Вже давно минули ті роки, коли на прилавках можна було знайти лише консерви сайри, адже свіжий морепродукт розкуповувався моментально. Як і в СРСР, сьогодні рибні страви є справжнім шедевром, чого тільки варті рецепти, де головним фігурантом виступає окунь морський запечений в духовці. Так, тут вже є, де розвернутися, адже цей хижак відмінно гармонує як з овочами і грибами, так і з морепродуктами, сирами і різними крупами.
Взагалі в кухнях народів світу існує неймовірно багато цікавих страв з морського окуня. Його піддають смаженні, варінні, гасять в різних соусах, готують на пару, сушать, коптять, пускають на фарш, але частіше цих червоних рибок запікають на вугіллі, в грилі або духовці.
Хто ж ти, люціан?
Червоні Рибінкі, що мають найчастіше розміри не більше 20-40 см, і величезні опуклі очниці, є глибоководними мешканцями північних вод Тихого і Атлантичного океанів. Взагалі в світі налічується понад 110 видів цих лускатих і хвостатих, однак на наших столах все ж найчастіше виявляються червоні Люціан або Берікс.
Ці мешканці водних глибин заслужили всесвітнє визнання на терені кулінарії багато в чому завдяки своїм великим гастрономічним якостям: мінімум кісток у смачному, соковитому і ніжному м’ясі.
Крім того біле філе цих рибин частенько включається в дієтичні раціони, з огляду на його малій калорійності і колосальної користі. Крім величезної кількості різних мінералів, морський окунь також є чудовим джерелом вітаміну B і PP.
Червоний окунь з волоськими горіхами
Четвер – рибний день, так було заведено ще при радянській владі. Однак і сьогодні багато закладів громадського харчування не тільки в країнах колишнього СРСР, а й за його межами влаштовують раз на тиждень день морепродуктів. Ідея ця дуже цікава, особливо для тих, хто робить акцент на здоровому раціоні, і запечений в духовці червоний морський окунь з горіхами стане відмінним стартом в цих починаннях.
Складові
- М’ясо окуня люциана – ½ кг;
- Борошно пшеничне в / с – 100 г;
- Куряче яйце – 2 шт .;
- Лук зеленню – 1 пучок;
- Ядра волоських горішків – 2/3 ст .;
- Сіль адигейська червона – 1 ч.л.
Приготування
- Наявність в рецепті рибного філе значно полегшує весь процес готування. Тому нам потрібно тільки лише натерти сіллю порційні шматочки рибки і залишити відлежатися їх хвилин на 10.
- Ми ж тим часом підготуємо паніровці і кляр. В окремій мисці збиваємо вінчиком яйця з невеликим додаванням солі і поступово вводимо борошно. У результаті повинно вийти рідке тісто.
- Для панірування необхідно в блендері подрібнити горіхи і змішати їх з мелконашінкованним цибулею.
- Тепер же кожен рибний скибочку обмакиваем в клярі і обвалюють потім в горіхах з цибулею, після чого укладаємо в підготовлену заздалегідь фольгу і герметично загортаємо.
- Згортки з фольги з рибкою перекладаємо на деко і відправляємо на 35 хвилин в духовку при 160оС.
Подавати таку запіканку можна прямо у фользі, яку необхідно трохи розгорнути. Так блюдо довго буде залишатися гарячим. На тарілку по краю можна викласти мариновані початочкі кукурудзи і чорні маслини, запечена картопля, відварений рис або будь-який інший гарнір на ваш смак.
Читайте ще схожі записи:
Рецепт копченої риби
Запіканка з морського окуня
Якщо ввечері повинні прийти гості, а думки на тему «що приготувати?» Зрадницьки розбігаються, то тоді варто задуматися про запеченої в духовці риби з овочами. Цей ні з чим незрівняний рецепт запіканки в рукаві з червоного окуня стовідсотково стане головною зіркою званої вечері.
Складові
- Тушки морських окунів – 3 шт .;
- Томати міні – 1 гроно (штук 8);
- Масло солодко-вершкове – 70 г;
- Масло оливи – 2-3 ст.л .;
- Картопляні бульби – 3 шт .;
- Болгарка перець – 1 шт .;
- Червоний салатний цибулю-ріпка – 1 головка;
- Морква – 1 коренеплід;
- Лимон – 1 шт .;
- Свіжа зелень петрушки – 3 гілки;
- Сушений базилік – щіпка;
- Порошковий чорний перець – ½ ч.л .;
- Сіль – 1 ч.л.
Приготування
- Готуватися наше овочеве рагу з рибою буде в пекарському рукаві. А оскільки риба досягає готовності раніше багатьох овочів, то дари городу ми попередньо піддамо тепловій обробці.
- Так морквину і картоплю слід відварити до напівготовності, а нашатковану кільцями цибулю і нарізаний соломкою солодкий перець – обсмажити в оливковій олії пару хвилин.
- Тепер підготуємо рибу. Очистивши, як годиться, від луски, голів, плавників і нутрощів окунів, розрізаємо на 3-4 шматка кожну тушку. Після цього натираємо сіллю і перцем кожну скибочку, скроплюємо соком лимона і залишаємо відлежатися хвилин 5.
- У цей час нарізаємо великими шматочками моркву і картоплю, і складаємо всю нарізку в рукав разом з засмажкою з цибулі і перцю, а також відправляємо в пакет для запікання Целікова томати черрі, петрушку і рибу.
- Щільно зав’язавши рукав, виробляємо пару проколів в плівці і відправляємо тушкувати в духову шафу рагу на 30 хвилин при 190оС. Хвилин за 5 до закінчення готування рукав слід розкрити, щоб риба злегка підрум’яниться.
- Подавати окуня з овочами слід з шматочком вершкового масла, приправивши пучкою сушеного базиліка.
Берікс з рисом в духовці
Страви з морського окуня завжди виходять більш ніж смачними. Крім того на приготування гастрономічних шедеврів з морепродуктів потрібно зовсім небагато часу. Та й кулінарних здібностей новачка в даному випадку вистачить з лишком, щоб вразити домашніх своїм прихованим талантом відмінного повара.
Складові
- Тушки Берікса червоного – 2 шт .;
- Рис пропарений – 1 ст .;
- Морква середнього розміру – 1 коренеплід;
- Сметана – 2,5 ст.л .;
- Ріпчаста цибулина – 1 шт .;
- Майонез – 1,5 ст.л .;
- Вода – 0,5 л;
- Приправа для риби – 1 ч.л .;
- Сіль за смаком.
Приготування
- Насамперед варто почистити належним чином окуня. Для цього рецепта потрібні порційні шматки, тому обов’язково зчищають луску з тушки, відрізаємо плавники, видаляємо тельбухи і голову. Після цього рибу гарненько промиваємо і викладаємо на паперову серветку злегка підсохнути.
- В цей час підготуємо рисово-овочеву подушку для запікання риби. На дно жароміцної форми висипаємо рис, слідом викладаємо подрібнену соломкою моркву і кільця цибулі. Посипаємо все сіллю (1 ч.л.) і заливаємо водою.
- Ну, а тепер готуємо соус для обвалки окуня. Майонез і сметану змішуємо разом зі спеціями і сіллю, після чого нарізані порційні шматки Берікса обмакиваем в даній заправці і викладаємо на підготовлену подушку-гарнір.
- Форму перед відправкою в духовку необхідно зверху щільно закрити фольгою. А випікатися це казково смачна страва буде 35 хвилин при 185оС.
морський рулет
Складові
- Червоний окунь люціан (філе) – 6 шт. + –
- Твердий сир – 200 г + –
- Креветки чищені – 0,3 кг + –
- Майонез – 6 ч.л. + –
- Чорний перець порошковий – 1/3 ч.л. + –
- Кетчуп – 5 ч.л. + –
Приготування
Як часто ми готуємо делікатеси з риби? Дуже рідко, таким буде найпоширеніший відповідь. Багато хто помилково вважає, що такі рецепти віднімають багато часу, та й високий ризик, що страва не вийде смачним.
І тут нам є що заперечити. Запечене в духовці філе морського окуня з морепродуктами має досить низьку оцінку складності. Не варто дивуватися, з ним впорається навіть школярка, зате результат перевершить всі ваші очікування.
- Для початку опрацюємо рибне м’ясо. Натираємо сіллю і перцем скибочки філе, а також наносимо невеликий шар томатно-майонезній суміші на них з одного боку.
- Після цього викладаємо на один шматок риби очищені креветки і накриваємо їх зверху другим шматочком філе. Після цього обв’язуємо рулети кулінарною ниткою, щоб вони не розкрилися в процесі випікання, і викладаємо їх на застелене пекарської папером деко.
- Запікати морські рулетики необхідно при 170оС 20-30 хвилин і за 5 хвилин до закінчення випічки слід посипати кожну порцію тертим сиром.
Це оригінальне блюдо слід подавати з овочевою нарізкою і скибочками лайма.
Кулінарна фантазія – це величезний простір для маси експериментів. Хто б міг подумати, що морський окунь, запечений в духовці, може постати перед нами в такій кількості різних облич і смаків. І адже це тільки початок. Перед вами розкриті безкраї горизонти гастрономічних можливостей, варто лише захотіти втілити їх в життя.