Національна кавказька кухня рясніє блюдами, які неможливо забути, скільки б часу не минуло після трапези. Будете в Грузії, запитаєте, рецепт якого грузинського салату – самий традиційний, і вам дадуть відповідь: «Звичайно, з огірків і помідорів, з горіховою заправкою!» Горіхова заправка, стручковий перець, свіже нерафіновану олію і сезонний врожай з грядки – все, що потрібно для істинно кавказького страви!
Овочеві салати грузинської кухні рясніють пряними травами, а їх заправки рідко містять майонез. Рецепти традиційних салатів по-грузинськи прості, позбавлені пафосу й дуже ароматні! Синє море, гори і сонце, без сумніву, впливають на смаки народу, що живе в такому раю.
Якщо ви шукаєте салати для новорічної ночі – цей припаде до смаку наступаючого року Вівці. Порадуйте символ нового року багатим овочевим набором!
Як приготувати грузинський салат з овочів
Готувати починаємо з заправки. Сама традиційна заправка готується на основі горіхів (волоських, букових, фундука або ліщини), стручкового перцю, часнику і червоного винного оцту, причому кількість кожного компонента залежить від смакових уподобань кухаря.
- Овочі можуть бути будь-якими, але найшанованіші салатні інгредієнти – помідори, огірки і цибуля, капуста цвітна та білокачанна, буряк і квасоля. Також національним овочем (без будь-якої натяжки) можна назвати баклажан.
- Національні страви, в тому числі салати по-грузинськи, багаті ароматами таких трав, як кінза, чабер, базилік, естрагон, кріп і петрушка, зелена цибуля і порей, рідше – м’ята.
Овочевий грузинський салат
Складові
Для салатної суміші:
- Цибуля ріпчаста червоний – 1 велика цибулина + –
- Помідори середнього розміру – 3 шт. + –
- Огірки середнього розміру – 3 шт. + –
- Базилік червоний – кілька гілочок + –
- Кінза – кілька гілочок + –
- Сіль морська, харчова – щіпка + –
Для заправки:
- Часник – 2-3 зубчики + –
- Горіхи волоські, ядра – 50 г + –
- Оцет винний білий – 2 ст. л. + –
- Вода очищена – скільки візьме + –
- Сіль – за смаком + –
Приготування
- Спочатку приготуємо заправний соус, щоб дати йому час набрати гостроти і аромату. Чистимо часник і перець чилі. Можна взяти цілий стручок, якщо ви хочете покуштувати гострий грузинський овочевий салат, але насіння і перегородки обов’язково потрібно видалити.
- Горіхи розламуємо на четвертинки. Складаємо все в чашу блендера і перетираємо до однорідної маси. Якщо немає блендера, то можна кілька разів пропустити через дрібну решітку м’ясорубки або розтовкти в ступці.
- Отриману масу подсаливаем за смаком, вливаємо винний оцет (за смаком) і розводимо очищеною водою до напіврідкого стану, що нагадує нежирну сметану. Добре перемішуємо, щоб всі компоненти холодного соусу якісно з’єдналися. Отже, заправка готова!
- Овочі миємо, прибираємо серветкою вологу.
- Помідори нарізаємо великими шматочками, цибулю – тонкими півкільцями.
- Що стосується огірків, то чистити їх небажано, оскільки огіркова шкірка додає пікантну терпкість всьому салату по-грузинськи. Але якщо у вас огірочки «трапилися» з гіркою шкіркою, то зніміть її, звичайно. Нарізаємо огірочки кільцями або півкільцями.
- Пряні рослини нарізаємо крупно, або навіть рвемо руками, а стебла – викидаємо.
- Складаємо овочі в просторий посуд і перемішуємо компоненти. Викладаємо на блюдо сервіровки салатну суміш і зверху, ложкою, поливаємо заправочкой. Компоненти салатної суміші по-грузинськи не перемішується з заправкою – вона повинна вільно стікати з овочів!
- Подаємо вітамінне блюдо до овочевих або м’ясних страв.
Ключ до класичного грузинського салату з овочів – заправка на основі горіхів. Національна кухня Грузії немислима без горіхів, притому головну скрипку грають горіхи волоські! Їх додають і в заправки, і в сухі приправи, і в соуси, і в гарячі страви, і в супи. Коротше, додаючи горіхи в соус або заправну суміш, сміливо називайте її грузинської!
Часто грузинські салати з овочів доповнюються сиром, м’ясом або маринованими грибами. І часто оформляються шарами – на догоду сучасним тенденціям кулінарії. Так само, як і використовують майонез. Але це вже не традиції кухні Грузії, а світовий тренд.
З метою знайомства з істинної національної грузинською кухнею, дотримуйтеся їх традицій і приготуйте грузинський салат за класичним рецептом – так, як готують його на батьківщині.