Панфорте (Panforte) – традиційне різдвяне ласощі з багатою начинкою і пряним ароматом. За текстурі випічка нагадує твердий пряник, що випливає з назви, що складається з двох італійських слів – pane (хліб) і forte (сильний). Як і штоллен або англійська кекс з сухофруктами, Панфорте може зберігатися значний час, що дозволяє приготувати його за кілька тижнів або навіть місяців до свята. Термін придатності цього десерту досягає півроку!
Начинка в рецепті варіативна, тому експериментуйте і складайте свої власні комбінації. У нашому випадку використовуємо обсмажений фундук, мигдаль і цукати, додаємо пряні ноти, домішуючи сухий мелений імбир і корицю, а також посилюємо смак за допомогою гіркого шоколаду і какао-порошку.
Складові:
- мигдаль – 80 г;
- фундук – 80 г;
- цукати – 50 г;
- гіркий шоколад – 50 г;
- борошно – 80 г;
- цукор – 100 г;
- мед – 100 г;
- какао-порошок – 20 г;
- кориця мелена – ½ ч. ложки;
- імбир мелений – ½ ч. ложки.
Класичний рецепт Панфорте – італійської різдвяної випічки
- Для початку підготуємо добавки. Мигдаль очищаємо від оболонки – заливаємо горіхи окропом і залишаємо на 5-10 хвилин. Через відведений час, зливаємо воду і знімаємо набряклі шкірку. Якщо мигдаль погано піддається чищенню, тримаємо в окропі ще раз.
- Очищені ядра злегка підсмажуємо на сухій сковороді при постійному перемішуванні.
- Прибираємо підсушений мигдаль і висипаємо на сковороду фундук. Помішуючи, тримаємо на вогні до моменту, коли суха шкірка почне тріскатися і місцями навіть обсипатися.
- Гіркий шоколад рубаємо ножем до отримання тонкої великої стружки.
- Тепер приступимо до тесту. Борошно просіваємо з какао-порошком, імбиром і корицею. Додаємо цукати і шоколад.
- Фундук очищаємо від сухої лушпиння, цілком завантажуємо в загальну миску. Додаємо мигдаль, злегка порубавши ножем – подрібнювати в крихту не потрібно, залишаємо великі «осколки».
- Перемішуємо вміст робочої миски.
- Готуємо сироп для «зв’язування» компонентів. Цукор разом з медом ставимо на середній вогонь. При постійному помішуванні доводимо до кипіння.
- Знімаємо сироп з вогню і відразу виливаємо до сухим компонентів. Спочатку перемішуємо масу ложкою, щоб не обпектися, потім починаємо вимішувати руками (для зручності можна викласти шоколадне тісто на стіл). Коли компоненти зберуться в єдиний кому і не залишиться сухих ділянок борошна, припиняємо заміс. Тісто виходить тугим і щільним – працювати з ним не дуже зручно, але все ж потрібно постаратися зліпити суміш воєдино. Якщо ніяк не вдається склеїти в одне ціле розсипчасту масу, додаємо ложку теплої води.
- Підбираємо відповідну для випікання Панфорте форму. У нашому прикладі використовується витягнута прямокутна ємність розміром приблизно 23х13 см. Шар тесту повинен бути не дуже високим – близько 2 см. Якщо форма не силіконова, прокладаємо дно і стінки пергаментним папером, злегка змащеній маслом. Розподіляємо щільне тісто рівним шаром.
- Випікаємо Панфорте в прогрітій до 150 градусів духовці близько 30 хвилин. Важливо не пересушити десерт, інакше він вийде занадто твердим.
- Остужаем виріб, витягаємо з форми, за бажанням присипаємо просіяного цукровою пудрою. Обертаємо пергаментом, поміщаємо в пакет і прибираємо для зберігання в холодильник. Або відразу нарізаємо невеликими порційними шматочками і дегустуючи!
Класичний італійський різдвяний десерт Панфорте готовий! Смачного!