Хочеться з’їсти чогось новенького і незвичайного, але немає бажання вибиратися з дому за продуктами або йти в ресторан, знайоме? Пропонуємо вам кілька рецептів для різноманітності меню, а саме розповімо, що приготувати на обід з яєць, щоб це було просто, швидко і цікаво! Настільки поширений продукт, звичайно ж, є в холодильнику кожної господині, тим більше що нам не завжди потрібен десяток, іноді вистачить і пари штук.
Є яйця дуже корисно, адже одних вітамінів в них міститься 12, включаючи холін, що не розпадається при термічній обробці – відмінну профілактику раку. Крім того вони містять незамінні амінокислоти і білок! Шкіра, волосся, нігті, кістки – ось що покращує цей продукт, будучи, безумовно, дієтичним.
Ті ж, хто побоюється великої кількості холестерину, що міститься в яйцях (майже 70% добової норми в 100 г), варто згадати, що жири в ньому ненасичені.
Додамо до цього приголомшливу варіативність смаків і сумішей, які ми можемо досягти, використовуючи яйця і простоту в приготуванні, і отримаємо воістину незамінний продукт!
Страви з печених яєць на обід
Навряд чи ми здивуємо когось яєчнею або омлетом, тому пропонуємо дещо цікавіше!
відкритий пиріг
Для нього нам знадобиться лист листкового тіста, 4 яйця, шинка, сметана і зелень. Шинку можна замінити на копчену курку або м’ясо, а можна, додати тільки овочі: броколі, шпинат або тушковані гриби.
- У невелику силіконову форму укладаємо лист тіста, формуючи високі бортики, наколює виделкою, щоб воно пропеклося.
- Заповнюємо форму начинкою: змішуємо сметану з зеленню і з порізаної скибочками шинкою, м’ясом або овочами.
- Зверху розбиваємо яйця так, щоб жовток НЕ розтікся, і вийшла гарна яєчня.
- За бажанням посипаємо все тертим сиром і ставимо в духовку.
- Випікаємо хвилин 20 при 200 оС.
Вийде ситний корисний обід на двох чоловік!
Це ж блюдо можна вдосконалити, відправивши пекти яйця збитими! Відокремлюємо білки від жовтків, перетворюємо міксером білок в круту піну, яку викладаємо на начинку. Розміщуємо всередину неї жовтки, що залишилися. Пиріг вийде приголомшливо повітряним!
запіканка
Якщо домашнім подобаються запіканки, то наступне блюдо то, що потрібно.
- Відварюємо 4 яйця, пасеруємо шинкованную цибулину, чистимо 1 зубчик часнику і дрібно рубаємо ½ пучка зелені.
- Тепер беремося за приготування соусу: розтоплюємо на сковороді 50 г вершкового масла з 2 ст.л борошна. Як тільки суміш зарум’яниться, вводимо молоко, перемішуючи все віночком. Повинна вийти консистенція сметани. Солимо, додаємо мускатний горіх.
- Варені яйця чистимо і розрізаємо на четвертинки.
- Укладаємо їх в глибокий посуд, посипаємо зеленню, луком і подрібненим часником.
- Зверху поливаємо соусом і висипаємо тертий сир (50 – 70 г).
Всі ставимо в духовку і випікаємо при 180 ° С до рум’яної скоринки.
«Вершковий» омлет
Для любителів класичного омлету пропонуємо його більш смачний і красивий варіант. Омлет виходить незвичайно пишним!
Складові
- Яйце – 2 шт.
- Вершки 30% – ст.л.
- Масло для смаження (можна взяти вершкове, так смак вийде більш глибоким і ніжним) – 2 ч.л.
- Сіль, спеції, зелень – за смаком.
Приготування
- Відокремлюємо білки від жовтків і збиваємо перші в круту піну з сіллю, а другі розмішуємо до однорідності, також присолити.
- На невеликій сковороді розігріваємо олію і виливаємо жовтки. Як тільки вони прихопили, заливаємо все вершками, а зверху викладаємо білкову піну. Тримаємо на невеликому вогні 3-5 хвилин, посипаємо зеленню і підвертаємо один край омлету, щоб вийшов кишеньку.
Подаємо гарячим відразу ж. Смачного!
Запіканка з гарбузом
Дуже смачною і дієтичної виходить запіканка з яєць з цибулею пореєм і гарбузом.
- У великій сковороді з високими бортиками обсмажуємо до напівготовності подрібнені овочі: великий стебло порею, пару кущиків зеленої цибулі, 200 г сирої тертої гарбуза.
- Все перчимо, додаємо мускатний горіх і знімаємо з вогню.
- 6 великих яєць збиваємо з ¾ склянки вершків (будь-якої жирності) і заливаємо сумішшю овочі.
- Відправляємо туди ж порізані кубиками фету або бринзу.
- Змащуємо об’ємну форму маслом, виливаємо в неї нашу запіканку і готуємо її при 180 оС близько 40 хвилин.
Яйця з овочами готові!
Супи з яєць на обід
Однак, раз в обід можна обійти увагою перші страви, пропонуємо спробувати ніжний яєчний крем-суп.
Для нього нам знадобиться 500 – 600 мл курячого бульйону, запасемося їм заздалегідь.
- У каструлі, де в подальшому залишиться суп, прогріваємо до злегка золотистого кольору 2 ст.л. борошна з 1 ст.л. вершкового масла.
- Додаємо на кінчику ножа запашний перець і тонкою цівкою вливаємо бульйон. Робимо це маленькими порціями, а щоб не залишилося грудочок перемішуємо бульйон віночком, залишаємо закипати, попередньо покришивши туди куряче м’ясо, якщо воно залишилося.
- Тим часом збиваємо в окремому посуді 3 жовтки зі склянкою вершків будь-якої жирності. Коли суміш стане однорідною, потихеньку вводимо в неї гарячий бульйон. Додаємо по 1-ій столовій ложці і не більше 5-6.
- Знімаємо киплячий суп з вогню і акуратно, дуже поступово вливаємо в нього жовткову суміш, весь час заважаючи.
Важливо! Більше суп прогрівати не можна, щоб яйця не згорнулися! Розливаємо по порційних тарілках, смачного!
Яєчний суп по-французьки
Тим, хто не любить кремоподібну консистенцію напевно підійде рецепт яєчного супу з картоплею.
Складові
- Курка (можна з кісточкою, щоб бульйон був більш наваристим) – 400 г
- Картопля – 300 г
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Плавлений сир (твердий або м’який) – 200 г
- Яйця – 1 шт.
- Спеції, сіль, лавровий лист, зелень – за смаком
Приготування
- Варимо бульйон: у 2-х літрову каструлю поміщаємо курку і заливаємо водою. Як тільки вона почне закипати, додаємо лавровий лист і горошини перцю. Варимо ще 20 хвилин, м’ясо виймаємо остигати.
- Поки курка вариться, чистимо картоплю, ріжемо його кубиками і відправляємо варитися в бульйон.
- На невеликій кількості масла робимо зажарку: дрібно ріжемо цибулю, моркву натираємо на тертці, все зарум’янюється, відправляємо в каструлю.
- Якщо сир твердий, дрібно ріжемо його або трьом, якщо м’який, викладаємо в суп ложкою.
- Все варимо ще 20 хвилин і додаємо мелкорубленое м’ясо.
- Збиваємо в окремому посуді яйце і виливаємо його в киплячий суп, безперервно помішуючи.
Подаємо гарячим з сухариками з білого або житнього хліба.
Крем брюле
Як відомо з яєць можна приготувати безліч солодких страв. Приготуємо смачний крем-брюле. Для нього нам знадобляться цілих 6 яєць!
- Для початку спечемо бісквіт за класичною схемою: змішуємо 3 яйця з ½ склянки цукру і такою ж кількістю борошна.
- Все збиваємо і ставимо випікатися при 180 оС.
- Готовий корж охолоджуємо.
- Приступаємо до рідкої начинці: 400 мл жирних вершків ставимо на вогонь з ваніліном. Поки вони прогріваються, збиваємо 3 жовтки з 80 г цукру до білого кольору. Тепер вливаємо дуже тонкою цівкою гарячі вершки в жовткову піну. Весь час заважаємо, щоб яйця не згорнулися. Крем готовий.
- Застеляємо форму папером для випічки, залишивши високі бортики, ставимо в неї бісквітний корж. За бажанням просочуємо його сиропом для соковитості або залишаємо так.
- Знову невеликими порціями наливаємо поверх крем. Якщо зробити це швидко, сухий повітряний бісквіт спливе.
- Занурюємо форму з крем-брюле в глибоке деко, куди наливаємо воду – стежимо, щоб рівень був приблизно до середини висоти форми.
- Випікаємо при 180 ° С до золотистої скоринки близько півгодини.
- Прикрашаємо ягодами зі збитими вершками, цукровою пудрою або тертим шоколадом.
Смачного!
Шоколадний мус
На завершення приготуємо чудовий рецепт шоколадного мусу, адже складно знайти що-небудь більш просте і, в той же час, надзвичайно смачне!
Для нього нам буде потрібно 100 г шоколаду (бажано гіркого), 1 ст.л. вершкового масла і 1 яйце.
- На водяній бані розтоплюємо шоколад разом з маслом, а в окремому посуді збиваємо яйце.
- Вводимо яєчну суміш в прогрітий шоколад дуже акуратно, все перемішуємо і наливаємо в силіконові форми.
- Ставимо їх в наповнений до середини водою глибоке деко і випікаємо 15 – 17 хвилин при 180 ° С. І все!
Тепер ми знаємо, що приготувати з яєць, щоб обід вийшов не тільки ситним, але і незвичайним! Пробуйте і насолоджуйтеся новими смаками, друзі!