Старе по-новому, так можна назвати цей торт Муссовий наполеон, я постаралася зберегти класику, але приготувати її трохи по-іншому. Вийшло цікаво і незвично, але, в той же час, це улюблений багатьма торт з коржами з дріжджового листкового тіста.
Отже,
Рецепт муссового наполеона
Складові:
Потрібно кільце або роз’ємна форма діаметром 18 см
Наполеон:
- 350-400 г бездріжджове листкове тісто
- 400-430 г очищені яблука, бажано кислі (у мене 560 г неочищеної антонівки)
- 100 г цукру
- 40 г вершкового масла
- 1 ст.л. лимонного соку (якщо яблука солодкі)
мус:
- 240 г сир
- 240 г жирні вершки або відважені сметана
- 170 г білий або молочний шоколад
- 25 г (1 ст.л.) цукор
- 10 г желатин + 50 г води
Велюр:
- 50 г чорний шоколад
- 50 г какао масло
або
дзеркальна глазур
Перед початком приготування, підготуйте пару листів пергаменту для випічки коржів (кожен лист можна ісполшьзовать двічі). Духовку розігрійте до 220 °.
Замочіть желатин: додайте воду, перемішайте і залиште набухати.
Якщо желатин в перший день вам не знадобитися, просто накрийте його і приберіть в холодильник.
Як приготувати листкові коржі
Нам потрібно 4 коржа діаметром 16 см.
- Розділіть тісто на 4 частини. Невикористані приберіть в холодильник.
- Розкачайте на аркуші пергаменту коло діаметром 18 см, подровняйте його за допомогою тарілки або кільця. Листкове тісто при випічці трохи стискається і коржі будуть на пару сантиметрів менше.
- Поставте корж в духовку на 5-6 хвилин, а поки розкачайте другий.
- Складіть коржі один на одного і дайте охолонути.
Якщо форма не ідеальна, подровняйте коржі харчовими ножицями.
Як приготувати яблучну прошарок
- Вимийте і очистіть яблука.
- Видаліть серцевину і наріжте яблука спочатку на 6-8 частин і кожну частину тонкими пластинками. Збризніть лимонним соком.
- Розігрійте на плиті посуд з товстим дном, зменшіть нагрів до середнього.
- Насипте тонкий шар цукру і почекайте, поки він почне плавитися. Якщо цукор у вас дуже великий і погано плавиться, попередньо подрібніть його в кавомолці.
- Коли з’явилися перші «проталини», підсипати на них цукор тонким шаром. Посуд іноді піднімайте над плитою і похитуйте з боку в бік, щоб цукор плавився рівномірно.
- Коли карамель придбала насичений колір, додайте половину яблук і швидко перемішайте.
Не лякайтеся, якщо утворюються шматочки карамелі, вони розійдуться при подальшому прогріванні. Для того щоб карамель менше «комковалась» можна нагріти яблука, обшпаривши з окропом, поставивши на пару хвилин в розігріту духовку або на 30 секунд в мікрохвильовку.
Я цього не роблю, напевно, через свою лінь, грудочки карамелі, поки я прогріваю додані яблука, розходяться без залишку. Один раз залишився неразошедщійся грудочку, я його просто витягла із загальної маси.
- Додайте вершкове масло і інші яблука.
- Прогрійте все 3-4 хвилини, помішуючи, щоб яблука стали м’якшими і карамель розійшлася.
- Дайте начинці охолонути.
Як прошарувати коржі
- Растеліть на дошці харчову плівку і покладіть перший корж.
- Викладіть третину яблук і накрийте другим коржем.
- Притисніть зверху коржі дошкою.
- Покладіть другу третину яблук, на них корж і знову притисніть.
- Потім залишилися яблука і останній корж.
Притисніть все коржі, упакуйте в харчову плівку і покладіть в морозильник до повного заморожування.
Як приготувати шоколадно-сирний мус
Перед тим, як робити мус, підготуйте кільце 18 см. Встановіть його на рівну підставку і обтягніть зверху харчовою плівкою, щоб не було складок. Переверніть кільце і покладіть всередину кондитерську стрічку або смужку файлик (папка для аркушів А4).
- Розітріть сир з цукром в однорідну масу за допомогою блендера або протріть сир через сито і перемішайте з цукром.
- Охолоджені вершки або відважені сметану збийте до пишності спочатку на малих обертах міксера, потім на великих.
- Розтопіть желатин і шоколад. Можна це робити в мікрохвильовці (тоді топіть шоколад по 10-20 секунд і перемішуйте), можна на водяній бані.
- Додайте в сир розтоплений шоколад, перемішуючи міксером.
- Потім додайте желатин і теж перемішайте.
- Додайте поступово збиті вершки і все акуратно перемішайте.
Мус потрібно використовувати відразу, так як він дуже швидко схоплюється.
Як зібрати торт
- Дістаньте заморожену серединку і розпакуйте її.
- Вилийте мус в кільце.
- Зверху покладіть серединку і притопити її, щоб вивести все на один рівень.
- Надлишки мусу зніміть палеткой.
Накрийте зверху торт харчовою плівкою і приберіть в морозильник до повного застигання годин на 7-8, краще на ніч.
Як покрити торт велюром
- Окремо розтопіть шоколад і какао масло.
- Все перемішайте і, якщо хочете, додайте темний барвник.
- Вилийте суміш у ємність фарбопульта і дочекайтеся температури 35 °.
- Витягніть торт з морозилки, зніміть верхню плівку і переверніть на підставку.
- Зніміть плівку з іншого боку і за допомогою невеликого нагрівання феном витягніть торт з кільця.
- Видаліть кондитерську стрічку і пригладьте долонею нерівності.
- Покрийте торт готовим велюром.
Перемістіть торт на тарілку сервіровки або підкладку і прикрасьте по своєму бажанню.
Після цього поставте торт в холодильник для повільного розморожування, як мінімум на 7 годин, я знову ж ставлю на ніч або на весь день.
Відео – Як приготувати муссовий торт Наполеон
Смачного!