Минь

минь
Нелегко уявити, більш дієтичне, смачне і при цьому дуже корисне блюдо, ніж з морепродуктів. Тому кожній хорошій господині слід обзавестися парочкою фірмових рецептів приготування риби, наприклад, миня. Хоч дана рибка не надто популярна, але вкрай багата корисними речовинами, як і всі види з сімейства тріскових. Особливою харчовою цінністю володіє печінку продукту. Розберемося з тонкощами його зберігання і способами приготування.

Корисні властивості продукту

Минь дуже славиться смаковими якостями – м’ясо солодкувате і вкрай ніжне. Найкорисніше в цій рибі – це печінка, яка не тільки смачна, але і містить величезну кількість вітамінів, омега-3 жирних кислот. Але і в м’ясо є цінним. Воно багате кальцієм, магнієм, натрієм, калієм, фосфором, фтором, залізом, міддю, марганцем, цинком. У минь багато вітамінів, особливо, групи B, D, E, A.

Корисні властивості миня

Корисне філе миня користується популярністю завдяки легко засвоюваним білків, які містять сім незамінних амінокислот. Якщо їсти страви з ним хоча б раз на тиждень, то ви зможете зміцнити своє серце і знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Також вживання печінки і м’яса миня в печінку дозволяє запобігти появі холестеринових бляшок, підвищити імунітет, поліпшити зір і стан шкіри. Також даний продукт дозволяє позитивно вплинути на здоров’я при таких недугах, як остеопороз, цукровий діабет, артрит. Лікарі рекомендують цю рибу вагітним.

Є й ряд протипоказань для вживання миня в їжу, а саме: алергія на риб’ячий жир або морепродукти, високий вміст вітаміну D в організмі. Також варто з обережністю їсти рибу при гіперкальціємії. А страви з печінки не рекомендовані при каменях в жовчному міхурі або нирках.

Використання в кулінарії

Філе миня дуже ніжне й ароматне і дуже смачне в смаженому вигляді. Так як м’ясо миня вкрай примхливе, то найкраще готувати з нього юшку. Соковитою виходить обсмажена в маслі печінку. Риба активно використовується для приготування паштетів. Не слід готувати голову, так як вона шкідлива. Найбільш цінна в кулінарії печінку, яка відрізняється відмінним смаком і корисним складом. З неї виходять дуже ніжні і смачні паштети.

Використання миня в кулінарії

калорійність

Минь, як і будь-яка риба, не містить вуглеводів. В середньому в ста грамах м’яса є 19-20 грам білків і 0,81 грама жирів. Продукт відмінно підходить тих, хто активно займається фізичними вправами – страви з нього допомагають швидко відновлювати сили після занять спортом.

Харчова цінність риби наступна:

  • Калорійність свіжого м’яса становить 92 ккал.
  • Якщо ж ви віддаєте перевагу минь варений, то калорійність страви 90 ккал.
  • Смажений минь буде більш калорійним, а саме – 114 ккал.

калорійність миня

Як правильно вибрати

Щоб у вас вийшло смачне блюдо з миня – недостатньо відмінних знань в кулінарії. Перш за все варто правильно його вибрати. Так як мова йде про річковій рибі, то вона продається в свіжому вигляді. В першу чергу, зверніть увагу на м’ясо – воно щільне, а гладка і прозора луска повинна добре прилягати до шкіри. У свіжого продукту зябра обов’язково яскраво-червоного кольору.

Заморожений минь краще не використовувати для приготування їжі, тому як в м’ясі міститься зовсім небагато жиру. Після заморозки жир швидко руйнується, а м’ясо втрачає смак.

як зберігати

Хоч м’ясо миня солодкувате і ніжне, але зберігання в замороженому вигляді псує його смакові якості. Також воно стає в’ялим, в’яне і обвітрюється. Але існує варіант, як заморозити рибу, щоб вона була придатна для приготування. В такому випадку свіжий продукт кілька разів умочують у воду і заморожують таким чином, щоб з’явилася рівномірна крижана скоринка.

Якщо вам не подобається специфічний запах риби, то використовуйте холодну воду з невеликою кількістю оцту. Через 2-3 години в такому розчині все буде готова. Щоб прибрати слиз, слід змішати золу з сіллю в пропорції один до одного і натерти рибу. Після 5-8 хвилин необхідно добре промити минь водою.

Правильно зберігайте рибу і тоді у вас вийдуть дуже смачні і корисні страви. Bonappetite!

Як правильно зберігати минь