Пропонуємо вам сьогодні дуже незвичайне і смачне блюдо, яке напевно полюблять ваші рідні та близькі – справжню знахідку для літнього обіду. Окрошка з рибою, рецепт якої ви знайдете в цій статті, додасть приємної різноманітності щоденний стіл, а, можливо, стане вашим фірмовим блюдом! Зробити її зовсім просто, але в приготуванні навіть такого нескладного першого є свої тонкощі і нюанси, про які ми і розповімо нижче.
Для початку визначимося, з якою краще рибою готувати окрошку. Це можуть бути як благородні види риб, так і звичайна кілька в томаті.
Можна використовувати:
- судак;
- тріска;
- форель;
- сом;
- горбуша.
Також підійдуть щука або лин, але тут треба дивитися за кількістю кісток в філе. У червоній рибі їх найменше, але смак її не такий «рибний», як, скажімо, у судака, тому виходимо зі своїх переваг і можливостей.
Дуже смачною буде окрошка і з консервованою рибою, а не тільки зі свіжої. Головне, використовувати приготовлену у власному соку, а не в маслі.
Готуємо заправку для окрошки з рибою
Важливий момент, що упускається з виду навіть досвідченими кулінарами, але ж в рибній окрошка про заправку ніяк не можна забувати.
Вона буває двох видів.
Пряна
Така заправка готується наступним чином:
- Змішуємо жовтки варених яєць з хроном, гірчицею і чорним перцем;
- Доводимо її до консистенції густої сметани квасом;
- Заправляємо нарізані продукти перед тим, як заливати рідиною (квасом, кефіром і т.п.).
Обов’язково даємо настоятися що вийшло салату не менше 20-30 хвилин, щоб і риба, і овочі як слід просочилися, і лише потім заливаємо все квасом.
яєчна
Робиться ще простіше – ми змішуємо відварені круто жовтки зі сметаною або майонезом і також розмішуємо їх разом з рубаними овочами до того, як заллємо їх.
Тепер, коли нам відомі основні тонкощі в приготуванні рибної окрошки, зробимо її за класичним рецептом.
Окрошка з рибою традиційна
Складові
- Квас – 1,2 літра + –
- Тріска – 300 г + –
- Картопля – 2 шт. + –
- Огірок – 1 шт. + –
- Яйця – 2 шт. + –
- Сметана – 3 ст.л. + –
- Гірчиця – 1 ч.л. + –
- Лук рзелений – 0,5 пучка + –
- Кріп – 0,5 пучка + –
- Сіль – 1 ч.л. або за смаком + –
- Цукор – 1-2 щіпки або за смаком + –
- Редис – 5-6 шт. + –
Як готувати окрошку з рибою
Блюдо за таким рецептом виходить досить ситним і щільним, так як в складі будуть і яйця і картопля. Для початку займемося рибою: якщо під руками готове філе – тим краще, возитися майже не доведеться.
- Якщо немає – варимо філе в пароварці, посолити, поперчити і окропивши лимонним соком або запікаємо в фользі протягом 25 хвилин.
Можна відварити традиційним способом: опускаємо рибу великим шматком в уже киплячу солону воду з горошинками запашного перцю. - Готову рибу охолоджуємо і ріжемо, але не занадто дрібно, щоб вона відчувалася в страві.
- Варимо до готовності яйця і картопля.
- У цьому рецепті нам знадобиться пряна заправка, тому відокремлюємо у зварених круто яєць білки від жовтків і відставляємо останні в сторону. Решта ріжемо кубиками.
- Овочі – редис, огірки миємо й дрібно рубаємо.
- Зелень промиваємо і даємо обсохнути на рушник.
- Тепер займемося заправкою: для цього розітріть ложкою жовтки з сіллю, додамо гірчицю і цукор на кінчику ножа.
- Рубаємо зелень, додаємо її до решти інгредієнтів, заправляємо і даємо продуктам добре просочитися. Тепер заливаємо все квасом, охолоджуємо не менше півгодини і подаємо!
Апетитна окрошка готова!
Окрошка з червоною рибою на айраном
Не менш смачною вийде блюдо і з червоною рибою.
- Запікаємо або відварюємо 450 г червоної риби – горбуші або форелі, скроплюємо її лимонним соком і даємо постояти.
- 3 картоплини і 3 яйця варимо до готовності, чистимо все і, відокремлюємо білки від жовтків. Відставляємо їх в сторону, а решта ріжемо кубиками.
- 3 огірка перевіряємо на гіркоту і, при необхідності, чистимо від шкірки. Разом з вимитим редискою (5-6 шт.) Дрібно шаткуємо їх.
- Жовтки розтираємо з 1 ч.л. гірчиці і 2 ч.л. хрону.
- Додаємо 2 ст.л. майонезу і заправляємо сумішшю всі інгредієнти.
Даємо настоятися – важливо, щоб риба добре просочилася, тим більше, що горбуша одна з найбільш сухих, і заливаємо айраном. Додаємо його стільки, скільки потрібно для оптимальної консистенції.
Охолоджуємо готову окрошку, а перед подачею посипаємо її рубаною зеленню.
Зелена окрошка з рибою
Для неї ми відварюємо у воді або запікають у духовці (обов’язково у фользі, щоб зберігся сік) 300 г філе тріски. Даємо рибі охолонути і нарізаємо її на кубики.
Як готувати соус-заправку для окрошки
В окремому посуді варимо по 250 г шпинату і щавлю: кладемо промиту зелень в киплячу підсолену воду і тримаємо 5-10 хвилин. Зливаємо і охолоджуємо.
- Трьом на тертці 1 лимон – нам знадобиться ½ ч.л. цедри.
- Складаємо остигнула зелень в блендер разом з цедрою, додаємо 1 ч.л. цукру і все подрібнюємо. Одержаний соус розбавляємо 1 л квасу і відставляємо в сторону.
Збираємо рибну окрошку
- 3 огірка моєму і трьом на крупній тертці.
- 1 пучок зеленої цибулі дрібно рубаємо.
- З’єднуємо всі інгредієнти: рибу, огірки, цибуля і заливаємо їх «зеленим» квасом.
Таку окрошку дуже добре їсти зі сметаною, додаючи її окремо в кожну тарілку. Тріску в рецепті можна замінити на будь-яку рибу з невеликою кількістю кісток або навіть на консервовану.
Окрошка з кількою в томаті
Найпростішим варіантом приготування рибної окрошки стане рецепт з кількою. Ця страва вдало поєднуємо в собі і перше, і друге, і салат, тому готуємо сміливо!
- Варимо, як зазвичай 3 яйця і 3 картоплини до готовності. Охолоджуємо, чистимо і рубаємо на кубики.
- Промиваємо і даємо стекти на рушник кріп, зелена цибуля і петрушку (1 пучок всього).
- 2 огірка і 5-6 редисок добре миємо й дрібно нарізаємо. При необхідності огірки чистимо, щоб позбутися від гіркоти.
- Відкриваємо 1 банку кільки в томатному соусі і розминаємо рибку виделкою.
- Також беремо (за бажанням) консервований зелений горошок. Зливаємо рідину і перекладаємо його в глибокий посуд для окрошки.
- Додаємо до нього інші інгредієнти, заправляємо майонезом або сметаною.
- Якщо баланс кислоти нас влаштовує, все солимо і даємо салату постояти 15-20 хвилин при кімнатній температурі. Якщо немає, додаємо в нього лимонний сік або кислоту і також залишаємо відпочити.
З плином часу заливаємо його охолодженим несолодким квасом середньої газованої. Додаємо його до смаку так, щоб консистенція вийшла оптимальною – від 1 літра до 1,5.
Тепер ставимо окрошку з кількою в томаті охолоджуватися і тільки потім подаємо. Смачного!
З усього різноманіття дійсно смачних варіантів окрошки з рибою ви напевно знайдете свій рецепт. Або придумаєте його, адже головне – це бажання готувати і експериментувати!