Окрошка з яловичиною

Окрошка з яловичиною
Настали по-справжньому теплі деньки, за вікном світить яскраве сонце, звучать трелі птахів – настрій чудовий, весняний, душа радіє і співає: «Скоро літо!».

У такі дні хочеться приготувати щось легке, літнє – в цьому випадку прекрасно підійде окрошка з яловичиною – холодний суп, який знають і люблять практично всі. Принцип готування споконвічно російського страви простий – спочатку подрібнюється м’ясо, овочі та зелень, потім вони змішуються, додається заправка і рідка основа.

Як рідкої основи в класичній окрошка з яловичиною зазвичай виступає несолодкий хлібний квас. Склад продуктів в цій страві суворо не регламентується, але, зазвичай, в класичному рецепті присутній відварна яловичина, картопля, свіжі огірки, яйця, редис і зелень.

Окрошку, перед тим, як залити її квасом, бажано помістити на 30 хвилин в холодильник, або додати в кожну тарілку кубики льоду.

Окрошка з яловичиною на квасі: класичний рецепт

Складові

  • Яловичина відварна – 300 г + –
  • Картопля відварна середнього розміру – 4 шт. + –
  • Яйця варені – 4 шт. + –
  • Редис – 5-6 шт. + –
  • Огірки свіжі – 3-4 шт. + –
  • Зелена цибуля – 1 пучок + –
  • Петрушка – 1 пучок + –
  • Кріп – 1 пучок + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Гірчиця – 1/2 ч.л. + –
  • Цукор-пісок білий – 1/4 ч.л. + –
  • Квас – 1,5 л + –
  • Сметана – за смаком + –

Приготування окрошки з яловичиною: покроковий рецепт

Для приготування окрошки на квасі з яловичиною всі інгредієнти повинні бути охолодженими. Тому м’ясо, картоплю і яйця бажано відварити заздалегідь і помістити їх в холодильник.

  1. Яловичину нарізаємо впоперек волокон кубиками, зі стороною в 1 см або трохи менше.
  2. Очищаємо відварну картоплю і варені яйця, нарізаємо кубиками такого ж розміру.
  3. Редис теж нарізаємо кубиками. Якщо натерти його на крупній тертці (або нашаткувати), то смак редису буде відчуватися сильніше.
  4. Свіжі огірки, як і інші інгредієнти, нарізаємо невеликими кубиками. Якщо шкірка гірка або груба, то огірки бажано почистити.
  5. Дрібно рубаємо петрушку і кріп.
  6. Дрібно подрібнюємо зелена цибуля, розтираємо його з сіллю в окремому посуді.
  7. Викладаємо в більшу ємність подрібнений картопля, яйця, редис, огірки, цибулю, додаємо яловичину.
  8. Заправляємо сметаною, перемішуємо.
  9. Додаємо подрібнену зелень, гірчицю, цукор, сіль. Заливаємо інгредієнти квасом.

okroshka-s-govyadinoj

10. Акуратно перемішуємо.

11. Розкладаємо класичну окрошку з яловичиною по порційних тарілках, додаючи, за бажанням, кубики льоду.

Квас для приготування окрошки можна використовувати покупної, призначений спеціально для окрошки. Але можна приготувати його самим в домашніх умовах. Ароматний домашній квас готується досить швидко і нескладно.

Рецепт домашнього квасу для окрошки

  • Вчорашній житній хліб наріжемо скибочками.
  • Підсушимо його в розігрітій духовці до темно-коричневого кольору (Не пережарюють, інакше квас буде гірким).
  • Утворені сухарики (50 г) заливаємо гарячою кип’яченою водою (6 склянок) і залишаємо настоюватися на 5 годин.
  • Настій проціджують, додаємо цукор (1 ст. Ложка), дріжджі (1,5 г), жменьку промитого родзинок.

okroshka-s-govyadinoj.3jpg

  • Нашому квасу даємо постояти 8 годин на теплому місці, потім його проціджують і поміщаємо в холодильник. Справжній домашній квас для окрошки готовий.

Спробуємо приготувати окрошку по ще одному рецепту. Квас бажано використовувати також домашнього приготування.

Окрошка з м’ясом яловичини

Складові

  • Квас – 1 л;
  • Яловичина відварна – 250 г;
  • Огірок свіжий – 2 шт .;
  • Яйце варене – 2 шт .;
  • Цибуля зелена – 75 г;
  • Сметана – 3 ст.л .;
  • Сіль, цукор, гірчиця – за смаком;
  • Петрушка, кріп – за смаком.

Як приготувати м’ясну окрошку на квасі

  1. Варену яловичину нарізаємо дрібними кубиками.
  2. Свіжі огірки чистимо і нарізаємо теж кубиками.
  3. Зелену цибулю нарізаємо дрібно і злегка розтираємо з сіллю.
  4. Білки варених яєць дрібно рубаємо.
  5. Яєчні жовтки розтираємо зі сметаною, сіллю, цукром і гірчицею.
  6. Змішуємо заправлену сметану з білками і цибулею.
  7. Розводимо квасом.
  8. Додаємо огірки і яловичину, ретельно все перемішуємо.

okroshka-s-govyadinoj.2jpg

Подаємо на стіл, посипавши дрібно нарізаною зеленню петрушки і кропу, і поклавши в кожну тарілку кубики льоду.

Спробуйте приготувати і переконайтеся самі, що найсмачніше блюдо в літню спеку – це окрошка з яловичиною, вона не тільки живить, але і чудово втамовує спрагу.

Смачного!