнатної температури перетираємо з цукром.
- Додаємо яйця, перемішуємо.
- Просіваємо борошно з розпушувачем.
- Вимішуємо тісто, вводячи в суміш в кілька етапів просіяне борошно.
- Нагріваємо духовку до 180-190 градусів.
- Форму змащуємо маслом. Викладаємо тісто, формуючи високі бортики.
- На тесті рівномірно розподіляємо ягоди.
- Сметану, крохмаль і цукор перемішуємо, і цією сумішшю заливаємо ягоди.
- Випікаємо протягом 25-30 хвилин.
- Готовий пиріг подаємо охолодженим.
Соковита начинка на пишному тесті, яскравий смак кисло-солодких ягід – це пиріг з журавлиною замороженої. Простий рецепт і швидкість приготування, ефектний зовнішній вигляд і вишуканий смак – смакота, обов’язково побалуйте їй себе!