Іноді не хочеться займатися копіткою приготуванням улюбленої страви, але що якщо змінити його, зробити швидше, але не втратити в смаку? Сьогодні ми розповімо, як приготувати ледачі пельмені з лаваша – зовнішній вигляд їх буде відрізнятися від звичних нам, традиційних, але смак не постраждає! Наша добірка рецептів з відео і фото допоможуть все зробити правильно навіть недосвідченої господині, тому не варто хвилюватися за кінцевий результат.
Щоб приготувати пельмені з лаваша часу знадобиться набагато менше, ніж на виготовлення класичних сибірських, але за смаком, та й за складом тісто практично ідентично. Відрізняються вони тільки зовнішнім виглядом – схожі на рулети або роли.
Пельмені з лаваша не обов’язково готувати з фаршем, дуже смачні вони і з грибною, і з картопляною начинкою. Навіть з капустою і з яйцями такі пельмені порадують домочадців.
Але зараз ми розглянемо детально традиційний рецепт.
Що потрібно для приготування пельменів з лаваша
Що нам знадобиться для приготування?
фарш
Скористаємося будь-яким, на наш смак. Це може бути і курячий, і фарш з індички, і звичайний свинячо-яловичий. Якщо фарш здається занадто сухим або пісним, сміливо додаємо в нього шматочок сирого сала з розрахунку 1: 5.
Ми можемо також використовувати і рибний фарш, поєднуючи його також з салом або використовуючи сам по собі.
лаваш
Для цієї страви нам знадобиться тонкий вірменський лаваш. Беремо в залежності від розміру 2-3 листків. Круглі коржі краще не використовувати, тому що вони завжди товщі і закрутити з ними рулет буде складно.
Отже, спробуємо приготувати?
Ледачі пельмені з лаваша з м’ясним фаршем
Складові
- Лаваш – 2 листи + –
- Фарш – 450 г + –
- Яйце – 1 шт. + –
- Молоко – 1/3 склянки + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Морква велика – 1 шт. + –
- Томатна паста – 1 ст.л. + –
- Вершки або сметана – 150 мл + –
- Сіль – за смаком або 1/2 ч.л. + –
- Спеції – улюблені + –
Як приготувати ленивие пельмені з фаршем
- Спочатку замочуємо м’якуш батона, як на котлети в молоці. Даємо йому добре набрякнути протягом 20-25 хвилин.
- Фарш з’єднуємо з яйцем і батоном. Добре вимішуємо, солимо і перчимо. Відставляємо сторону.
- Лаваш розгортаємо на столі і густо змащуємо його поверхню фаршем. Якщо у нас 2 листи, витрачаємо половину начинки. Іншу залишаємо для ще одного листа.
- Загортаємо лаваш рулетом і залишаємо – нехай він просочиться, а ми поки займемося овочами.
- Чистимо і шаткуємо цибулю, викладаємо його в глибоку сковороду, змащену олією і пасеруємо.
- Коли він буде готовий, додаємо моркву, терту на крупній тертці.
- Все тушкуємо, помішуючи ще 15 хвилин.
- Коли зажарка приготується, повертаємося до м’ясних рулетів і нарізаємо їх на рівні порційні шматки приблизно в 3 см шириною.
- Викладаємо кожен шматочок зрізом вниз в сковороду прямо на овочі.
- На завершення робимо соус. Змішуємо в чашці сметану, томатну пасту, сіль і чорний мелений перець. Гарненько перемішуємо виделкою. При бажанні можна додати часточку часнику з преса або 1 ч.л. гірчиці. Якщо здається, що соус густоват, вливаємо до нього 3-4 ст.л кип’яченої води.
- Заливаємо вийшов томатно-вершковим соусом пельмені з лаваша і ставимо гаситися під кришкою на маленький вогонь. Тримаємо не менше півгодини, стежачи, щоб рідина не википіла, і пельмені не почали горіти.
Готові подаємо прямо з печі з рубаною свіжою зеленню і гочіцей.
Як зробити пельмені з лаваша в духовці
Тепер ви знаєте, як приготувати ледачі пельмені з лаваша на плиті, як показано на фото, але також їх можна зробити і в духовці.
Для цього просто ставимо сковороду в уже розігріту до 190 ° С духовку і залишаємо на 25 хвилин.
По закінченні цього часу дивимося: якщо блюдо ще не готове, але краєчки вже почали горіти, прикриваємо зверху фольгою. Якщо ж все вийшло, за бажанням присипаємо пельмені 100 г тертого твердого сиру – так вони вийдуть ще смачніше і апетитний завдяки скоринці.
Пельмені з лаваша в мультиварці
Цей рецепт порадує всіх щасливих володарок цього кухонного гаджета, адже приготувати вечерю з ним вийде ще швидше!
Як приготувати начинку
Зробимо спочатку начинку:
- Змішуємо 500 г м’ясного або курячого фаршу з 1 дрібно рубаною цибулиною і 2 зубчиками часнику з преса.
- Солимо, перчимо і перемішуємо.
Лаваш розгортаємо на столі і змащуємо ½ начинки, звертаємо рулетом. Також чинимо з другим лавашем. Рулети залишаємо – їм потрібно дати просочитися, щоб потім їх було легко нарізати на порційні шматочки.
Для тих, хто хоче поекспериментувати з начинками, пропонуємо вивчити інші рецепти фаршу.
- Рецепт рубленого фаршу
- Як приготувати фарш з курки
- Рецепт приготування грибного фаршу
- Як приготувати фарш з баранини
- Рецепти незвичайних фаршів для пельменів
Зажарка для лінивців
Приступаємо до зажарки:
- У чаші мультиварки розігріваємо олію і пасеруємо 1порезанную на півкільця цибулину.
- До неї через 6-7 хвилин додаємо 1 морква і обсмажуємо їх разом.
- Тепер черга за болгарським перцем. Рубаємо його на кубики і тушкуємо ще 10 хвилин.
Як приготувати пельмені з лаваша в сметані
Поки овочі доготовляє, нарізаємо на шматки рулети і викладаємо їх зрізами вниз в чашу. Повністю заливаємо окропом, додаємо 1-2 горошини чорного перцю, 1 лавровий лист. Злегка подсаливаем, додаємо зажарку, розрівнявши її по всій поверхні пельменів, і закриваємо кришкою.
Ставимо мультиварку на режим «Гасіння», а таймер на 40 хвилин. Коли він спрацює, перевіряємо готовність наших ледачих пельменів і при необхідності додаємо ще 5-6 хвилин або залишаємо «подихати».
Готові подаємо зі сметаною, посипавши зеленню.
Ледачі пельмені з лаваша (відео рецепт)
Як бачите, нічого складного в приготуванні ледачих пельменів з лаваша і фаршу немає. Їх можна зробити і в духовці, і на плиті, і в мультиварці.
Дивимося відео, фото з натхненням і пробуємо приготувати їх самі!