Настали по-справжньому теплі деньки, за вікном світить яскраве сонце, звучать трелі птахів – настрій чудовий, весняний, душа радіє і співає: «Скоро літо!».
У такі дні хочеться приготувати щось легке, літнє – в цьому випадку прекрасно підійде окрошка з яловичиною – холодний суп, який знають і люблять практично всі. Принцип готування споконвічно російського страви простий – спочатку подрібнюється м’ясо, овочі та зелень, потім вони змішуються, додається заправка і рідка основа.
Як рідкої основи в класичній окрошка з яловичиною зазвичай виступає несолодкий хлібний квас. Склад продуктів в цій страві суворо не регламентується, але, зазвичай, в класичному рецепті присутній відварна яловичина, картопля, свіжі огірки, яйця, редис і зелень.
Окрошку, перед тим, як залити її квасом, бажано помістити на 30 хвилин в холодильник, або додати в кожну тарілку кубики льоду.
Окрошка з яловичиною на квасі: класичний рецепт
Складові
- Яловичина відварна – 300 г + –
- Картопля відварна середнього розміру – 4 шт. + –
- Яйця варені – 4 шт. + –
- Редис – 5-6 шт. + –
- Огірки свіжі – 3-4 шт. + –
- Зелена цибуля – 1 пучок + –
- Петрушка – 1 пучок + –
- Кріп – 1 пучок + –
- Сіль – за смаком + –
- Гірчиця – 1/2 ч.л. + –
- Цукор-пісок білий – 1/4 ч.л. + –
- Квас – 1,5 л + –
- Сметана – за смаком + –
Приготування окрошки з яловичиною: покроковий рецепт
Для приготування окрошки на квасі з яловичиною всі інгредієнти повинні бути охолодженими. Тому м’ясо, картоплю і яйця бажано відварити заздалегідь і помістити їх в холодильник.
- Яловичину нарізаємо впоперек волокон кубиками, зі стороною в 1 см або трохи менше.
- Очищаємо відварну картоплю і варені яйця, нарізаємо кубиками такого ж розміру.
- Редис теж нарізаємо кубиками. Якщо натерти його на крупній тертці (або нашаткувати), то смак редису буде відчуватися сильніше.
- Свіжі огірки, як і інші інгредієнти, нарізаємо невеликими кубиками. Якщо шкірка гірка або груба, то огірки бажано почистити.
- Дрібно рубаємо петрушку і кріп.
- Дрібно подрібнюємо зелена цибуля, розтираємо його з сіллю в окремому посуді.
- Викладаємо в більшу ємність подрібнений картопля, яйця, редис, огірки, цибулю, додаємо яловичину.
- Заправляємо сметаною, перемішуємо.
- Додаємо подрібнену зелень, гірчицю, цукор, сіль. Заливаємо інгредієнти квасом.
10. Акуратно перемішуємо.
11. Розкладаємо класичну окрошку з яловичиною по порційних тарілках, додаючи, за бажанням, кубики льоду.
Квас для приготування окрошки можна використовувати покупної, призначений спеціально для окрошки. Але можна приготувати його самим в домашніх умовах. Ароматний домашній квас готується досить швидко і нескладно.
Рецепт домашнього квасу для окрошки
- Вчорашній житній хліб наріжемо скибочками.
- Підсушимо його в розігрітій духовці до темно-коричневого кольору (Не пережарюють, інакше квас буде гірким).
- Утворені сухарики (50 г) заливаємо гарячою кип’яченою водою (6 склянок) і залишаємо настоюватися на 5 годин.
- Настій проціджують, додаємо цукор (1 ст. Ложка), дріжджі (1,5 г), жменьку промитого родзинок.
- Нашому квасу даємо постояти 8 годин на теплому місці, потім його проціджують і поміщаємо в холодильник. Справжній домашній квас для окрошки готовий.
Спробуємо приготувати окрошку по ще одному рецепту. Квас бажано використовувати також домашнього приготування.
Окрошка з м’ясом яловичини
Складові
- Квас – 1 л;
- Яловичина відварна – 250 г;
- Огірок свіжий – 2 шт .;
- Яйце варене – 2 шт .;
- Цибуля зелена – 75 г;
- Сметана – 3 ст.л .;
- Сіль, цукор, гірчиця – за смаком;
- Петрушка, кріп – за смаком.
Як приготувати м’ясну окрошку на квасі
- Варену яловичину нарізаємо дрібними кубиками.
- Свіжі огірки чистимо і нарізаємо теж кубиками.
- Зелену цибулю нарізаємо дрібно і злегка розтираємо з сіллю.
- Білки варених яєць дрібно рубаємо.
- Яєчні жовтки розтираємо зі сметаною, сіллю, цукром і гірчицею.
- Змішуємо заправлену сметану з білками і цибулею.
- Розводимо квасом.
- Додаємо огірки і яловичину, ретельно все перемішуємо.
Подаємо на стіл, посипавши дрібно нарізаною зеленню петрушки і кропу, і поклавши в кожну тарілку кубики льоду.
Спробуйте приготувати і переконайтеся самі, що найсмачніше блюдо в літню спеку – це окрошка з яловичиною, вона не тільки живить, але і чудово втамовує спрагу.
Смачного!