Багато з нас найбільше на світі люблять добре поїсти. Однак більшість страв – це дивовижна кількість калорій і неприємна тяжкість для шлунка, в тому числі салати і м’ясо гриль. Якщо улюблені салати замість шкідливого майонезу приправити соусом на основі винного оцту, то, з урахуванням його корисних властивостей, вийде і смачно, і безпечно. Між іншим, дуже багато господинь не знають про «приховані таланти» цього універсального продукту, а тому і недооцінюють його.
Корисні властивості винного оцту
Цікаво, що наші далекі предки використовували перебродивший виноградний сік, перш за все, для профілактики і лікування багатьох хвороб. У кулінарії, якщо вірити історикам, він прижився набагато пізніше, зайнявши почесне місце в кухнях багатьох країн і народів.
1. Природний антисептик. Проблема чистої питної води існувала в усі часи. У давнину на Сході вона була особливо гострою. Але наші предки навчилися прекрасно з нею справлятися – вони просто додавали в посудину з поганою водою кілька перекислим вина. Воно знищувало все шкідливі бактерії.
2. консервант. З його допомогою в античні часи, коли холодильників ще не було, зберігали їжу, в тому числі і м’ясо.
3. Джерело антиоксидантів. Їх в цьому продукті дійсно дуже багато. А вони не тільки допомагають зберігати молодість, а й пригнічують ракові клітини, перешкоджають накопиченню в судинах шкідливого холестерину, зміцнюють серцевий м’яз. Напевно, саме тому італійці, які обожнюють соуси на основі винного оцту, настільки темпераментні, і рідше, ніж представники інших народностей, страждають від хвороб серця.
4. багатий на флавоноїди. Так називаються сполуки, які здорово піднімають імунітет. Тому він є прекрасним засобом в попередженні авітамінозів.
5. Містить оцтову кислоту. Вона допомагає засвоєнню природних мінералів, а в цілому – обміну речовин. Результат – зниження ризику виникнення таких страшних хвороб, як цукровий діабет, хвороби серця і судин.
6. Покращує смак продуктів. Так як винний оцет фактично – це скисле вино, він має характерний смак і запах. Ними він щедро ділиться з тими стравами, в які його додають, надаючи їм несподівані і приємні нотки.
7. Скарбниця вітамінів і мікроелементів. Вітаміни А і С, мікроелементи: фтор, магній, залізо, молочна, аскорбінова кислота – це далеко не повний перелік всіх тих вигод, які є в цьому дорогоцінному продукті.
Види винного оцту
Існує кілька видів, які залежать від сорту винограду або ж вина, з якого його одержують. Але головних – всього два:
– білий (з білих вин);
– червоний (отримують з «Каберне», «Мерло» і інших вин).
Оцет, отриманий із червоного вина, як правило, коштує на порядок дорожче, адже і вартість вихідного продукту немаленька – назви вин кажуть самі за себе! До речі, дозріває він дуже довго – до 12 років! – і неодмінно в дерев’яних бочках. Білий же більш скоростиглий. Зберігають його в сталевих ємностях.
Застосування винного оцту в кулінарії
Мабуть, набагато простіше сказати, де не застосовують цей цінний продукт, ніж де його застосовують. Зовсім не поєднується винний оцет з кефіру сметанним різноманітністю, а також бобовими культурами і картоплею. А ось де він буде дуже до речі:
1. Приготування заправок і соусів до салатів, в тому числі приголомшливого за смаком і ароматом часникового соусу.
2. Замінник вина в маринадах. Він додає м’ясним продуктам неповторний винний запах і ніжність смаку. Тому в ньому вільно можна замочувати м’ясо на шашлик, маринувати рибку для приготування в грилі або духовці.
3. Салати, приправлені цієї пахучої рідиною, просто розквітають багатством смаків! До речі, зовсім звичайні продукти, присмачені ним, звучать зовсім по-іншому у смакову плані.
4. У китайській кухні він теж знайшов своє застосування: якщо хтось не переносить специфічного рисового оцту (виявляється, є й такий!), Його легко можна замінити винним. Тільки в цьому випадку краще скористатися білим.
Калорійність винного оцту
Ще одне безцінне якість даного продукту – його низькокалорійний. Так, в 100 г винного оцту міститься всього-на-всього 9 кКал! Ось вже воістину знахідка для тих, хто боїться погладшати! 97% його маси складає вода, на всі корисні речовини доводиться тільки 3%. Але зате який аромат!
Як вибрати якісний винний оцет
Будь-якісний продукт потрібно вибирати зі знанням справи. При виборі цього продукту потрібно звертати увагу на кілька деталей:
склад
Якщо винний оцет на 100% натуральний, в ньому не повинно бути нічого, крім перебродившего виноградного соку.
наявність осаду
Для багатьох інших рідких продуктів – це свідчення низької якості, але тільки не для цієї ароматної рідини! Для неї це приблизно те ж саме, що для дорогого сиру – цвіль.
Термін придатності
Хороший продукт не може зберігатися вічно, не втрачаючи при цьому своїх цілющих і харчових властивостей.
Ціна
Натуральність не може коштувати копійки. Переплачувати, звичайно, не потрібно, але і ганятися за дешевизною не варто.
Виробник
Якщо на етикетці написано, що продукт справили в країні, в якій немає ні гектара виноградників, і де не виробляють вина, краще його не купувати – напевно підробка.Тара. Хороший продукт продають тільки в скляній тарі.
Як зберігати винний оцет
Однозначно, не в холодильнику! Досить прибрати пляшку подалі від прямих сонячних променів. А ще краще – в темне прохолодне місце. І не забути щільно закрити пляшку, щоб не вивітрювалися винні пари і збереглися корисні властивості цього «кислого вина».