Раціон людини повинен включати в себе різноманітні продукти, в тому числі і крупи, які містять максимум корисних речовин. Саме крупи збагачують організм необхідними вітамінами, тому не думайте про те, що корисніше: гречка, рис або перловка, а просто їжте каші по черзі. Але при всій повазі до круп в цілому, все ж основна увага ми хочемо приділити перлової крупі, адже вона є унікальною за всіма своїми характеристиками.
Перлова і ячна крупа: в чому відмінність
Нерідко ячку плутають з перловкою, вважаючи, що це одне і те ж. Однак це не так, крупи відрізняються один від одного за багатьма показниками, але основна відмінність полягає в переробці злакових зерен, з яких продукт отримують. І хоча ячну і перлову крупи роблять з одного виду злаку – ячменю, все ж технологія його обробки різна.
Якщо ячна крупа в процесі виробництва не полірується і не шліфується, то перловка піддається і шліфовці, і полірування, але при цьому майже завжди зберігає свої зерна в природній формі.
Ячка навпаки – дрібно дробитися, це дозволяє їй швидше варитися і легше засвоюватися організмом. Однак перловка має свою сферу позитивного впливу на організм людини, що зводить нанівець деякі складності приготування крупи.
Користь і шкода перловки
Ячмінна перлова крупа – цінне джерело натуральних вітамінів, мікро- і макроелементів. До складу одного маленького зернятка входить цілий комплекс корисних речовин, таких як: клітковина, рослинні жири, білки, вуглеводи, вітаміни А, В, D, PP, E, фосфор, марганець, цинк, мідь, селен, залізо, йод і багато інших природних елементів.
Настільки багатий і різноманітний хімічний склад перлової крупи надає безцінну корисну дію на багато органів і системи людського організму.
Корисні властивості
До найбільш важливим корисним властивостям, якими володіє відполіроване зерно ячменю, відносять:
- Поліпшення мозкової діяльності і роботи органів зору.
- Підвищення імунітету і загальних захисних функцій організму.
- Налагодження функціонування шлунково-кишкового тракту, більш того, навіть при загостренні таких захворювань як: панкреатит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, коліт і т. Д., В вареному вигляді каша з перлової крупи буде, як не можна до речі. Тільки потрібно дотримуватися розумних пропорцій, інакше – може виникнути підвищене газоутворення, що не кращим чином позначиться на роботі органів шлунково-кишкового тракту.
- Очищення організму, зниження рівня холестерину, виведення з тіла шлаків і токсинів.
- Харчування волосся і поліпшення стан шкірних покривів.
- Підвищення гемоглобіну в крові.
- Гальмування зростання пухлинних утворень, особливо на початковій стадії розвитку.
- Нормалізація обміну речовин, що дозволяє успішно боротися з ожирінням і повнотою.
- Уповільнення процесу старіння і запобігання появи ранніх зморшок.
Крім всіх перерахованих вище корисних властивостей, перлова крупа володіє і рядом інших лікувальних властивостей: протизапальну, сечогінну, заспокійливу, відхаркувальну, пом’якшувальну і кровоочисною.
Більш того, за допомогою ячмінної перлової крупи іноді лікують захворювання печінки, молочних залоз, а також застуду і один із симптомів її прояву – кашель. Нерідко перловка входить в раціон годуючих матерів, оскільки відварені зерна ячменю здатні підвищити лактацію.
Протипоказання
Але, незважаючи на всі корисні природні властивості перлової крупи, все ж шкода вона теж може нанести. Ми вже з’ясували: з якого злаку отримують перловку і як її обробляють (шліфують і полірують) в процесі виробництва.
Саме така технологія переробки робить смачну і цінну перлову кашу «недосконалою». У неї з’являється один великий недолік – вона довго засвоюється організмом. Саме в таку особливість і криється основна шкода продукту.
Через те, що перловка повільно засвоюється, її не рекомендують вживати дуже часто, 2-3 разів на тиждень буде цілком достатньо. Щоб не нашкодити своєму здоров’ю в деяких випадках взагалі варто виключити ячмінні перлові страви зі свого раціону або, в крайньому випадку, вживати їх рідко і невеликими порціями.
До протипоказань злакового продукту відносять:
- Підвищену кислотність шлунка;
- Непереносимість компонентів ячменю;
- Алергію на амінокислоти, що містяться в крупі;
- Схильність до закрепів;
- З обережністю потрібно вживати перловку під час вагітності, так як надмірне споживання крупи може нашкодити ще не народженого маляти;
- Не рекомендується зловживати перловою крупою чоловікам, для них надмірне споживання перловки може обернутися зниженням лібідо.
Калорійність перлової крупи
Вживаючи в їжу перловку, багато хто задається питанням не тільки про те, чим корисна каша, а й про те, калорійна вона.
Якщо говорити про сухий крупі, то її калорійність досить висока – 323 ккал на 100 грам.
У сухому вигляді крупу навряд чи стане хтось пробувати, всім нам звичніше вживати відварні злакові зерна. А крупа, варена на воді, містить менше калорій, всього 106 ккал.
Це говорить про те, що в готовому вигляді перлової блюдо можна цілком вважати дієтичним, так що включення перловки в раціон тих, що худнуть – це корисна для здоров’я закономірність.
Хімічний склад
Щоб наочно побачити, скільки калорій міститься в крупі, пропонуємо вам ознайомитися з таблицею, в якій повний хімічний склад перероблених зерен ячменю детально розписаний.
Корисні речовини
Харчова цінність на 100 грам продукту
Жири 1,16 гр. Зола 1,11 гр. Вуглеводи 62,12 гр. Білки 9,91 гр. Харчові волокна 16,6 гр. макроелементи Натрій 9 мг. Кальцій 29 мг. Фосфор 221 мг. Калій 280 мг. Магній 79 мг. мікроелементи Цинк 2,13 мг. Марганець 1.322 мг. Селен 37.7 мкг. Залізо 2,5 мг. Мідь 420 мкг. вітаміни Вітамін А 13 мкг. Вітамін В1 0.191 мг. Вітамін В2 0.114 мг. Вітамін В3 4.604 мг. Вітамін В5 0.282 мг. Вітамін В6 0.26 мг. Вітамін В9 23 мкг. Вітамін Е 0.02 мг. Вітамін До 2.2 мкг. Вітамін В4 37.8 мг.
Глікемічний індекс
З’ясувавши, який може бути енергетична цінність перловки, на додаток варто кілька слів сказати і про гликемическом індексі продукту. Ця інформація особливо важлива для тих, що худнуть і для тих, хто страждає на цукровий діабет.
В цілому, глікемічний індекс (ГІ) залежить від способу приготування крупи.
Наприклад, якщо в сухий крупі ГІ дорівнює 20-30 од., То, у вареній на воді, каші індекс трохи збільшитися. А якщо приготувати кашу на молоці, то ГІ може досягти ще більш високого рівня – 60-70 од.
Застосування перловки в кулінарії
З корисною і смачною перлової крупи роблять найрізноманітніші страви. Найбільш популярним способом використання перероблених зерен ячменю є приготування каш на воді або молоці з додаванням в готову страву сухофруктів, цукатів, шматочків свіжих фруктів і т. П.
Поєднувати варену кашу можна не тільки cо солодкими інгредієнтами, наприклад, відмінно підійдуть до «Перлова» зернам гриби, картопля, сирі овочі, яловичина, м’ясо курки і т. Д. Але не тільки каші готують з крупи, зробити можна також супи, запіканки, котлети, гуляш і навіть борщ. Всього один стакан перловки – і приготувати ви можете все, що завгодно.
З якого віку можна давати дітям
Багатьох жінок цікавить питання: з якого віку можна давати крупу дітям?
Оскільки каша важко засвоюється навіть дорослим організмом, то включати продукт в дитяче харчування не варто. Найбільш оптимальним віком для введення перлової каші в дитячий раціон вважається 2-4 роки. Все залежить від стану здоров’я дитини і наявності у нього певних захворювань.
Але коли ви все ж почнете давати дітям перловку, то не робіть з неї відразу багатокомпонентне блюдо, дитячий організм повинен звикнути до злакової їжі. Краще нехай каша буде зроблена в чистому вигляді, без домішок, і обов’язково з подрібнених зерен.
Як вибрати перловку
Перлова, як і будь-яка інша крупа, має свої особливості відбору. Найголовнішими критеріями, на яких має грунтуватися вибір, вважаються колір і запах перловки.
Характеристика якісної крупи починається з самого простого – з визначення зовнішнього вигляду оброблених зерен. Вони повинні бути не великими і приблизно однакового розміру, так легше буде їх проварювати.
Важливо, щоб в крупі не було бруду і камінчиків. Колір перловки повинен бути злегка зеленуватим, жовтим або білим. А ось чого бути не повинно, так це крапельок вологи всередині упаковки. У вологому середовищі крупа довго зберігатися не зможе, в ній почнуть заводитися жучки, патогенні мікроорганізми, навіть може з’явитися цвіль.
Що стосується запаху перловки, то у свіжої, непропай, крупи він повинен бути не затхлим, в іншому випадку – можна говорити про «старінні» продукту.
Як зберігати перлову крупу
Щоб якомога довше використовувати куплену перловку, її потрібно правильно не тільки обирати, а й зберігати. Основні правила зберігання перлової крупи свідчать:
- З упаковки ячмінні зерна необхідно обов’язково пересипати в непрозору герметичну банку з щільно закривається кришкою. Це допоможе зберегти якість продукту протягом тривалого часу.
- Зберігати перловку потрібно в прохолодному, сухому і темному місці. Причому, якщо це зерна, то їх термін зберігання становить 2 роки, а якщо крупа мелена, то довше 2-3 місяців зберігати її не варто.
У нашій статті ми спробували розкрити всі секрети ячмінного перлового продукту, а заодно і відповісти на хвилюючі вас питання: з якої рослини робиться перловка, скільки калорій в собі вона містить, ніж корисна, які протипоказання має, як вибирається і як зберігається.
Якщо до цих пір ви сумнівалися – чи варто поповнити свій раціон стравами з перлової крупи, то зараз всі сумніви, напевно, розвіялися. Перловка – не просто корисний продукт, це абсолютний вітамінний чемпіон. Так дозвольте йому привчити вас до правильного харчування, адже хто, як не чемпіони знають, що здоров’я – це модно.