Атлантичну, тихоокеанську, каспійську або балтійську, для нас немає особливої різниці, яку з них вибрати, адже всі вони прекрасні. Оселедець пряного посолу, який би рецепт для неї не вибрали, була, є і залишиться найбажанішим видом закуски на урочистому банкеті або повсякденному столі. Сіль, сахарок і безліч спецій – ось що робить цю мореплавицю такою апетитною і смачною. Ось її-то ми сьогодні і приготуємо.
Як би не було прикро для слов’янського народу, але першими придумали засолити оселедець голландці. Давним-давно, століть шість-сім тому, а саме в 14 столітті завдяки цьому відкриттю маловідомий рибалка з Голландії Віллі Бекеле відразу став супер-зіркою кулінарного Олімпу спочатку у себе на батьківщині, а потім і у всій Європі. І лише до 15 століття ці солоні рибини підкорили Новгородську Русь, де згодом і був придуманий спосіб, як засолити оселедець пряного посолу.
Оселедець пряного посолу в воді
Складові
- Оселедець – 2 шт. + –
- Вода окріп – 0,8 л + –
- Сіль кухонна – 2 ст. л. + –
- Цукровий пісок – 1 ст. л. + –
- Чорний перець горошком – 10 шт. + –
- Лавр – 3-го листка + –
- Гвоздика – 3 шт. + –
Приготування
Цей старовинний рецепт зберігся і донині. Каспійські і балтійські оселедця споконвіку на землях російських маринувалися саме по-мокрому, з використанням пряних рослин, солі і цукрового піску. Ось і ми сьогодні раді випробувати цей укорінений роками спосіб засолювання оселедця пряним послом.
Рибку радимо вибирати пожирніше, тому в першу чергу слід звернути увагу на тихоокеанські і норвезькі сорти, а також найбільш «повненькими» ці морські мешканці бувають в зимовий період.
- Для початку опрацюємо рибні тушки. Зчищають залишкову луску. Після цього розкриваємо черевце і вичищаємо його від потрухів. Ікру і молока ні в якому разі не викидаємо, а залишаємо для соління, адже для багатьох це справжній делікатес.
- Тепер, коли риба підготовлена і чекає свого часу бути замоченої в розсолі, ми приступимо до приготування пряного маринаду. У поглиблену і широкуваті тару вливаємо закип’ятила воду, солимо, засипаємо спеції і сахарок, після чого все розмішуємо, до розчинення сольових і цукрових кристалів.
- Коли наш розсіл охолоне до кімнатної температури, укладаємо в нього тушки оселедця, ікру і молоку. Всі продукти повинні бути повністю занурені в пряну рідину, а щоб Рибінка не спливала, ставимо на неї невеликий гніт, після чого закриваємо тару кришкою і відправляємо в рефрижератор на добу.
- Жирненький, ароматна, малосольная селедочка своїм виглядом прям-таки стимулює апетит і інтенсивне слиновиділення.
Наріжте нашу пряну «красуню» акуратними скибочками і розкладіть на подовженому блюді внахлест, чергуючи з лимонними і лаймовим скибочками, а по краях розкладіть кільця цибулі, попередньо вимочені в оцті і чорні маслини без кісточок. Така подача виглядає яскраво і барвисто, і не залишить нікого байдужим.
Оселедець пряного посолу з оцтом
Ах, до чого ж смачна оселедець з оцтом. Так, такий маринад для оселедця пряного посолу, просто чудовий. М’ясо виходить м’яким і злегка подваренний, з тонкими оцтовими і нотками, і ароматом запашних рослин. Ммм, смакота. А під відварну картопельку, та з вершковим маслом і приправлену свіжою зеленню, ну просто пальчики оближеш.
Складові
- Оселедець охолоджена – 1 кг;
- Сіль – 3 ст.л .;
- Вода – 1 ст .;
- Оцет столовий 9% -2 ст.л .;
- Цукровий пісок – 1 ст.л .;
- Кріп зеленню – 1 пучок, або сушений – 2 ст.л .;
- Лаврушка – 2-3 листочка;
- Перець чорний горошком – 7 шт .;
- Гвоздика – 3 шт .;
- Гірчиця біла в зернах – 1 ст.л .;
- Коріандр в зернах – ½ ст.л .;
- Лук-ріпка -1-2 головки;
Приготування
- Рибку чистимо і обробляв, на порційні шматочки по 2-3 см завтовшки. Можна також засолити і філе, очистивши тушку від шкіри і кісток.
- Тепер зваримо розсіл, для чого в каструльку заливаємо воду, оцет, сіль і цукор, лавр, перець, гвоздику і коріандр з гірчицею і доводимо до кипіння на середньому вогні. Потім нашому маринаду потрібно дати час на охолодження.
- У цей час ми займаємося цибулею і зеленню. Чистимо «слізливий» овоч від лушпиння і нарізаємо кільцями, а пучок кропу подрібнюємо дрібно за допомогою ножа.
- У широку, поглиблену чашу викладаємо шматочки риби одним шаром, посипаємо зеленню і накриваємо цибулею, після чого заливаємо все остиглим розсолом і залишаємо на добу в холодильнику.
Таку оселедець можна відразу розкладати красиво на блюді разом з маринованою цибулею. В якості прикраси можна використовувати овочевий карвінг, або просту овочеву нарізку з огірків, болгарських перців і помідорів.
Читайте ще схожі записи:
Як посолити оселедець вдома
Правильна засолювання скумбрії будинку
Посол в пакеті
Для тих, хто не особливо любить возитися з чищенням риби підійде цей швидкий і легкий рецепт засолювання оселедця пряного посолу. Бруднити посуд теж не доведеться, що не менш важливо, адже все дійство відбуватиметься в пакеті. Отже, нам потрібно озброїтися парочкою щільних целофанових мішечків, вдев один в інший, для надійності, а також приготувати такі інгредієнти:
- Оселедець охолоджена або заморожена – 3 шт .;
- Сіль – 3 ст.л .;
- Цукор – 3 ч.л .;
- Перець горошком – 1 ч.л .;
- Приправа для засолювання оселедця – 1 ч.л .;
- Лаврушка – 4 листочка;
Приготування
- Целікова Рибінкі нам всього-то й потрібно, що обмити водою від залишків луски і слизу, після чого укладаємо їх в пакет.
- Слідом в поліетиленовий кульок засипаємо рівномірно суміш з солі і цукру, а також всі спеції. Горошком чорний перець слід потовкти качалкою або в кавомолці. Якщо готову приправу для засолу знайти не вдалося, то можна самим її зробити, змішавши перемелений запашний і чорний перець (крім того, який і так заявлений в рецепті), коріандр, кріп сушений і фенхель.
- Коли всі складові вже поміщені в пакет, ми його добре зав’язуємо і починаємо посилено трясти, щоб все перемішалося, а сіль і цукор розчинилися і рівномірно розподілилися по оселедця.
- Все, тепер мішечок прибираємо в холодильник на три дні.
Приготована таким чином оселедець пряного посолу просто незрівнянна. Просолюється відмінно, вбираючи всі тонкощі ароматів спецій, створюючи запашний букет запашних добавок. Вона прекрасно підійде як для приготування салатів і закусок, так і в якості самостійного блюда укупі зі свіжими овочами, рисом або картоплею на гарнір.