Як добре, коли під руками є хрусткі солоні огірки. І в розсольник, і в азу, і в салат «Олів’є». Та й просто з картоплею похрумкать. Цей рецепт дозволяє зберігати солоні огірки в умовах міської квартири. І, зауважте, оцет в рецепті відсутня, тільки натуральне квашення.
необхідно:
- Огірки – в 3-х літр. банку 1,5 – 2 кг (залежить від розміру)
- Сіль – на 3-х л. банку – 75 г
- Часник – 5-6 зубків
- Борошно житнє – 1 ч. Л. на банку 3 л
- Спеції – парасольки кропу, листя смородини, вишні, лавровий лист, перець горошок, можна гострий перець (кількість спецій за бажанням, у мене, як міського жителя, не завжди під рукою бувають листочки і я обходжуся насінням кропу (купую в аптеці :), лавровим листом, перцем і часником, огірки все одно смачні)).
приготування:
Весь процес складається з двох етапів – проквашіваніе і стерилізація.
Банки чисто вимити, на дно насипати борошно, спеції, скласти огірки. В серединку теж можна покласти спеції. Але у мене самий міський варіант. Огірки не дачні, покупні, листочків немає, на жаль (((. Мене це не зупинило – знаю, що огірки все одно будуть смачні.
Кінчики огірків я не зрізаю, якщо хочете, можна зрізати.
У невеликій кількості чистої (у мене міської фільтрованої) води, розвести сіль, в залежності від обсягу банки.
На 1 літр обсягу – 25 г солі. На 3 літри – 75 м
Долити холодною водою до верху. Прикрити кришкою. Під кожну банку поставити мисочку або тарілку, на випадок, якщо рідина буде виливатися через край при бродінні.
Залишити в кімнаті на 3-7 днів.
Залежить від температури і бажаної кислотності.
Мені 3-4 дня досить. Через додавання житнього борошна цвіль у мене зазвичай відсутня. Але якщо вона утворилася, то зніміть її.
На фото просто піна, що не цвіль. Запах у розсолу не повинен бути тухлим.
Огірки в серединці ще не проквасілісь, якщо ви їх спробуєте, то можете бути розчаровані. Не хвилюйтеся.
Остаточний смак вони придбають після декількох тижнів зберігання.
А зараз потрібно припинити бродіння.
Для цього ми піддамо огірки триразової заливки гарячим розсолом.
Отже, зливаємо розсіл з банок в каструлю і ставимо нагріватися до кипіння. Кип’ятимо пару хвилин. Я зливаю відразу з декількох банок у велику каструлю.
Коли я готую багато банок, то зазвичай доповідаю огірки, так як вони трохи зменшуються і стають більш податливими. Це для того, щоб вони лежали в банках щільніше. Одна банка може повністю піти на докладання. Але так виходить компактніше.
Закипілий розсіл наливаємо назад в банку з огірками, прикриваємо стерилізованими кришками. Витримуємо 15-20 хв.
Зливаємо воду і нагріваємо її знову. Заливаємо в другій рз. Знову залишаємо на 15 хв.
Деякі господині заливають всього по два рази, але я страх і роблю це тричі, щоб напевно.
Після третьої заливки розсолом закочує банки, перевертаємо їх і вкриваємо ковдрою, наприклад, для повільного охолодження.
Зберігаємо огірки просто в квартирі.
Смачного!
А тут дуже смачні помідори.