Обліпиховий сік: рецепт через соковижималку

обліпиховий сік
За радянської літню пору ми від душі ласували вітамінними дарами, ось і зараз ще хочеться побалувати себе корисними ягідно-фруктовими соками. Відмінною альтернативою може стати сік обліпихи, який відрізняється яскравим смаком і найпростішим рецептом його приготування за допомогою соковижималки. Випробувати рецепт цього напою багатьох змушує ще і свідомість того, що цей напій – джерело корисних вітамінів і макроелементів.

За свій приємно кисло-солодкий смак, що віддалено нагадує ананас, плоди обліпихи в народі називають ще «сибірським ананасом».

Перед тим як приступити до приготування цілющого напою ми природно вирушаємо на ринок за ягодами обліпихи. Купуючи ці помаранчеві сонечка, нам слід враховувати деякі нюанси.

  • Щоб отримати максимум користі для організму, плоди «жовтої королеви» потрібно вибирати сухі і не склеєні. Якщо ж ягоди мокрі і плісняві – це свідчить про їх перезрілість і порушених умовах зберігання.
  • Особливу увагу варто звернути на шкірку плодів. Вона повинна бути яскраво-оранжевого або навіть червонуватого відтінку, без чорних крапок, що є показником повної стиглості ягоди.
  • Якщо ягоди ми купуємо не для заморозки, а для швидкого використання, то слід враховувати наступні терміни: при температурі не більше + 3 ° зберігати обліпиху можна не більш як 2 днів.

І так ягідки ми купили по всім вище перерахованим правилам і тепер можемо приступати до приготування соку обліпихи через соковижималку.

Обліпиховий сік зі свіжих ягід

Для початку промиваємо свіжі ягоди, відбираємо зіпсовані та пошкоджені, якщо такі все ж є і залишаємо їх для просихання на плоскій поверхні. Для прискорення процесу, можна їх злегка обсушити паперовим рушником.

Далі в соковижималку, в ємність для ягід, засипаємо невеликими порціями плоди і віджимаємо сік. З 1 кг свіжих ягід виходить 600-700 грам соку обліпихи.

Готуємо обліпиховий сік зі свіжих ягід

  • Ємність для ягід в соковижималці заповнюємо до половини, не перевантажуючи сильно кухонний прилад, в результаті чого ми отримаємо більшу кількість соку з м’якоттю.
  • Щоб в напій потрапило більше корисної м’якоті ягідок, можна кілька разів через соковижималку пропустити перемелений макуха.
  • Якщо ви не любитель соків з м’якоттю, то свіжовіджатий обліпиховий сік додатково проціджуємо через марлю або дрібне ситечко.
  • Відразу після віджимання соку, соковижималку розбираємо для миття: ретельно прополіскують всі деталі гаджета під проточною водою, не даючи забівшемуся в маленькі деталі макухи, засохнути. Через час відмити все буде важко.

Отриманий сік виливаємо в заздалегідь підготовлену чисту ємність і відправляємо в холодне місце для зберігання.

* Рада кухарчуком
Через добу після настоювання, на поверхні рідини утворюється масляниста маса (це і є масло обліпихи), яку можна за допомогою піпетки зняти і надалі використовувати в лікувальних цілях.

Як і з чим можна пити сік обліпихи?

  • Якщо напій здасться вам кислим на смак, просто додайте до нього цукру в будь-якому зручному співвідношенні.
  • Сік шипшини також можна законсервувати в банки на зиму, попередньо піддавши його пастеризації.
  • Для підтримки організму корисними вітамінами і макроелементами, дієтологи рекомендують щоденне вживання свіже вичавленого соку обліпихи по 2-3 столові ложки.
  • Щоб урізноманітнити смак напою, його можна приготувати з фруктами і овочами, які знайдуться в холодильнику або на городі.

обліпиховий сік

Обліпиховий сік з заморожених ягід

Ягоди можна зберігати в морозильній камері, дістаючи їх потрібний час для приготування напою. Втрати корисних властивостей майже немає, але період заморозки ягід повинен бути не більше 6 місяців.

Заморожувати обліпиховий ягоди потрібно немитими і невеликими порціями в відкритих щільних целофанових пакетах або пластикових контейнерах, але зберігати – в герметично закритій тарі.

Також можна застосовувати і швидке заморожування: плоди відразу поміщають в морозилку, в якій температура не нижче – 15 ° C. Таким чином в плоті ягід формуються крижані кристали невеликих розмірів, які не руйнують консистенцію плода. Після такої заморозки розморожені ягоди зберігають не тільки свою користь, але і смакові якості свіжої ягоди.

Після відтавання плодів, процес приготування соку з розмороженої обліпихи нічим не відрізняється від рецепта для свіжих ягід, описаний вище.

Готуємо обліпиховий сік з заморожених ягід

Сподіваємося, що цей рецепт обліпихової соку, отриманого через соковижималку, допоможе вам в зимовий час захистить ваших близьких від простудних захворювань.

Готуйте з задоволенням і будьте здорові!