Минтай з овочами в мультиварці

Минтай з овочами в мультиварці
Наша стаття для всіх господинь, хто не любить стояти біля плити, але як і раніше воліє домашню їжу покупних напівфабрикатів. Сьогодні ми скористаємося чудовим кухонним гаджетом і навчимося робити минтай в мультиварці – блюдо, давно стало популярним завдяки своєму смаку і простоті. Всі продукти, які ми будемо використовувати в будь-якому з наведених нижче рецептів, є на кухні будь-якої господині або в найближчому супермаркеті – складнощів не виникне.

Чим відрізняється минтай з овочами в мультиварці від такого ж, але на сковороді або в жаровні? Звичайно, насиченістю і швидкістю приготування.

Головне, від чого залежить смак готового блюда – це, звичайно, риба.

Вибираємо великі тушки з мінімумом криги. Це стане запорукою того, що минтай піддавався частою розморожуванні, адже вона згубно відбивається на смаку і на якості м’яса, роблячи його водянистим і пухким, а гасіння минтая в мультиварці на увазі його щільну консистенцію.

Отже, коли рибку ми вибрали, приготуємо її за базовим рецептом з мінімумом інгредієнтів.

Минтай з овочами в мультиварці

Складові

  • Минтай – 500 г + –
  • Морква – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Сметана 30% – 120 мл + –
  • Рослинна олія – ​​3 ст.л. + –
  • Чорний перець мелений – на кінчику ножа або за смаком + –
  • Сіль – 2 щіпки або за смаком + –
  • Вода – 1/3 склянки + –

Як приготувати минтай

  1. Рибу повністю розморожуємо і промиваємо. Прибираємо залишки плавників і плівки. Ріжемо на порційні шматки по 4-5 см шириною кожен. Солимо, складаємо в глибоку тарілку і залишаємо при кімнатній температурі.
  2. Чистимо цибулю і моркву. Ріжемо цибулину на півкільця, а морква трьом на крупній тертці. Наливаємо в чашу мультиварки трохи рослинного масла і ставимо на режим «Випічка». Коли воно досить прогріється, викладаємо овочі і пасеруємо їх до готовності.
  3. Шматки риби викладаємо поверх приготовленої засмажкою і заливаємо 1/3 ст. води, заважаємо.

Якщо сметана густа, викладаємо її порціями поверх кожного шматочка, якщо рідка, просто заливаємо нею минтай і знову перемішуємо. Перчимо і ще трохи присаливаем. Закриваємо кришку і залишаємо готуватися на 20 хвилин.

  1. Після того, як спрацює таймер, даємо рибку постояти під кришкою ще 5 хвилин, потім відкриваємо і подаємо.

Смачного!

Як бачите, риба минтай в мультиварці робиться дуже просто, але як на рахунок більш насиченого інгредієнтами рецепта?

Риба минтай з баклажанами

Тут нам знадобиться більше овочів, що зробить блюдо різноманітним і позбавить від необхідності окремо готувати гарнір.

  1. Промиваємо і ріжемо на порційні шматки 500-600 г минтая, солимо і відкладаємо в сторону.
  2. Своїм та чистимо всього по 1 штуці: цибуля, морква, баклажан (невеликий) і помідор.
  3. Лук ріжемо на півкільця, а морква ріжемо спочатку на четвертинки уздовж, потім на скибочки – такий вид нарізки зробить тушкований минтай більш ароматним.

Минтай з овочами в мультиварці

Гасіння минтая в мультиварці

  • Ставимо мультиварку на режим «Гасіння» і наливаємо 2 ст.л. рослинного масла.
  • Розігріваємо його і викладаємо цибулю з морквою.
  • Поки вони пасерують, нарізаємо на кільця помідор і баклажани. Робимо їх не дуже товстими, щоб прогрів йшов рівномірно – 3-4 мм будуть оптимальною товщиною.
  • Коли цибуля та морква в мультиварці здадуться нам досить золотистими, викладаємо поверх них спочатку гуртки баклажана, потім помідори.
  • Останнім шаром кладемо порції минтая.
  • Все добре солимо, приправляємо 1/3 ч.л мускатного горіха і такою ж кількістю чорного перцю.
  • Кожен шматок присмачуємо ½ ст.л. сметани або майонезу.
  • Накриваємо кришкою і ставимо таймер на 25 хвилин. Тушкуємо минтай при 140 ° С.

Готовий розкладаємо по тарілках відразу ж. Смачного!

У цьому рецепті присмачити сметану можна гірчицею, поклавши на кожен шматок по ½ ч.л. або доповнити спеції 2 зубчиками часнику, пропущеними через прес.

Тушкований минтай в мультиварці з вершковим соусом

За цим рецептом риба виходить незвичайно ніжною і ароматною і цілком підійде в якості святкової страви.

Покрокове приготування минтая в мультиварці

  1. Обробляє 600 г риби, промиваємо її і ріжемо на шматки.
  2. Готуємо 400 г грибів – глив або шампіньйонів – моєму їх і нарізаємо на скибочки.
    Розмір шматочків регулюємо в залежності від своїх уподобань: якщо хочеться тільки відчувати смак соусу, дрібно рубаємо їх, якщо ж хочеться відчути більш щільну консистенцію, робимо часточки досить товстими – 2-3 мм.
  3. 1 цибулину чистимо і ріжемо півкільцями.
  4. Ставимо мультиварку на режим «Гасіння» або «Випічка», вибираємо час – 30 хвилин і кладемо в чашу 1 ст.л. вершкового масла.
  5. Коли масло розійдеться, обсмажуємо півкільця цибулі до золотистого і викладаємо до них гриби.

Краще робити це порціями, щоб встигала випаровуватися зайва рідина – вистачить 10 хвилин.

mintaj-s-ovoshhami-v-multivarke.jpg5

приготування соусу

Тим часом готуємо соус:

  • 1 склянка вершків змішуємо з 2 зубчиками часнику з преса.
  • Додаємо ½ ч.л. мускатного горіха і ½ пучка рубаною свіжої зелені.
  • Гарненько збовтувати чи перемішуємо.

При бажанні в вершковий соус для більшої пікантності додаємо ½ ст.л. томатної пасти або 2 ч.л. аджики.

Коли гриби приготуються, викладаємо поверх шматки минтая і заливаємо вершковим соусом. Закриваємо всі кришкою і залишаємо. Коли спрацює таймер, дамо тушкованого минтай в мультиварці постояти ще 4-5 хвилин і подаємо!

Ароматне ситне блюдо готове!

Ну, а наступний рецепт припаде до смаку справжнім гурманам.

Минтай в мультиварці з сиром

  • Розморожуємо минтай поступово, залишивши рибу з ночі в холодильнику. Вранці зливаємо воду, обрізаємо плавники, промиваємо від плівок і ділимо на порції.
  • Солимо, перчимо, скроплюємо лимонним соком (віджавши тут же зі свіжого цитруса) і відставляємо в сторону.
  • Цибулину і 1 морква чистимо, шаткуємо.
  • Виставляємо на мультиварці режим «Гасіння» і ставимо таймер на 30 хвилин.
  • Наливаємо 2 ст.л. оливкової або рафінованої соняшникової олії, прогріваючи його і викладаємо овочі. Пассируем їх 5-6 хвилин.
  • Тепер викладаємо шматки минтая, подсаливаем, додаємо чорний перець і мускатний горіх і закриваємо кришкою.

mintaj-s-ovoshhami-v-multivarke.jpg3

Як приготувати соус

Саме час зайнятися соусом: трьом на крупній тертці 80 г твердого сиру, перемішуємо його з 2 ст.л. сметани і 100 мл вершків будь-якої жирності (можна 10%).

Коли таймер покаже, що до закінчення варіння залишилося 10 хвилин, відкриваємо кришку і вливаємо соус. Знову закриваємо і тримаємо до готовності.

Тушкований минтай з сиром подаємо прямо з печі. Краще за все він буде поєднуватися з рисом, картоплею пюре або відварною.

Ну що ж, друзі, тепер ви знаєте, як зробити тушкований минтай в мультиварці з найрізноманітніших рецептами – з овочами та сиром, грибами і томатною пастою. Пробуйте, експериментуйте і радуйте себе і своїх близьких!