Петрушка є дворічним пахучим трав’янистою рослиною. Висота цієї чудової ароматної зелені становить від 20 до 60 см. Корисні і лікувальні властивості петрушки зробили її найбільш популярною і затребуваною пряністю в країнах Європи. У європейській і азіатській кухні неможливо уявити жодного шедевра без вживання цього пахучого овоча. Пару тисячоліть тому, завдяки прекрасній адаптації до різних видів грунту, петрушка змогла розростися дикуном на багатьох територіях Євразії.
Використання петрушки в кулінарії різноманітно, її додають як в перші страви (супи, борщі), так і в другі – плов, картопля і т.д. Листя часто використовують в салатах і для прикраси блюд. Своїм чудовим ароматом вона додає вишуканості в різноманітні салати, соуси, страви з м’яса і риби. І що найдивніше, з цим продуктом готуються дуже смачна випічка та солодощі.
Петрушечку в усі часи використовували і в свіжому вигляді, і запасалися на зимовий період найрізноманітнішими способами. Наприклад, свіжозаморожена зелень не втрачає своїх лікувальних і поживних корисних властивостей протягом багатьох місяців! Це ароматне рослина містить багато різноманітних корисних для людського організму речовин, таких як: ефірне і жирне масла, глікозид апіін, смолиста речовина, флавоноїди, багато мінеральних солей (заліза, кальцію і фосфору). До того ж зелень містить величезну кількість вітамінів – А, В, С, каротин.
У домашній медицині ця пряність – незамінний продукт, не дарма ж існує приказка: «Хто петрушку жує – той довго живе!» З допомогою всіх своїх корисних речовин, при щоденному додаванні її в раціон, вона підтримує роботу серцево – судинної системи, лікує гастрит, виразку шлунка і прояви кольок. Також вона рекомендується в комплексному лікуванні цукрового діабету, віспи, вітрянки, аденоми, при набряках, низькому гемоглобіні, захворюваннях щитовидної залози і багатьох ін. Захворюваннях.
У лікуванні хвороб часто використовуються і насіння нашої улюбленої зелені, відомі своїми жовчогінні, сечогінні і стимулюючими властивостями.
Крім кулінарії і медицини, ця смачна зелень застосовується в області домашньої косметики: нею можна доповнювати креми, лосьйони і маски.
калорійність
100 г свіжої петрушки містить – 49 ккал. Можна подумати, що це велика цифра для калорійності зелені, проте при цьому треба враховувати її легкість. Саме тому фахівці з харчування рекомендують їсти петрушку навіть тим, хто дотримується найсуворішу дієту.
Як вибрати якісний продукт
колір рослини
Для початку завжди акцентуйте Вашу увагу на забарвленні зелені – вона повинна здивувати вас насиченим зеленим кольором. Якщо ж петрушечку виглядає світло – зеленої або кінчики на листочках жовтуваті, то така зелень вважається вже зіпсованою. Або вирощували і зберігали її, не дотримуючись особливих умов, внаслідок чого вона вже втратила більшу частину своїх корисних речовин.
аромат
Далі слід звертати увагу на запах. Коли продукт свіжий, він має дуже приємний запашний аромат, а при тривалому його зберіганні запах втрачається, а потім зовсім пропадає або псується.
Свіжість і пружність
Свіжі гілочки петрушки – пружні, а якщо Ви бачите мляві листочки, то можна сказати, що така пряність довго пролежала на сонці і втратила свою вологу, а разом з нею і свої корисні і лікувальні властивості.
зберігання петрушки
Збереження свіжості цього пряного рослини, багатого багатьма корисними властивостями, необхідно виконувати належним чином, з метою збереження його специфічного присмаку, а також цілющих речовин. Зберігати рослина можна трьома способами, а саме: заморозити, засушити, засолити.
Спосіб заморожування
Для заморозки петрушечкі необхідно добре промити її, тільки не під краном, а в глибокій посудині з водою, в якій вона гарненько промивається. Потім слід розділити окремо стеблинки і листочки, так як правильніше їх заморозити окремо, щоб в подальшому не виникало труднощів із застосуванням в різних цілях. Після її висихання, необхідно закласти пряність в пакети або в різноманітну тару, тільки не варто укладати її занадто щільно. Після укладання поміщаємо все в морозилку. Ще цей овоч можна заморожувати в подрібненому вигляді. Для цього краще застосовувати маленькі пакети.
засушування приправи
Для висушування петрушки можна винести її на вулицю, звичайно, якщо дозволятимуть погодні умови. Повинна бути спекотна і суха погода. Сушити зелень необхідно промиту і підсушену від вологи, в невеликих і не тугих пучках. Якщо ж ні, тоді дозволено просушити її в домашній духовці, але в такому випадку потрібно дотримуватися температуру духовки, що не перевищує 50 градусів, інакше прянощі втратять свої корисні властивості і смакові якості.
Соління запашного продукту
Для засолювання популярної зелені нам буде необхідна сіль, з розрахунку 2 чайних ложки – на 100 г зелені. Петрушку перемішуємо з сіллю і щільно укладаємо в стеклобанку. Після появи соку баночку щільно закупорюють. Зберігати потрібно при температурі від 0 до -1 градуса – в холодильнику або в будь-якому прохолодному приміщенні.