Окрошка на мінералці: рецепт з майонезом

Окрошка на мінералці рецепт з майонезом
Різноманітні холодні супи – це одна з найстаріших традицій російської кухні і прекрасний варіант для обіду в розпал літа. Окрошка на мінералці (рецепт з майонезом) порадує ваших домашніх і допоможе швидко відновити сили, завдяки вмісту в ній вітамінів і поживних речовин. Та й готувати таке блюдо – суцільне задоволення, адже це одна з найдемократичніших рецептур, в якій використовуються тільки знайомі та звичні продукти.

Звичайно ж, ми не станемо сперечатися з твердженням, що для класичної окрошки потрібен виключно квас. Однак не варто забувати, що це блюдо традиційно готували з того, що було під рукою: шматочки відвареного м’яса (як правило, різних видів), овочі з грядки, ніжні пір’я молодого цибулі і найрізноманітніша зелень.

Ось і ми приготуємо окрошку з того, що знайдеться в холодильнику. І навіть якщо там немає бочки з справжнім квасом, а є пляшка охолодженої мінералки, то це ще не привід відмовитися від приготування приголомшливого річного супу.

Перш, ніж докладно розібратися, як готувати окрошку з майонезом на мінералці, – переконаємося в наявності необхідних продуктів.

Окрошка з майонезом на мінералці: класичний рецепт

Складові

  • Мінеральна охолоджена вода – 1 л + –
  • Картопля – 4-5 шт. середнього розміру + –
  • Відварене м’ясо (наприклад, яловичина) – 400 г + –
  • Яйця курячі – 5 шт. + –
  • Огірки – 4 шт. + –
  • Лимон – 1 шт. + –
  • Цибуля зелена – 1 пучок + –
  • Зелень (кріп, петрушка або інші ароматні трави) – по 1 пучку + –
  • Майонез – 200 г + –
  • Гірчиця – 2 ч.л. + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Спеції – за смаком + –

Приготування окрошки на мінеральній воді з майонезом

Перш, ніж перейти до приготування окрошки, слід зазначити, що яловичину з успіхом може замінити будь-який інший сорт нежирного відвареного м’яса, шинка і навіть варена ковбаса.

  1. М’ясо краще відварити заздалегідь. Дамо йому охолонути, а потім наріжемо невеликими кубиками.
  2. Картопля ретельно миємо й відварюємо в підсоленій воді. Остудити (можна відварені бульби залити холодною водою), очистимо й наріжемо дрібними кубиками.
  3. Яйця, зварені круто, остудити в холодній воді і очистимо від шкаралупи. Білки відділимо і дрібно нарізаємо. Жовтки розімніть за допомогою виделки – вони стануть основою заправки для нашої окрошки.
  4. Огірки ретельно миємо, і якщо потрібно – чистимо. Ви можете нарізати їх кубиками, або один з них натерти на крупній тертці.
  5. Вимитий зелена цибуля та іншу зелень шаткуємо, після чого злегка перетираємо з сіллю і соком лимона.
  6. До перетерті зелені додаємо яєчні жовтки, гірчицю, половину майонезу і спеції – це і буде заправка для нашої чудової окрошки.
  7. Змішуємо заправку з нарізаними овочами, яєчними білками і м’ясом (або ковбасою), даємо компонентів просочитися.

okroshka-na-mineralke-recept-s-majonezom.1jpg

8. Що залишився майонез змішуємо з охолодженої мінералкою і цим заправляємо підготовлені інгредієнти. Ось і все – наша освіжаюча, легка, але ситна окрошка готова, можна кликати всіх до столу. Подайте до неї житній хліб, сухарики, тости або маленькі пиріжки.

Зрозуміло, це лише один з варіантів подібної окрошки. Рецепти приготування її на мінералці з майонезом (або без) стають дедалі популярнішими. Це й не дивно, адже в розпал літа кращого охолоджуючого бюджетного страви і не знайти.

Окрошка на мінералці з перепелиними яйцями

Давайте дозволимо собі трохи відійти від усталеного стереотипу. Якщо вже ми використовуємо не зовсім звичайну основу, то чому б не поекспериментувати з інгредієнтами? Почнемо з того, що в цьому варіанті окрошки ми відмовимося від звичної редиски. А ось замінимо ми її не зовсім звичним продуктом.

Складові

  • Охолоджена мінеральна вода – 1 л;
  • М’ясо – 350 г;
  • Кукурудза – 1 качан;
  • Перепелині яйця – 10 шт .;
  • Картопля – 3 бульби;
  • Зелена цибуля – 1 пучок;
  • Кріп, петрушка – по половині пучка;
  • Сіль, суміш перців – за смаком;
  • Майонез – 150 г.

okroshka-na-mineralke-recept-s-majonezom

Як зробити окрошку з кукурудзою і перепелиними яйцями на мінералці

  1. Відваримо нежирне м’ясо (яловичину, курятину або індичину – все, що ви любите) до повної готовності. Охолодити і наріжемо невеликими кубиками.
  2. Одночасно поставимо варитися картоплю, кукурудзу і яйця. Всі ці дії можна виконати з вечора: повністю остиглі продукти набагато легше нарізати акуратними шматочками.
  3. Готову картоплю очищаємо і нарізаємо кубиками.
  4. Яйця очистимо й наріжемо (або натерти на тертці).
  5. З відвареного охолодженого качана за допомогою гострого ножа зріжемо зернятка.
  6. Огірки ретельно миємо, чистимо і дрібно ріжемо.
  7. Зелену цибулю і ароматні трави моєму, дрібно ріжемо, додаємо сіль і злегка перетираємо, домагаючись появи соку.
  8. Змішуємо всі інгредієнти, і даємо їм зовсім небагато часу просочитися ароматами спецій і зелені.
  9. Тим часом змішуємо мінеральну воду з майонезом, а потім заправляємо отриманою сумішшю окрошку – наш шедевр готовий!

Секрети приготування окрошки на мінеральній воді

  • Незважаючи на досить точну рецептуру, слід пам’ятати, що розмір яєць, картоплин або огірків може відрізнятися. Але це не біда, тому що густоту вашої окрошки ви можете відрегулювати більшою або меншою кількістю води.

Зауважимо, що вибір води – справа особистих уподобань. Вода може бути звичайною або газованою, ви можете спробувати обидва варіанти – і вибрати для себе найкращий.

  • Крім того, якщо окрошка здасться вам занадто прісною, то додайте сік половинки лимона або пару столових ложок яблучного оцту.
  • Використовуйте також спеції і приправи, які вам подобаються.
  • Уникайте жирних сортів м’яса або ковбаси.
  • Всі інгредієнти, які повинні пройти теплову обробку, можна підготувати заздалегідь, це дозволить прискорити процес готування.

okroshka-na-mineralke-recept-s-majonezom.3jpg

  • Всі свіжі овочі повинні бути бездоганні. Однак, якщо огірки або редис здаються вам злегка млявими – не поспішайте відмовлятися від їх використання, просто потримайте їх трохи в холодній воді, щоб вони «піднеслися».

А головне – йдіть за своїм натхненням і не бійтеся проявляти фантазію.

Смачного!

​​