Холодний супчик ідеально підходить для перекусу жарким ввечері, для харчування на дачі, та й для дружніх посиденьок у мангалу на контрасті з вогняними шашликами.
Овочева окрошка на кефірі – дуже просте, літня страва, для приготування якого необхідно затратити мінімум зусиль, а результат виходить чудовим. Строгих обмежень у виборі продуктів немає, основними для приготування цієї страви є зелень, свіжий редис і огірочок, відварені яйця.
Окрошка – це національне блюдо російської кухні, що відноситься до категорії холодних супів. Головний принцип приготування полягає в тому, що овочі та м’ясні продукти подрібнюються, як для приготування салату, а потім заливаються рідкою основою, наприклад, квасом, кефіром або сироваткою.
Принципи приготування овочевої окрошки на кефірі
Залежно від смакових уподобань, в блюдо можна додавати різні інгредієнти. Наприклад, багато в саму страву додають відварну картоплю, нарізану кубиками. Для інших же окрошка – це блюдо, з яким картопля подається відварною, але в гарячому вигляді, коли скибочки присмачені вершковим маслом і зеленню.
Бажано для окрошки приготувати окремо заправку, крім додавання рідкого інгредієнта, в нашому випадку це кефір. Тоді вона не буде прісної на смак, а трохи пікантною і гоструватою, так би мовити, з «характером». Для цього змішують цукор з лимонним соком або оцтом, додають гірчицю, хрін або інші спеції і приправи за смаком.
Цим соусом заправляють нарізані продукти, дають трохи настоятися і охолонути перед подачею, а потім вже заливають холодним кефіром і додають для охолодження кубики льоду.
Освіжаюче і корисне літнє блюдо, без додавання м’ясних інгредієнтів, відмінно підійде тим, хто стежить за своєю фігурою або дотримується дієти, пост. Калорійність окрошки зовсім невисока, так що вона стане ідеальним обідом тоді, коли через спеку не хочеться їсти важкі страви.
Літній рецепт освіжаючої окрошки на кефірі
Складові
- Огірки свіжі – 3 шт + –
- Редис – 4 шт + –
- Яйця курячі – 4 шт + –
- Зелена цибуля – пучок + –
- Кріп – 5 гілочок + –
- Петрушка – 5 гілочок + –
- Кефір – 1,5 л + –
- Вода газована – 500 мл + –
- Картопля – 3 шт + –
для заправки
- Гірчиця діжонська – 1 ст.л. + –
- Лимон – 1/2 шт + –
- Цукор-пісок білий – щіпка + –
- Сіль – щіпка + –
- Чорний перець – за смаком + –
Як приготувати окрошку з овочів на кефірі
- Картоплю нарізаємо невеликими скибочками або кубиками, і додаємо в блюдо, або подаємо його окремо, приправивши картопельку на свій смак спеціями і прянощами, вершковим маслом або використовуємо нерафіновану соняшникову олію з ароматом смаженого насіння.
- Промиваємо свіжу зелень в проточній воді, дрібно її нарізаємо і перекладаємо в емальовану каструлю. Тепер потрібно толкушкой, в ідеалі – дерев’яна. Нею необхідно добре придушити зелень, щоб вона дала сік і стала м’якою.
- Курячі яйця відварюємо, для цього буде потрібно в середньому близько 10 хвилин, охолодити їх і чистимо. Нарізаємо невеликими кубиками, і перекладаємо в каструлю до зелені.
- Що стосується редиски і огірочків – для початку їх варто спробувати. Огірки, особливо дачні, можуть гірчити, а редис мати товсту і грубу шкірку. Якщо овочі свіжі і ніжні, то очищати їх немає необхідності, в іншому випадку, краще витратити зайві 5 хвилин, ніж зіпсувати смачна страва.
- Нарізаємо огірочки і редис тонкими півкільцями, додаємо до зелені і яєць. Туди ж при необхідності відправляємо відварений в мундирі, і нарізаний кубиками картоплю.
- Тепер необхідно приготувати спеціальну заправку, щоб смак окрошки став більш яскравим і насиченим. Змішуємо в невеликій мисці гірчицю з додаванням лимонного соку і цукру, солимо і перчимо. Додаємо заправку до овочів, перемішуємо і прибираємо в холодильник мінімум на 45 хвилин для охолодження.
- Перед подачею змішуємо Сильногазований мінеральну воду і густий, жирний кефір до потрібної консистенції, накладаємо порцію заправлених і охолоджених овочів у велику тарілку, заливаємо підготовленою сумішшю, і якщо на вулиці дуже жарко – додаємо в неї кубики льоду.
Для подачі повноцінного страви, крім картоплі на стіл можна поставити тарілку з нарізаним салом, ковбаскою або будь-яким видом відвареного або запеченого м’яса, додатково – хрін і гірчицю.
Не буде зайвим до гарячого картоплі і тонко порізане сало, товстенькі пір’ячко зеленої цибулі, велика сіль, змішана з перцем, молодий часник.
Корисні поради та хитрості приготування окрошки на кефірі
- Для приготування бажано нарізати всі інгредієнти однаковим чином, в ідеалі – дрібним кубиком.
- Щоб зелень краще перетиралася і віддавала свій сік – додайте до неї трохи крупної солі, але тоді не варто додавати її в заправку, щоб не пересолити все блюдо.
- Заправку можна і не робити, якщо блюдо будуть їсти маленькі діти, або ті, хто не любить гостру їжу. Досить буде і того, що ці приправи будуть додані в тарілку для кожного окремого їдця.
- Замість мінералки густий кефір можна розбавити картопляним відваром, але важливо і тут не переборщити з додаванням солі.
Спробуйте обов’язково приготувати цю страву, адже рецепт овочевий окрошки на кефірі дуже простий, а страва – душевне і обов’язково впишеться в меню будь-якої сім’ї в літній час.