Окрошка з рибою

Окрошка з рибою
Пропонуємо вам сьогодні дуже незвичайне і смачне блюдо, яке напевно полюблять ваші рідні та близькі – справжню знахідку для літнього обіду. Окрошка з рибою, рецепт якої ви знайдете в цій статті, додасть приємної різноманітності щоденний стіл, а, можливо, стане вашим фірмовим блюдом! Зробити її зовсім просто, але в приготуванні навіть такого нескладного першого є свої тонкощі і нюанси, про які ми і розповімо нижче.

Для початку визначимося, з якою краще рибою готувати окрошку. Це можуть бути як благородні види риб, так і звичайна кілька в томаті.

Можна використовувати:

  • судак;
  • тріска;
  • форель;
  • сом;
  • горбуша.

Також підійдуть щука або лин, але тут треба дивитися за кількістю кісток в філе. У червоній рибі їх найменше, але смак її не такий «рибний», як, скажімо, у судака, тому виходимо зі своїх переваг і можливостей.

Дуже смачною буде окрошка і з консервованою рибою, а не тільки зі свіжої. Головне, використовувати приготовлену у власному соку, а не в маслі.

Готуємо заправку для окрошки з рибою

Важливий момент, що упускається з виду навіть досвідченими кулінарами, але ж в рибній окрошка про заправку ніяк не можна забувати.

Вона буває двох видів.

Пряна

Така заправка готується наступним чином:

  • Змішуємо жовтки варених яєць з хроном, гірчицею і чорним перцем;
  • Доводимо її до консистенції густої сметани квасом;
  • Заправляємо нарізані продукти перед тим, як заливати рідиною (квасом, кефіром і т.п.).

Обов’язково даємо настоятися що вийшло салату не менше 20-30 хвилин, щоб і риба, і овочі як слід просочилися, і лише потім заливаємо все квасом.

яєчна

Робиться ще простіше – ми змішуємо відварені круто жовтки зі сметаною або майонезом і також розмішуємо їх разом з рубаними овочами до того, як заллємо їх.

Тепер, коли нам відомі основні тонкощі в приготуванні рибної окрошки, зробимо її за класичним рецептом.

Окрошка з рибою традиційна

Окрошка з рибою традиційна

Складові

  • Квас – 1,2 літра + –
  • Тріска – 300 г + –
  • Картопля – 2 шт. + –
  • Огірок – 1 шт. + –
  • Яйця – 2 шт. + –
  • Сметана – 3 ст.л. + –
  • Гірчиця – 1 ч.л. + –
  • Лук рзелений – 0,5 пучка + –
  • Кріп – 0,5 пучка + –
  • Сіль – 1 ч.л. або за смаком + –
  • Цукор – 1-2 щіпки або за смаком + –
  • Редис – 5-6 шт. + –

Як готувати окрошку з рибою

Блюдо за таким рецептом виходить досить ситним і щільним, так як в складі будуть і яйця і картопля. Для початку займемося рибою: якщо під руками готове філе – тим краще, возитися майже не доведеться.

  1. Якщо немає – варимо філе в пароварці, посолити, поперчити і окропивши лимонним соком або запікаємо в фользі протягом 25 хвилин.
    Можна відварити традиційним способом: опускаємо рибу великим шматком в уже киплячу солону воду з горошинками запашного перцю.Як приготувати окрошку з рибою
  2. Готову рибу охолоджуємо і ріжемо, але не занадто дрібно, щоб вона відчувалася в страві.
  3. Варимо до готовності яйця і картопля.
  4. У цьому рецепті нам знадобиться пряна заправка, тому відокремлюємо у зварених круто яєць білки від жовтків і відставляємо останні в сторону. Решта ріжемо кубиками.
  5. Овочі – редис, огірки миємо й дрібно рубаємо.
  6. Зелень промиваємо і даємо обсохнути на рушник.
  7. Тепер займемося заправкою: для цього розітріть ложкою жовтки з сіллю, додамо гірчицю і цукор на кінчику ножа.
  8. Рубаємо зелень, додаємо її до решти інгредієнтів, заправляємо і даємо продуктам добре просочитися. Тепер заливаємо все квасом, охолоджуємо не менше півгодини і подаємо!

Апетитна окрошка готова!

Окрошка з червоною рибою на айраном

Не менш смачною вийде блюдо і з червоною рибою.

  • Запікаємо або відварюємо 450 г червоної риби – горбуші або форелі, скроплюємо її лимонним соком і даємо постояти.
  • 3 картоплини і 3 яйця варимо до готовності, чистимо все і, відокремлюємо білки від жовтків. Відставляємо їх в сторону, а решта ріжемо кубиками.
  • 3 огірка перевіряємо на гіркоту і, при необхідності, чистимо від шкірки. Разом з вимитим редискою (5-6 шт.) Дрібно шаткуємо їх.
  • Жовтки розтираємо з 1 ч.л. гірчиці і 2 ч.л. хрону.
  • Додаємо 2 ст.л. майонезу і заправляємо сумішшю всі інгредієнти.

Окрошка з червоною рибою на айраном

Даємо настоятися – важливо, щоб риба добре просочилася, тим більше, що горбуша одна з найбільш сухих, і заливаємо айраном. Додаємо його стільки, скільки потрібно для оптимальної консистенції.

Охолоджуємо готову окрошку, а перед подачею посипаємо її рубаною зеленню.

Зелена окрошка з рибою

Для неї ми відварюємо у воді або запікають у духовці (обов’язково у фользі, щоб зберігся сік) 300 г філе тріски. Даємо рибі охолонути і нарізаємо її на кубики.

Як готувати соус-заправку для окрошки

В окремому посуді варимо по 250 г шпинату і щавлю: кладемо промиту зелень в киплячу підсолену воду і тримаємо 5-10 хвилин. Зливаємо і охолоджуємо.

  • Трьом на тертці 1 лимон – нам знадобиться ½ ч.л. цедри.
  • Складаємо остигнула зелень в блендер разом з цедрою, додаємо 1 ч.л. цукру і все подрібнюємо. Одержаний соус розбавляємо 1 л квасу і відставляємо в сторону.

Зелена окрошка з рибою

Збираємо рибну окрошку

  1. 3 огірка моєму і трьом на крупній тертці.
  2. 1 пучок зеленої цибулі дрібно рубаємо.
  3. З’єднуємо всі інгредієнти: рибу, огірки, цибуля і заливаємо їх «зеленим» квасом.

Таку окрошку дуже добре їсти зі сметаною, додаючи її окремо в кожну тарілку. Тріску в рецепті можна замінити на будь-яку рибу з невеликою кількістю кісток або навіть на консервовану.

Окрошка з кількою в томаті

Найпростішим варіантом приготування рибної окрошки стане рецепт з кількою. Ця страва вдало поєднуємо в собі і перше, і друге, і салат, тому готуємо сміливо!

  • Варимо, як зазвичай 3 яйця і 3 картоплини до готовності. Охолоджуємо, чистимо і рубаємо на кубики.
  • Промиваємо і даємо стекти на рушник кріп, зелена цибуля і петрушку (1 пучок всього).
  • 2 огірка і 5-6 редисок добре миємо й дрібно нарізаємо. При необхідності огірки чистимо, щоб позбутися від гіркоти.
  • Відкриваємо 1 банку кільки в томатному соусі і розминаємо рибку виделкою.
  • Також беремо (за бажанням) консервований зелений горошок. Зливаємо рідину і перекладаємо його в глибокий посуд для окрошки.
  • Додаємо до нього інші інгредієнти, заправляємо майонезом або сметаною.
  • Якщо баланс кислоти нас влаштовує, все солимо і даємо салату постояти 15-20 хвилин при кімнатній температурі. Якщо немає, додаємо в нього лимонний сік або кислоту і також залишаємо відпочити.

Окрошка з кількою в томаті

З плином часу заливаємо його охолодженим несолодким квасом середньої газованої. Додаємо його до смаку так, щоб консистенція вийшла оптимальною – від 1 літра до 1,5.

Тепер ставимо окрошку з кількою в томаті охолоджуватися і тільки потім подаємо. Смачного!

З усього різноманіття дійсно смачних варіантів окрошки з рибою ви напевно знайдете свій рецепт. Або придумаєте його, адже головне – це бажання готувати і експериментувати!