Символ фривольність і пристрастей, червона, соковита, ароматна ягода часто згадується поруч зі святковими атрибутами кулінарії – шампанським і морозивом. Обдумуючи, які рецепти з полуницею можна включити в меню на день народження, ми без сумнівів присвячуємо їй десерти, напої і випічку. Однак солодкий стіл – далеко не єдина частина трапези, де наша сьогоднішня героїня зможе порадувати дорослих і дітей.
Серед легких полуничних рецептів є також соуси, салати з м’ясом птиці, оладки і млинці.
Вибравши полуницю, ми залучаємо на день народження смак літа і пристрасну родзинку, адже як би ми не бігли від усталених асоціацій, повністю звільнитися від них навряд чи можливо.
А вже літнє свято неначе спеціально створений для експериментів з фруктовим меню! Полуниця зробить домашні рецепти вишуканими, барвистими і універсально смачними.
Єдине застереження, які ми зробимо, стосується дитячого свята.
Полуниця – високоалергенні продукт. Не виключено, що серед гостей вашої дитини будуть алергіки. Навряд чи доцільно пропонувати полуничне меню дошкільнятам. А на святі з новими людьми завжди майте під рукою менш алергенних фруктову альтернативу.
Полуничний соус: сметанний без нагрівання
Нам потрібні
- Полуниця – 200 г;
- Лимон – 1 шт .;
- Апельсин -1 шт .;
- Цукор – 3 ст. л .;
- Ром (або лікер) – 2 ст.л .;
- Кориця мелена – 1 ч. Л .;
- Сметана (від 20%) – 1 стакан.
Як приготувати
- Полуницю миємо, чистимо і перебиваємо в блендері до гомогенності.
- Лимон і апельсин обшпарюємо окропом і теркою знімаємо цедру, не захоплюючи білу частину. Видавлюємо весь сік і додаємо до полуничного пюре і цедру, і сік.
- Доповнюємо пюре ромом, цукром і корицею і ще раз збиваємо.
- Акуратно втручаємося полуничну суміш в сметану – вручну, ложкою або лопаткою.
Базовий соус готовий. Його можна використовувати для м’яса птиці і білої риби. А для червоного м’яса смачно додати в соус розтерті зубчики часнику і 2-3 щіпки меленого імбиру.
Полуничний соус гарячого приготування
Рецепт передбачає класичне кип’ятіння фруктового пюре, в яке додається крохмаль, щоб рідина добре загусла.
Нам потрібні: полуниця – 200 г, цукор – 2-4 ст.л. в залежності від солодощі полуниці, крохмаль – 1-2 ст.л.
Приготування
- Своїм та чистимо полуницю.
- Перебиваємо в блендері до однорідності і перекладаємо масу в невеликий сотейник, де прогреваем на середньому вогні з додаванням цукру.
- Поки полунична основа закипає, розмішуємо крохмаль в ½ склянки холодної води.
- Вводимо крохмальну воду тонкою цівкою в киплячий сироп і, розмішавши, проварюємо на малому вогні ще хвилину.
- Знімаємо сотейник з плити і дає соусу охолонути.
Використовуємо до м’яса і риби. У остиглий соус можна додавати різні інгредієнти:
- Перетертий або рубаний часник,
- Червоний мелений перець,
- Дрібно рубаний лук,
- Дрібно рубаний гострий перець,
- Подрібнену свіжу зелень.
Використовуємо до випічки і салатів. Подаючи до оладок, млинців або кисло-солодким салатів, можна збільшити кількість цукру і додати:
- Мелені горіхи,
- Корицю і мускатний горіх,
- цукати цитрусових
- Кілька свіжих клубничек (нарізка – невеликий кубик).
Полуничний соус з червоним вином для м’яса і птиці
Цей домашній рецепт з полуниці потребують більше терпіння, проте саме він здатний здивувати любителів ситних м’ясних страв – засмаженої свинини, баранини і яловичини, ароматних шашликів і жирних реберець.
Нам потрібні: кубнічное пюре – 250 мл, червоне сухе вино – 220 мл, лимонний сік – 60 мл, цукор – від 60 гр.
Приготування
- У невеликому сотейнику на дуже повільному вогні уварюємо вино до половини початкового об’єму.
- Вливаємо полуничне пюре і знову уварюємо до половини початкового об’єму суміші.
- В кінці приготування додаємо в соус цукор і лимонний сік.
Закуска: млинці з полуницею і сиром
Варіант для літнього дня народження. У сезон збору врожаю ви зможете вибрати найбільшу красиву полуницю, розрізати навпіл і начинити половинками конвертик з млинця.
Цей рецепт прикрасить будь-який домашній фуршет, буде зручним для подачі дітям і не займе багато часу для приготування. Досить пересипати полуницю цукром і можна навіть не заправляти сметаною або вершками.
Хоча молочні продукти – це головні друзі полуниці! Яскравий приклад – сир. Є кілька поєднань для приготування намазок на млинці:
- Солодка намазки: полуниця + сир + цукор + кориця (за смаком) = перекрутити на блендері до однорідності, після чого додати пару клубничек, порізаних дрібними кубиками.
- Часникова намазки: полуниця + сир + розім’ятий зубчик часнику + сіль (за смаком) = готуємо аналогічно солодкої Намазка.
Шашлики з вівсяних оладок, полуниці і бананів
Складові
- Банан – 2 шт .;
- Полуниця – 300 г;
- Вівсяні пластівці – 200 г;
- Кефір (жирність від 3,2%) – 200 мл;
- Яйце – 1 шт .;
- Цукор – 2 ст.л .;
- Олія соняшникова – 2 ст.л .;
- Сода – ½ ч.л .;
- Сіль – від 1 щіпки, за смаком.
Приготування
готуємо млинці
- Вівсяні пластівці замочуємо кефіром, перемішавши і залишивши для набухання на 2 години.
- З’єднуємо набряклі пластівці з яйцем, цукром, содою, рослинним маслом і сіллю. Перебиваємо масу блендером до однорідності.
- Розігріваємо сковороду, змащену олією. Десертною ложкою наливаємо млинцеву масу так, щоб вийшли маленькі пухкі оладишкі. Смажимо до золотистої скоринки, перевертаємо і прожарюємо до готовності.
- Викладаємо млинці на блюдо і даємо їм охолонути.
готуємо начинку
- Банани чистимо і ріжемо кільцями, товщиною до 1 см.
- Полуницю миємо, чистимо і нарізаємо половинками.
- На шпажки для шашликів нанизуємо шматочок банана, млинець, пластинку полуниці, постійно чергуючи шари.
Готові шашлики гарні самі по собі. Також до них можна подати солодкий соус – як полуничний, так і вершковий або цитрусовий.
Шоколадні млинці: рецепт з полуницею і бананом
У французів серед рецептів з полуницею Мегапопулярні шоколадні млинці та оладки. Найчастіше на додаток до ягодам використовують банани, персики, ківі і збиті вершки.
На 10-12 млинчиків нам знадобляться
- Борошно – 100 г;
- Какао порошок – 3,5 ст. л .;
- Цукор – 2 ст.л .;
- Молоко – 250 мл;
- Яйця – 2 шт (великі);
- Пиво (світле) – 60 мл;
- Масло вершкове (розтопити і дати охолонути) – 30 г;
- Масло рослинне для змазування.
Для начинки
- Банани – 4-5 шт .;
- Полуниця – 300 г;
- Вершки (жирність від 33%) – 400 мл;
- Цукрова пудра – 6 ст.л.
Для шоколадного соусу
- Шоколад (70%) – 130 г;
- Вода – 250 мл;
- Сливки (33-38%) – 125 мл;
- Цукор – 70 г.
Як приготувати
Тісто для млинців приготуємо напередодні ввечері.
- Борошно і какао просіюємо через сито, додаємо цукор і перемішуємо.
- Яйця злегка збовтуємо, вливаємо в них молоко і перемішуємо.
- Додаємо в рідку суміш розтоплене вершкове масло і ще раз перемішуємо. Потім вливаємо пиво і знову перемішуємо.
- Вливаємо суміш рідких інгредієнтів в суміш сухих, ретельно перемішуємо, обертаємо миску плівкою і відправляємо в холодильник на ніч.
Пиво грає роль дріжджів.
Є два варіанти підготовки тесту: залишити його на ніч в холодильнику або на 2 години при кімнатній температурі.
випікаємо млинці
- Перед випіканням обережно розмішуємо тісто і оцінюємо консистенцію. У занадто густу масу можна додати молоко.
- Блинную сковороду негусто змащуємо рослинним маслом (використовуємо шматочок бинта або паперового рушника).
- На гарячу сковороду виливаємо трохи тесту, і схиляємо і перевертаємо – так, щоб тісто розподілилося тонким шаром по всій сковороді.
- Як тільки краю млинчика підсушити, швидко проводимо лопаткою по всьому колу сковороди, відокремивши млинець від стінок.
- Акуратно перевертаємо млинець і прожарюємо з іншого боку близько 1 хвилини.
- Готовий млинець викладаємо на блюдо. Можна присипати цукровою пудрою (через сито).
начиняємо млинці
Залежно від обраного способу для скручування млинців банани і полуницю ріжемо по-різному. Це можуть бути 2 поєднання:
- Кружечки бананів + скибочки полуниці
- Суміш банана і полуниці, порізаних однаковим кубиком.
У відкритих конвертиках добре виглядають великі шматочки фруктів. Використовуйте кондитерський мішок (!) І красиво викладіть між шматочками фруктів вершки, збиті з цукром.
У закритих млинцях особливо смачною здасться фруктова суміш, заправлена солодкої сметаною.
ВАЖЛИВО!
Збивайте ХОЛОДНІ вершки з цукром, починаючи з СЕРЕДНЬОЇ швидкості. Припиняйте збивати, коли вершки набули стійкої консистенцію, довго тримають слід від віночка, але (!) Все ще залишаються пластичними. Щоб зупинитися вчасно і не перебити вершки в масло, до кінця збивання можна попрацювати віночком вручну.
Для свободи творчості з млинцями рецептами – коротке відео, де добре показані 10 способів, як згорнути млинці.
10 способів звернути млинці (відео)
А якщо ви захотіли поекспериментувати ще з начинками або іншими способами подачі млинців, просимо в гості сюди:
- Солодкі начинки для млинців
- З якою начинкою приготувати млинці
- Несолодкі начинки для млинців
- Як красиво загорнути млинці
Курячий салат з полуницею та горіхами
Складові
- Цибуля зелена, дрібно рубаний – 1/4 склянки;
- Базилік свіжий, дрібно рубаний – 3 ст. л. (Можна замінити будь-який інший улюбленої зеленню);
- Перець чорний, мелений – 1/2 ч. Л .;
- М’ясо курки, варене, різане середнім кубиком – 4 склянки;
- Полуниця свіжа, різана кубиком – 2 склянки;
- Сіль – 1-2 щіпки;
- Волоські горіхи, рубані до розміру крупи – 1 стакан.
заправка
- Оливкова олія – 4 ст. л .;
- Олія соняшникова – 2 ст. л .;
- Оцет яблучний – 4 ст. л .;
- Цукор – 1 ч. Л .;
- Мак, насіння, за смаком – до 2 ст. л .;
- Сіль, перець – за смаком -1-2 щіпки.
Приготування
- Всі інгредієнти для заправки з’єднуємо в мисочці і збиваємо вінчиком.
- Всі інгредієнти салату, крім горіхів, перемішуємо з заправкою у великій мисці, ретельно змочуючи шматочки м’яса і фруктів, і відправляємо в холодильник на 2 години.
Перед подачею додаємо в салат горіхи.
Свобода творчості в домашньому рецепті
- Крім полуниці, можна включати і інші фрукти: авокадо, кисло-солодкі яблука і навіть грушу. Все залежить від пори року, бажаної поживності салату і вашої фантазії.
- Ви можете замінити зелену цибулю на солодкий кримський (рубаємо або ріжемо тонкими півкільцями).
- Альтернатива м’ясу курки – м’ясо індички, а базилік можна замінити петрушкою або кінзою.
- Ви також можете збагатити салат ситним молочним смаком, додавши кубики твердого сиру або малосольной овечої бринзи.
Домашній рецепт полуничного морозива
Сливки, сметана, йогурт, кефір, іноді яйця і завжди блендер. Ось і все, що буде потрібно для відточування умінь в приготуванні домашнього морозива.
Особливо легко створити шедевр на основі базових рецептів, якщо додати в нього пюре або варення з полуниці. Дивіться подробиці в статті «Домашнє морозиво» і не бійтеся експериментувати!
При бажанні полегшеного рецепта для морозива наш вибір – сорбети і фруктовий лід.
Полуниця відмінно поєднується з іншими ягодами і літніми фруктами. Це дозволяє нам морозити лід пошарово, чергуючи контрастні кольори. Наприклад, пюре з полуниці – персика – смородини – яблука – малини. Головне, не переборщити з цукром і не забувати протирати через сито ягоди з дрібними кісточками.
Полуничні рецепти напоїв
Будь-який напій з полуницею – безпрограшний рецепт на день народження. Красивий і ароматний, він порадує гостей неповторним смаком і чудовою легкістю в оздобленні.
Досить розрізати велику полуничку навпіл і надіти на край склянки, встромивши в її м’якоть листочок будь-якої зелені. Шукайте красу в звичному і робіть своє свято незабутнім!
Простий полуничний лимонад з базиліком описаний в статті про домашні лимонади, де, крім рецептів, ми зібрали і основні прийоми для яскравої подачі:
- Лимонад для дітей
- Полуничний лимонад з м’ятою
- Коктейль з полуниці і молока
- Смузі з бананом і полуницею
- Компот з полуниці
Якщо у вас є своя городик, де росте ця ягода, пропонуємо приготувати і домашнє вино з полуниці, яке навіть взимку буде нагадувати про багатство полуничних грядок.
Полуничний торт з желе
Два рецепта на нашому сайті – з випіканням і без – на основі звичних інгредієнтів. Вони особливо вдало впишуться в літній день народження, коли доступна свіжа полуниця.
Однак і взимку зробити їх не складе проблем, якщо ви запаслися ягодою в морозилці:
Торт з полуничним желе
Рецепти домашнього желе з полуницею
Желе – найпопулярніший вид десерту і обійти його стороною було б блюзнірством. Саме тому ми запропонуємо вам тематичні статті, які розкажуть про те як приготувати желе навіть молодим господаркам.
- Секрети вдалого желе
- Желе з варення
- Желе з сметани з фруктами
Крамбл: рецепт з полуницею і мигдалем
Англійська рецепт легко приживається в слов’янської кухні завдяки нашій любові до запеченим фруктам. Тому ми не обійшли своєю увагою і кухню старої Британії, пропонуючи найпопулярніші рецепти крамбль, які ви можете подивитися ось тут:
- сливовий Крамб
- яблучний Крамб
Але англійці запікають не тільки яблука, айву і грушу, а й великі ягоди.Чтоби десерт міг конкурувати з ситної випічкою, крамбл передбачає вагомий топпинг для фруктового шару. Найчастіше це крихта з пісочного печива або вівсяні пластівці.
Крім борошняних компонентів, в топпинг можна додати перемелені горіхи. Подавати крамбл можна гарячим і холодним, без супроводу або з фруктовим соусом гарячого приготування, рецепт якого ми описували вище.
Відкрийте свою духовку назустріч крамбль – і в вашому меню оселиться ще один домашній улюбленець з полуниці для дорослих і дітей!
Складові
- Полуниця – 500 г;
- Вівсяні пластівці – 170 г;
- Мигдаль подрібнений – 50 г;
- Крохмаль – 2 ст.л .;
- Масло вершкове – 70 г;
- Мед – 2 ст.л .;
- Цукор – за смаком.
Як приготувати
Готуємо полуничний шар крамбль
- Половину полуниці пюреріруем в блендері, кип’ятимо і вливаємо крохмаль, щоб зробити соус гарячого приготування, як описано вище на початку статті.
- Другу половину полуниці ріжемо великими шматочками і з’єднуємо з соусом. Додаємо цукор – за смаком, в залежності від кислоти полуниці.
готуємо крихти
- Пластівці злегка перебиваємо в блендері з кубиками охолодженого вершкового масла. Змішуємо їх з меленим мигдалем і медом.
- Викладаємо в змащену маслом форму шар з пластівцями (половину всієї кількості). Потім – шар полуниці в соусі (всю). І знову шар пластівців.
- Ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікаємо близько 30 хвилин.
Подача: холодним або гарячим, з морозивом, вершками, кефіром, йогуртом або молочним коктейлем.
Полуничне прикраса тарілки
Звичайно ж, полуницю можна використовувати не тільки в начинках або як один з інгредієнтів блюда. Використовуйте наші ідеї і прикрасьте тарілку або центральне блюдо одним із запропонованих варіантів:
- Кошик з фруктами
- Букет з фруктів
- Роза з полуниці
Ось і все рецепти з полуницею на сьогодні. Вони відкривають вам мир ягідних фантазій і незвичайного меню на день народження. Вони мотивують вас дерзати і процвітати – в нових кулінарних досягнення!
І нехай ваші гості і домочадці завжди будуть задоволені смачною трапезою!