Панфорте (італійська різдвяна насолода)

Панфорте (італійська різдвяна насолода)Панфорте (Panforte) – традиційне різдвяне ласощі з багатою начинкою і пряним ароматом. За текстурі випічка нагадує твердий пряник, що випливає з назви, що складається з двох італійських слів – pane (хліб) і forte (сильний). Як і штоллен або англійська кекс з сухофруктами, Панфорте може зберігатися значний час, що дозволяє приготувати його за кілька тижнів або навіть місяців до свята. Термін придатності цього десерту досягає півроку!

Начинка в рецепті варіативна, тому експериментуйте і складайте свої власні комбінації. У нашому випадку використовуємо обсмажений фундук, мигдаль і цукати, додаємо пряні ноти, домішуючи сухий мелений імбир і корицю, а також посилюємо смак за допомогою гіркого шоколаду і какао-порошку.

Складові:Панфорте (італійська різдвяна насолода)

  • мигдаль – 80 г;
  • фундук – 80 г;
  • цукати – 50 г;
  • гіркий шоколад – 50 г;
  • борошно – 80 г;
  • цукор – 100 г;
  • мед – 100 г;
  • какао-порошок – 20 г;
  • кориця мелена – ½ ч. ложки;
  • імбир мелений – ½ ч. ложки.

Класичний рецепт Панфорте – італійської різдвяної випічки

  1. Для початку підготуємо добавки. Мигдаль очищаємо від оболонки – заливаємо горіхи окропом і залишаємо на 5-10 хвилин. Через відведений час, зливаємо воду і знімаємо набряклі шкірку. Якщо мигдаль погано піддається чищенню, тримаємо в окропі ще раз.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  2. Очищені ядра злегка підсмажуємо на сухій сковороді при постійному перемішуванні.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  3. Прибираємо підсушений мигдаль і висипаємо на сковороду фундук. Помішуючи, тримаємо на вогні до моменту, коли суха шкірка почне тріскатися і місцями навіть обсипатися.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  4. Гіркий шоколад рубаємо ножем до отримання тонкої великої стружки.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  5. Тепер приступимо до тесту. Борошно просіваємо з какао-порошком, імбиром і корицею. Додаємо цукати і шоколад.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  6. Фундук очищаємо від сухої лушпиння, цілком завантажуємо в загальну миску. Додаємо мигдаль, злегка порубавши ножем – подрібнювати в крихту не потрібно, залишаємо великі «осколки».Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  7. Перемішуємо вміст робочої миски.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  8. Готуємо сироп для «зв’язування» компонентів. Цукор разом з медом ставимо на середній вогонь. При постійному помішуванні доводимо до кипіння.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  9. Знімаємо сироп з вогню і відразу виливаємо до сухим компонентів. Спочатку перемішуємо масу ложкою, щоб не обпектися, потім починаємо вимішувати руками (для зручності можна викласти шоколадне тісто на стіл). Коли компоненти зберуться в єдиний кому і не залишиться сухих ділянок борошна, припиняємо заміс. Тісто виходить тугим і щільним – працювати з ним не дуже зручно, але все ж потрібно постаратися зліпити суміш воєдино. Якщо ніяк не вдається склеїти в одне ціле розсипчасту масу, додаємо ложку теплої води.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  10. Підбираємо відповідну для випікання Панфорте форму. У нашому прикладі використовується витягнута прямокутна ємність розміром приблизно 23х13 см. Шар тесту повинен бути не дуже високим – близько 2 см. Якщо форма не силіконова, прокладаємо дно і стінки пергаментним папером, злегка змащеній маслом. Розподіляємо щільне тісто рівним шаром.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  11. Випікаємо Панфорте в прогрітій до 150 градусів духовці близько 30 хвилин. Важливо не пересушити десерт, інакше він вийде занадто твердим.Панфорте (італійська різдвяна насолода)
  12. Остужаем виріб, витягаємо з форми, за бажанням присипаємо просіяного цукровою пудрою. Обертаємо пергаментом, поміщаємо в пакет і прибираємо для зберігання в холодильник. Або відразу нарізаємо невеликими порційними шматочками і дегустуючи!Панфорте (італійська різдвяна насолода)

Класичний італійський різдвяний десерт Панфорте готовий! Смачного!