Оливки

оливки
Складаючи сімейне меню, ми думаємо не тільки про заповнення обіднього столу стравами, а й про здібності продуктів зцілювати. Поговоримо про оливках – їх користь і шкоду, калорійності і використанні в кулінарії, а також зупинимося на критеріях вибору консервованих оливок. Ці красиві ягоди мають не тільки дуже пікантний смак, але і своїм зовнішнім виглядом можуть прикрасити будь-яке, навіть саме вишукане блюдо!

Вже не одне тисячоліття плоди оливкового дерева і продукти з них є значущою константою національних кухонь Середземномор’я, і ​​не тільки. Це говорить не стільки про відповідний клімат для вирощування оливкових культур в промислових масштабах, скільки про високі гастрономічних якостях їх плодів, як свіжих, так і консервованих. Додамо до цього найбільшу користь оливок для людини і побачимо досконалий подарунок природи!

Чим корисні оливки

Плоди оливкового дерева – справжнє багатство, вмістилище цінних природних сполук, що зміцнюють здоров’я людини і лікуючих його хвороби! Оливкові кістянки багаті вітаміном E – вітаміном жіночого здоров’я і краси; аскорбіновою кислотою, каротином, вітамінами Д, К, групи В, а також мінеральними солями заліза, фосфору, калію, йоду, магнію, кальцію та іншими.

Чим корисні оливки

Безцінними лікувальними речовинами в оливкових плодах є ненасичені жирні кислоти, яких в плодах – до 56%. Вони зміцнюють судини, знижують рівень холестерину, профилактируют атеросклероз, а також забезпечують нормальну роботу серцево-судинної системи.

Крім перерахованих корисних компонентів, оливкові плоди багаті антиоксидантними комплексами, пектинові речовини, клітковину, білками і золістимі сполуками. До слова сказати, кістянки оливкового дерева вміщають в себе більше 100 біоактивних речовин! Їх можна по праву вважати рослинним продуктом, що є еталоном збалансованості входять до нього речовин.

Корисні властивості оливок

Чи корисні оливки, і якими саме лікувальними атрибутами вони характеризуються – часто виникають питання, коли ми стоїмо перед стелажами з консервованими зеленими оливками, роздумуючи, яку ж баночку покласти в кошик.

Дарунки оливкових дерев мають вражаючу стійкість перед різними технологіями їх переробки. Тобто користь оливок консервованих нітрохи не менше, ніж свіжих. Свіжі зелені оливки (кістянки) – гіркі і терпкі, тому в їжу непридатні!

Перед консервуванням оливки обробляються спеціальними розчинами, в результаті чого вони втрачають свою терпкість і гіркота, а набувають дуже вишуканий смак. Зі свіжих зрілих Костянок отримують чарівне оливкова олія, яке є найбільш вживаним рослинним маслом в світі.

Корисні властивості оливок

  • Ненасичені жирні кислоти виконують в організмі роль лікарів-будівельників, які відновлюють пошкоджені мембрани клітин, продовжуючи життя клітин і нормалізує їх життєдіяльність. А це означає, що оливки і оливкова олія потрібно вживати як профілактичний засіб захворювань будь-яких органів, слизових оболонок, судин і шкіри.
  • При захворюваннях шлунка, печінки і дванадцятипалої кишки дієтологи рекомендують вживати консервовані оливки щодня – не менше 6-7 штук в день!
  • Оливкові кісточки – теж ліки! З’їдаючи до 10 оливок з кісточкою можна позбутися від піску і каменів в жовчних протоках і жовчному міхурі. Також корисні вони і для каменів в нирках. Неймовірно, але це підтверджений медициною факт!
  • Комплекс активних речовин в цих красивих ягодах благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, покращує роботу серцевого м’яза, зміцнює судини.
  • Для жінок і чоловіків продукт може стати не тільки афродизіаком, але і помітно оздоровити органи сечостатевої системи, ставши активатором дітородної функції.
  • Чи корисні консервовані оливки для очищення організму? Так! Їх вживання допомагає нашим органам самоочиститись від шлаків, токсинів і солей. Адже в консервованих плодах, також як і в свіжих, високий вміст ненасичених кислот і антиоксидантів, що поліпшують обмін речовин, що живлять корисну мікрофлору кишечника. Це сприяє нормальній роботі кишечника.
  • Вітамінно-мінеральний комплекс в Кістянки настільки збалансований, що їх регулярне вживання в різних стравах відчутно покращує стан кісток і суглобів, попереджає збої в механізмах опорно-рухового апарату, зцілює, в комплексі з іншими методами, остеохондроз, артрит і артроз, подагру.

Шкода консервованих оливок

Говорячи про користь оливок, не можна промовчати про їх шкоду. Консервовані продукти можуть бути шкідливі при занадто активному споживанні їх в чистому вигляді. Зелені олівочкі не так шкідливі в значних кількостях, ніж чорні маслини.

В кількості до 10-15 оливок з кісточкою немає ніякої шкоди. Обережність слід дотримувати тільки при холециститі в гострій стадії (через жовчогінного ефекту). А ось оливкова олію краще обмежити людям з ожирінням або які намагається скинути зайву вагу – через високу калорійність цього масла.

Користь і шкода консервованих оливок

калорійність оливок

Якщо кістянки містять до 56% жирних кислот, то скільки калорій в оливках? Масло віджимають у олійних сортів, а консервують сорти консервні, в яких масла значно менше. А тому калорійність консервованих оливок не перевищує 113 калорій в 100 г, в порівнянні з оливковою олією, калорійність якого дуже висока – 884 калорії.

Також слід враховувати, що зелений колір плодів Оливи означає, що вони ще не набрали стиглості. Стиглі плоди мають коричнево-фіолетовий колір і саме з стиглих Костянок віджимають масло. Консервовані стиглі оливи у нас прийнято називати маслинами, калорійність яких вище, ніж у оливок зелених, – 166 калорій в 100 р

Застосування оливок в кулінарії

Ці чудові на вигляд плоди прикрасять майже будь-яку страву! Уявити святковий стіл без цих красивих ягід – значить забути щось важливе! Дизайн страв з їх допомогою настільки багатогранний, що ви не помилитеся, застосувавши їх навіть для солодких десертів і коктейлів.

Велика кількість закусок і салатів містять в своєму складі зелені або чорні кістянки, особливо страви національних кухонь Середземномор’я. Грецький салат, який би варіант його виконання ви не вибрали, обов’язково включає кістянку оливкового дерева! Це салат гурманів усього світу!

Застосування плодів оливи залежить від їх розмірів. Дрібні ягоди використовують в закусках, салатах, соусах, солянках, супах і м’ясних стравах. Кістянки середнього розміру використовують в піцах, салатах і для прикраси страв, а великі екземпляри фарширують.

Чим корисні зелені оливки в кулінарії

Консервовані оливки великого розміру без кісточки можна нафарширувати мигдалем, каперсами, лимоном, лососем або анчоусами.

Маслини гарні з м’ясом і дичиною, їх часто включають в рецептуру соусів до м’яса. Незрілі зелені кістянки подають до рибних холодних і гарячих страв.

Їх смак і аромат чудово гармоніює з винами і коктейлями на їх основі. Не дарма ж професійні бармени часто доповнюють свої алкогольні творіння оливками або маслинами. Маслини підкреслюють смак і аромат рожевих і білих вин, а благородну терпкість червоних вин збагачують зелені оливки.

Скільки калорій в оливках

Часто цей продукт подають і як самостійне блюдо, щоб кожен присутній за столом зміг сам доповнювати ними їжу в тарілці. Ці популярні зелені плоди ніколи не набридають і завжди до місця на будь-якому столі!

Як вибрати оливки

Вище ми описали застосування продукту в кулінарії, тому вибирайте правильно – так, щоб сорт і розмір плодів повністю відповідали запланованим страв.

Кістянку в металевих банках купуйте тільки відомих вам виробників. Якщо таких в асортименті магазину немає, то кращий вибір – продукт в скляній банці. Ви зможете побачити продукт, який всередині.

Кілька слів про відмінності оливок від маслин. Відмінності лише в стиглості плодів! Маслини – це (в ідеалі!) Стиглі оливки. Але чорними вони бувають не тільки від стиглості! Як правило, чорними їх роблять виробники, вимочуючи в спеціальних розчинах і обробляючи киснем. Для стабілізації отриманого соковитого синяво-чорного кольору в розсіл додають стабілізатор – глюконат заліза або Е579. Ось і весь секрет!

Якщо ви хочете спробувати натуральні стиглі олівочкі, марковані словом «маслини», то шукайте продукт, на етикетці якого немає Е579! Тільки в наших краях – країнах пострадянського простору – стиглі оливки називають маслинами. У всьому світі такої назви вони не мають.

Маслина європейська – це рід вічнозелених чагарників або дерев, званих ще Олива європейська або Оливкове дерево, з яких і збирають плодовий урожай. Звідси ми і взяли назву!

Як вибрати оливки

Як зберігати оливки

Якщо ви купили ваговій продукт і розсолу, в якому вони солілісь, у вас немає, то з упаковки перекладіть їх в скляну баночку і полийте лимонним соком в кількості, що дорівнює приблизно 10% від ваги Костянок. Стільки ж налийте оливкового масла. Поверніть ємність на 90 градусів і струсіть її вміст кілька разів, щоб маринад розподілився. У такому вигляді кістянки можна зберігати до 14 днів.

Якщо залишилися недоїдений продукт в жерстяній або скляній банці, то термін їх збереження без втрати корисних речей становить 3 дні. Якщо хочете продовжити їх їстівність, то зробіть холодний маринад, рецепт якого ми дали вище.

Оливки, користь і смакові властивості яких незаперечно високі, гідні зайняти у вашому меню значуще місце! Сподіваємося, що ви станете включати їх в свій раціон в складі і простих і вишуканих страв!