Ті, хто не любить м’ясо або не може вживати його за медичними показаннями, часто відмовляються від традиційних страв з ним. Але сьогодні ми розповімо, як зробити пельмені з капустою – це, здавалося б, дивне поєднання давно припало до смаку багатьом любителям добре поїсти. Ми пропонуємо вам підбірку перевірених часом нескладних рецептів, за якими приготувати корисний і незвичайний обід або вечерю не складе труднощів.
Плюс капустяних пельменів в тому, що склад начинки можна варіювати, роблячи її повністю вегетаріанської – це особливо добре для тих, хто дотримується посту або в принципі не вживає продуктів тваринного походження.
Для початку спробуємо приготувати страву з додаванням яєць – воно напевно сподобається всім.
Пельмені зі свіжою капустою
Інгредієнти для тіста
- Борошно пшеничне – 2 склянки + –
- Молоко – 0,5 склянки + –
- Яйце – 1 шт. + –
Інгредієнти для начинки
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Яйце – 2 шт. + –
- Чорний перець – на кінчику ножа або за смаком + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
- Капуста білокачанна свіжа – 500 г + –
- Запашний перець – на кінчику ножа + –
- Мускатний горіх – на кінчику ножа + –
- Сіль – 2 щіпки або за смаком + –
Як приготувати капустяні пельмені
Так як в начинку ми все одно покладемо яйця, робити тісто пісним не обов’язково замішуємо його на молоці.
- Збиваємо яйце з молоком і поступово вводимо просіяне борошно. Через сито її потрібно пропустити для того, щоб тісто вийшло більш еластичним і пружним. Гарненько вимішуємо його, при необхідності, додаючи ще борошна.
- Як тільки консистенція нас влаштує, і тісто не буде липнути до рук, загортаємо його в харчову плівку і залишаємо полежати при кімнатній температурі на 35-40 хвилин.
За цей час нам потрібно приготувати начинку.
- Ставимо варитися круто пару яєць, і поки вони закипають, дрібно рубаємо капусту і цибулю. Пам’ятаємо, що ми готуємо начинку для пельменів, тому шматочки повинні бути дуже дрібними.
- Викладаємо на розігріту олію на сковороді спочатку цибулю. Пасеруємо його до золотистого, потім додаємо капусту. На деякий час можна прикрити все кришкою, щоб овочі згасити до м’якості.
- Потім солимо цибулю з капустою, приправляємо до смаку і тримаємо на вогні ще хвилин 10-15, випарівая зайву вологу.
- Готову капусту знімаємо з вогню і відставляємо в сторону.
- Яйця охолоджуємо, чистимо і подрібнюємо виделкою, з’єднуємо з капустою – все, начинка готова. Пробуємо її на сіль і спеції, при необхідності додаємо їх.
Стіл присипаємо борошном і розгортаємо на ньому частину тесту в пласт НЕ тоще 2 – 2,5 мм. Вирізаємо відповідним по діаметру склянкою гуртки, в центр викладаємо по 1 ч.л. начинки і залепліваются краю півмісяцем.
Кінці скріплюємо між собою, щоб пельмені виходили круглої форми.
Викладаємо пельмені на посипану борошном поверхню. Якщо розкласти їх на деку, то легко можна буде заморозити цілу партію для майбутніх обідів і вечерь, просто розклавши їх потім по порційних пакетів.
Але якщо наша мета нагодувати домочадців прямо зараз, ставимо на вогонь не менше 1,5 л води – пельмені повинні легко розмішуватися, щоб не склеїти і чекаємо її закипання.
В окріп опускаємо пару лаврових листочків, 3-4 горошини чорного перцю і 1 ст.л. вершкового масла. Чекаємо ще пару хвилин і викладаємо кілька порцій пельменів (20-30 шт.)
Подаємо пельмені з капустою гарячими, полив сметанним соусом, додавши за смаком гірчицю або хрін. Пропонуємо приготувати кілька оригінальних соусів для пельменів.
Підбірка соусів для пельменів (6 рецептів)
Смачного!
Ну, а наступний рецепт нагоді всім, хто дотримується посту або переконаний вегетаріанець.
Пельмені з квашеною капустою
На цей раз тісто замішувати ми будемо на воді, а не на молоці. Також ми не додаємо туди і яєць.
- Просіваємо 2 склянки борошна, вливаємо 2 ст.л. рослинного масла без запаху і 1 стакан гарячої води.
- Гарненько вимішуємо і не солимо – пам’ятаємо, що для пельменів тісто має бути прісним.
- При необхідності підсипає ще борошна і доводимо консистенцію до оптимальної – тісто має добре розкочуватися і не липнути до рук. Готове загортаємо в плівку і даємо півгодинки «відпочити».
За цей час готуємо начинку.
Капусту краще вибрати не занадто кислу, але гостру і хрустку. Таку досить просто віджати. Але якщо здається, що зайва кислинка все ж є, промиваємо під проточною водою в друшляку.
Для начинки нам знадобиться 600 р
- Чистимо і дрібно рубаємо 1 велику цибулину.
- На сковороду наливаємо масло і пасеруємо спочатку цибулю, потім, коли він зарум’яниться, викладаємо капусту.
- Тушкуємо начинку під кришкою до м’якості капусти.
- Пробуємо на сіль і спеції, при необхідності додаємо.
Тепер розгортаємо тісто на присипаному борошном столі і вирізаємо з нього гуртки. Пельмені ліпимо так само, як і в попередньому рецепті.
Готові відварюємо в киплячій воді, присмачивши її запашним перцем і лавровим листом. Пропонуємо вам ще декілька альтернативних способів варіння пельменів.
- Варимо пельмені в мікрохвильовці
- Готуємо пельмені в мультиварці
- Приготування пельменів в пароварці
- Пельмені в глиняному горщику
- Як правильно зварити пельменів
Подаємо з аджикою, гірчицею або томатним соусом.
Тепер ви знаєте, як приготувати пельмені з капустою – вибирайте будь-який рецепт і пробуйте! Адже страви і зі свіжою, і з квашеної грають щоразу по-новому, так що урізноманітнити стіл не складе труднощів.