Спекотного літнього дня хочеться легких страв, особливо це гойдається першого – супи, борщі та борщі вже не здаються такими смачними.
Але і менш ситної їжа бути не повинна, адже навіть в спеку потрібні сили, тому ідеальним варіантом стане окрошка з мисливськими ковбасками. Пікантний смак м’яса відмінно доповнять свіжа зелень, хлібний відтінок квасу, шипучий айран або легка кислинка кефіру.
Окрошка з мисливськими ковбасками на кефірі
Для приготування домашньої освіжаючою окрошки поставимо заздалегідь в холодильник літр 2,5% кефіру і стакан мінеральної води.
- Відваримо 4 середні картоплини і 4 яйця.
- Все охолоджуємо, потім картопля ріжемо, як зазвичай – дрібними кубиками, а яйця розрізаємо на половинки і відокремлюємо білки – їх шаткуємо ножем, жовтки – відкладаємо в сторону.
- 2 середніх огірка чистимо від шкірки і ріжемо разом з 5-6 редисками.
- 1 пучок зелені (на вибір) промиваємо і даємо висохнути на рушник.
- Ріжемо дрібно 3 мисливські ковбаски і шаткуємо обсохлу зелень.
Приготування заправки
Тепер приготуємо заправку для окрошки з мисливськими ковбасками:
- Розтираємо жовтки з 1 ч.л. гірчиці і 1 ст.л. сметани.
- З’єднуємо всі інгредієнти в глибокому посуді, перемішуємо разом з гірчичною заливкою, солимо і пробуємо. Важливо, щоб ще до заливки смак вам подобався.
Якщо хочеться зробити його більш кислим, капаємо трохи лимонного соку, якщо, навпаки, потрібно його пом’якшити, додаємо ще ложку сметани або майонезу. Коли все повністю влаштує, змішуємо кефір з мінеральною водою і заливаємо продукти.
Охолоджуємо готову окрошку не менше півгодини і розливаємо по тарілках. Якщо хочеться приготувати страву запас, не варто заливати продукти цілком. Краще робити це в кожній тарілці окремо.
Окрошка з ковбасками традиційна
Складові
- Квас малосладкій – 1 л + –
- Ковбаски мисливські – 2-3 шт. + –
- Яйце куряче – 3 шт. + –
- Картопля середній – 3 шт. + –
- Огірок – 2 шт. + –
- Зелень цибулі – 1/3 пучка + –
- Кріп – 1/3 пучка + –
- Сіль – 1/3 ч.л. або за смаком + –
- Редис – 2-3 шт. + –
- Кінза – 1/3 пучка + –
А тепер приготуємо окрошку за базовим рецептом. Для приготування цієї страви ми використовуємо варену картоплю, щоб він адсорбував надлишки жиру з ковбасок під час їжі. Копченостей також багато не кладемо по цій же причині.
Як приготувати окрошку з ковбасками
- Відварюємо до готовності яйця – тримаємо їх після закипання не менше 15 хвилин, і картопля – занадто сильно перетравлювати не варто, щоб він не розсипався в окрошка, а й жорстким він бути не повинні. Тримаємо картоплю на вогні 30-35 хвилин.
- Потім все охолоджуємо.
- Яйця і картоплю чистимо, а потім ріжемо на кубики. В даному випадку яйця ми не подрібнюємо, а саме шаткуємо, щоб вони відчувалися в страві.
- Овочі промиваємо і ріжемо, як на салат. Огірки попередньо пробуємо на гіркоту, якщо необхідно, чистимо від шкірки.
- Зелень дрібно рубаємо і викладаємо в глибокий посуд для окрошки. Солимо її, розминаємо ложкою або товкачиком, щоб вона дала сік – так буде смачніше.
- Додаємо до неї інші інгредієнти, заливаємо квасом і перемішуємо. Пробуємо на сіль, при необхідності досолюємо і трохи перчимо.
Готової окрошка даємо постояти в холодильнику півгодини, розливаємо по тарілках і подаємо. Смачного!
В цей рецепт сметану краще не додавати – це зробить і без того насичене жирами блюдо ще більш щільним. Але якщо хочеться більш ніжного молочного смаку, покладемо в кожну тарілку столову ложку 4% мацоні – ні консистенцією, ні смаком він не відрізняється від сметани, а ось обтяжувати їжу точно не буде.
Рецепт томатної окрошки з мисливськими ковбасками
Виходить дуже смачне гостре блюдо, в якому копчені ковбаски відмінно доповнені солонуватий смак томатів.
- Відварюємо, як зазвичай 4 картоплини і 2 яйця.
- Остужаем їх, чистимо і, як в попередньому рецепті, відокремлюємо білки від жовтків. Білки рубаємо і викладаємо в глибокий посуд.
- Туди ж відправляємо 3 рубаних мисливських ковбаски, 1 свіжий огірок і 2 солоних.
Заправку робимо так:
- розтираємо жовтки з 1 ч.л. гірчиці, 1 ч.л. томатної пасти і 1 ст.л. сметани.
- Все перемішуємо, підсолюємо, перчимо червоним перцем і заливаємо томатним соком, змішаним з огірковим розсолом в пропорції 1: 4.
- Тобто на 800 мл соку нам знадобитися 200 мл розсолу. Пробуємо на сіль і кислоту – якщо не вистачає останньої, додаємо пару гранул лимонної або капає трохи лимонного соку.
Готову окрошку охолоджуємо, розкладаємо по тарілках і посипаємо рубаною зеленню – кінза підійде найкраще.
Домашня окрошка з ковбасками і майонезом
На завершення пропонуємо вам найпростіший рецепт приготування найпростішою домашньої окрошки з мисливськими ковбасками.
- Відварюємо 2 яйця і 3 картоплини, охолоджуємо і дрібно рубаємо.
- Також подрібнюємо 4 редиски і 2 свіжих огірка.
- Все змішуємо, додаємо 2 рубаних ковбаски і зелень.
- Заправляємо все 2 ст.л. майонезу, солимо, перчимо і, як тільки смак нас влаштує, починаємо розбавляти вийшов салат мінеральною водою. Ллємо її до тих пір, поки консистенція не стане оптимальною. Готово!
Охолоджуємо суп і подаємо його, посипавши зеленню.
Як бачите, рецептів окрошки з мисливськими ковбасками існує досить багато і вони досить різноманітні, тому ви напевно знайдете той, який припаде до душі і вам, і вашим близьким!