Помаранчева красуня морквина – одна з найпопулярніших представниць овочевий братії, яку ми активно використовуємо як в якості самостійного блюда, так і в якості смакової і барвистою добавки до численних страв.
Люди займаються вирощуванням моркви вже 4 тисячоліття, протягом яких рослина майже повністю змінило свій зовнішній вигляд. Якби сучасну морквину побачили наші предки – вони б не змогли дізнатися цей овоч. З досить непоказного жовтого і бузкового кореня з цінними корисними властивостями, морква перевтілилася в справжню красуню! Над її зовнішнім виглядом і харчовими властивостями працювали багато поколінь селекціонерів, але найбільший вплив мав француз А.Вільморен, який зміг перетворити її в насичено – яскравий, червоно – оранжевий коренеплід. Висота її сягає 30 см, а вага від 30 до 300 г і більше.
Морквина була улюбленим овочем і у господинь тисячоліття назад, і на сучасній кухні залишається королевою! З її додаванням в рецептуру різних страв вони набувають чудові смакові аромати, а також гарний насичений колір. У цьому можна переконатися, додаючи її в супи, борщі, салати, другі страви, запіканки, бутерброди, десерти, напої та багато інших страви. Також не можна не сказати, що морква є і прекрасним натуральним медикаментом в домашній медицині.
Корисні властивості моркви
Чим же корисний цей коренеплід? Склад цієї рослини дуже багатий на цілющі речовини і кожному виду морквини притаманні нерівні набори благодатних властивостей. Коренеплід відрізняється багатством вітамінів: А, В1, В2, В6, С, Е, К. До того ж, включає в себе крохмаль, глюкозу, клітковину, лецитин, ефірні масла (які створюють приємний і незвичайний запах). Також не менш важливі білки (1,3%) і вуглеводи (7%). Цей овоч має велику кількість корисних мінеральних речовин: магній, кальцій, фосфор, мідь, йод, цинк, залізо та ін.
Високий вміст в овочі бета-каротину сприяє нормалізації роботи легенів і покращує зір. Якщо свіжу моркву додавати в раціон щодня буквально по 50 – 100 г перед їжею, або у вигляді салату, то можна оздоровити всю серцево – судинної системи.
Включення в раціон цього помаранчевого чуда доповнює лікування бронхіальної астми, туберкульозу, хвороби печінки, нирок, підшлункової залози і багатьох інших захворюваннях. Прекрасно допомагає варена морквина (в співдружності з молоком) при хриплости горла, кашлі, запаленні легень, бронхіті. Морквяний сік виводить пісок і дрібні камінчики з печінки і нирок.
Калорійність вареної і сирої моркви
Варена морква містить в 100 г – 29 ккал
Сира морква ситніше – 41 ккал
Морквина корейська – 100г – 232,5 ккал
Морквяний сік – 51 ккал
Як правильно вибрати морквину
При виборі коренеплодів звертайте увагу на наступні показники:
1. Вони повинні бути яскраво – помаранчевого кольору, чим яскравіше, тим більше в них міститься каротину (провітаміну А).
2. Слід вибирати міцну, гладку, без різних наростів морква. Наявність наростів може сповіщати нас про хворобу овоча або про присутність в ньому нітратів. Також якщо на овочі присутні плями і тріщини, то ймовірно в ньому зіпсована серцевина. До того ж морква не повинна бути м’якою, так як це може означати, що вона почала підгнивати.
3. Пам’ятайте, тільки здорова морква може зберігати в собі всі корисні властивості.
Як правильно зберігати моркву
Якщо у вас є ділянка землі і Ви самі вирощуєте моркву, то зберігайте її так:
Викопуючи морквину, стежте за тим, щоб на її корінцях залишалася земля. Розкладіть її в невеликі купки, далеко від сонця, дайте коренеплодів відлежатися тиждень при температурі не більше 14 градусів. Після такого карантину мляву моркву прибирають, а хорошу укладають в щільні поліетиленові мішки, не більше 50кг. Зберігати цей продукт потрібно в льохах або підвалах, ставлячи мішки вертикально і не зав’язуючи горловини, таким чином не збиратиметься волога і овоч не буде піддаватися процесам гниття. Морква не витримує морозів і тому вже при -1 градус може почати псується.
Як же зберігати рослина тим, хто купує моркву, у кого немає ні підвалу, ні льоху?
Холодильник – оптимальне місце зберігання невеликої кількості коренеплодів, але їх рекомендується попередньо загорнути в поліетиленовий пакет. Але більш надійний і правильний спосіб – зберігання їх в ящику упереміж з піском. Так само цей овоч збереже свій колір і смак, якщо просто добре промити його водою, потім занурити в легкий розчин з марганцівкою, дати йому просохнути і скласти в банку.
Якщо ж в квартирі присутній балкон, тоді укладайте морквину в дерев’яний ящик, перекладаючи лушпинням від цибулі. Цибулиння має бактерицидні властивості, завдяки яким овоч не так швидко псується.