Тим, хто обожнює пісну і вегетаріанську їжу, любить пробувати щось новеньке і урізноманітнити свій раціон обов’язково сподобається це блюдо. Окрошка грибна готується не часто, а на смак просто незвичайна, тому її по достоїнству оцінять і закоренілі м’ясоїди. Тим більше, що рецепти приготування цього першого так різноманітні, що дозволяють варіювати продукти, вибираючи ті, що до душі саме вам.
Окрошка грибна традиційна
Для початку зробимо класичну окрошку з грибами.
Складові
- Гриби – 150 г;
- Ковбаса варена (без шпику) – 150 г;
- Яйце куряче – 3 шт .;
- Картопля – 4 шт .;
- Редис – 6 шт .;
- Огірок – 2 шт .;
- Сметана 20% – 2 ст.л .;
- Цибуля зелена – 1/3 пучка;
- Зелень – ½ пучка;
- Сіль, перець – за смаком;
- Квас натуральний – 1,5 л.
Приготування
- Картопля ставимо варитися в мундирі, до нього можна покласти і яйця – це дуже зручно.
- В окремій каструлі кип’ятимо воду, солимо її і викладаємо ретельно промиті гриби цілком.
Краще взяти шампіньйони, але підійдуть і гливи, і пісочники. При бажанні, додаємо в воду кілька горошин запашного перцю, дрібку мускатного горіха і лавровий лист – це зробить смак грибів більш насиченим. - Коли вони зваряться, приблизно через 35 – 40 хвилин, відкидаємо на друшляк – нехай остигають, а відвар залишаємо, він нам ще знадобиться. Також зливаємо і охолоджуємо картоплю і яйця.
- Коли все охолоне, приступаємо до приготування. Чистимо і дрібно рубаємо на кубики картоплю і гриби. Очищаємо яйця, їх можна використовувати на свій розсуд – подрібнити виделкою і додати до решти інгредієнтів або нарізати на четвертинки і розкласти вже по тарілках прямо перед подачею – вирішувати вам.
- Нарізаємо дрібно ковбасу і редис. Останній зовсім можна натерти на крупній тертці. Також ця рада актуальна, якщо замість редиски ми використовуємо редьку.
- Кришимо зелень і пір’ячко цибулі, подрібнюємо огірки. Головне, не забути перевірити останні на гіркоту, в цьому випадку шкірку необхідно зчистити.
Приготування заливки
Тепер пора зайнятися приготуванням заливки для окрошки. Прибираємо порізані продукти в холодильник і дістаємо квас, бульйон, що залишився від грибів і сметану. Можна користуватися міксером, а можна заважати прямо ложкою.
- Спочатку беремо бульйон і квас в рівній пропорції, щоб не переборщити з рідиною, розчиняємо сметану і починаємо пробувати.
- Солимо, перчимо і, якщо чогось не вистачає, додаємо.
- Можливо, потрібно підмішати трохи гірчиці або хрону, а може, додати ложечку лимонного соку або кілька крупинок лимонної кислоти.
Коли бульйон буде готовий, дістаємо начинку з холодильника, розкладаємо її по порційних тарілках і тільки потім, кожну окремо заливаємо заправкою. Так суп вийде духмяний і смачний.
Ось і готова наша окрошка з грибами все до столу!
Ковбаса в цьому рецепті легко замінюється на варене м’ясо або філе курки.
Окрошка грибна пісна
Тим же, хто вважає за краще вживати лише продукти рослинного походження, рекомендуємо спробувати наступний рецепт. Перше, виготовлене за нього виходить легким, але, завдяки грибам, ситним.
- Середню буряк відварюємо до готовності і охолодити.
- 200 г грибів варяться значно швидше, тому ставимо їх пізніше в уже підсолену воду. Готові також охолоджуємо на друшляку або в великому ситі, відвар не зливаємо.
- 2-3 солоних огірка нарізаємо на дрібні кубики і залишаємо, щоб стік зайвий розсіл.
- Остигнула буряк чистимо і нарізаємо на дрібні кубики, гриби можна порізати також, а можна уздовж на скибочки, залишаючи форму грибочки.
- З’єднуємо всі інгредієнти в глибокому посуді і заливаємо сумішшю несолодкого квасу і грибного бульйону, додаючи і те, і інше по черзі.
Також можна заправити окрошку таном або знежиреним кефіром. В цьому випадку можна додати трохи лимонного соку, щоб смак придбав пікантну кислинку.
При подачі посипаємо зеленню.
Цей же рецепт можна доповнити, додавши до вказаної кількості 2 рубані картоплини в мундирі і 1 яблуко. Подавати таку окрошку можна і просто з квасом, і з додаванням сметани.
Окрошка з солоними грибами
- 3 середні картоплини відварюємо в мундирі, охолодити і дрібно ріжемо.
- Також подрібнюємо 200 г будь-яких солоних грибів. Щоб не було надлишку вологи в них, даємо попередньо стекти.
- ½ пучка зеленої цибулі ріжемо кухонними ножицями і відправляємо в супницю.
- Туди ж кладемо картоплю і гриби.
- Заправляємо все 2-3 ст.л нежирної сметани, солимо, перемішуємо і заливаємо несолодким квасом. Краще додавати його по чуть-чуть, щоб можна було контролювати консистенцію.
- Готову окрошку посипаємо рубаною петрушкою і подаємо.
При додаванні спецій пам’ятаємо, що дуже добре поєднується окрошка грибна з гірчицею і хріном. Але додавати треба ці інгредієнти невеликими порціями або в порційні тарілки по-окремо.
Ось бачите, скільки рецептів окрошки з грибів можна приготувати! З гірчицею і солоними огірками, з буряком і маринованими опеньками – серед такого різноманіття напевно знайдеться саме «ваш» смак.