Неповторний смак молочних продуктів ми дізнаємося ще в дитинстві. У них містяться речовини, що володіють надзвичайно біологічною активністю, тому вони займають важливе місце в харчуванні людини. У житті ми споживаємо, в основному, коров’яче молоко, так як в ньому міститься більше 200 найважливіших для здоров’я компонентів. До них відносяться і жирні кислоти, і молочний цукор, і збалансовані амінокислоти, а також вітаміни.
Корисно також козяче молоко – їм лікували навіть лихоманку в стародавні часи, а також осляче, яке має омолоджуючі властивості. Але їх біохімічні властивості можуть змінюватися в залежності від фізичного стану тварини, особливостей породи і умов годівлі.
Корисні властивості
Багато хто знає, що молоко багате незамінними амінокислотами (лізин, метіонін і триптофан), в ньому навіть зібрані практично всі елементи таблиці Д. Менделєєва (кальцій, залізо, калій, магній та інші). Тому цей продукт широко застосовується при лікуванні виразки шлунка, розладі органів травлення, порушення функцій кишечника, а також для профілактики остеопорозу. Завдяки вмісту великої кількості важливих мікроелементів (йод, цинк, ванадій і бор), молочко забезпечує правильну життєдіяльність щитовидної залози, а також залоз внутрішньої секреції.
Вченими доведено, що щоденне вживання молока сприяє прискоренню процесу виведення з організму радіонуклідів.
Використання в кулінарії
Кожна третя людина на Землі не може піти на роботу без чашечки кави з молоком. На його основі готують багате різноманіття холодних і гарячих напоїв – коктейлів, какао, капучіно і фруктових сумішей. Наприклад, при додаванні в молочний коктейль шматочка банана або полуниці смак стає незабутнім.
Жодне приготування дитячої каші не обходиться без використання молока. Його додають як безпосередньо в каші, так і готують на ньому. Без молочних продуктів практично неможливо приготувати смачну випічку, тістечка і торти, креми і глазурі. Саме з них виготовляють домашній сир, вершкове масло, кефір, сироватку, ряжанку, сметану, сколотини, сир, йогурт, катик і багато інших відомих вироби.
Щоб під час варіння жорсткої риби вона стала м’якше, в киплячий бульйон додають трохи молока. Також його використовують для гасіння овочів, грибів, для зниження специфічного запаху у деяких видів риби. Навіть гірчицю заварюють молоком, щоб продовжити термін її зберігання.
калорійність
Калорійність молока в першу чергу залежить від його жирності. Якщо в знежиреному коров’ячому молоці (0,5%) міститься 30,8 ккал, то з вмістом жиру 1,5% – вже 44 ккал. Найзвичніша жирність 2,5% – 52 ккал.
Як вибрати якісне молоко
Однорідна рідина білого кольору без осаду – це головна вимога до зовнішнього вигляду молока. Якщо молоко має підвищену жирність, то відстою вершків бути не повинно. Не повинно бути сторонніх присмаків і запахів. Найкраще його купувати на ринку в спеціальних бочках, привезених з колгоспних ферм. Але слід поцікавитися у продавців наявністю ліцензії ветеринарного огляду корів.
Купуючи домашній продукт в банках у бабусі, слід звернути увагу на колір і запах. Колір повинен бути злегка кремовим, сторонній запах повинен бути відсутнім. Після відкриття банки подивіться на наявність зверху жирної плівки, її присутність говорить про хорошу якість.
як зберігати
Кращим місцем для зберігання вважається, звичайно, холодильник. Зберігати молоко в холодильнику слід не більше трьох діб після розтину упаковки. Закупорену тару можна зберігати до 10 днів в холодильнику.
Щоб продовжити термін свіжості молока, його слід закип’ятити. Після кип’ятіння його можна зберігати в холодному місці до 7 днів. Якщо у Вас немає в даний момент холодильника, то замість нього можна використовувати тару, наповнену водою з льодом.