Класична мексиканська тортилья – кругла тонка коржик з кукурудзяної або пшеничного борошна. Може подаватися до основних страв (як хліб) або виступати в якості основи для начинки. Із застосуванням мексиканських коржів готують кесаділью, буріто і т.д. Тортілья поєднується з різним наповненням – м’ясом, куркою, овочами, сиром, швидко просочується соусами, легко згортається і приймає бажану форму. У згорнутому вигляді з начинкою і доповненням у вигляді сальси, гуакамоле, годиться навіть в ролі оригінальної закуски для святкового столу. Так чому б не приготувати ці універсальні коржі самостійно? Тим більше, коли є докладні рецепти з фото. Нижче детально розглянемо процес створення кукурудзяної і пшеничної тортильи в домашніх умовах.
Тортілья класичний рецепт мексиканської коржі
Кукурудзяне борошно хоч і менш популярна в нашій кухні, ніж пшеничне, але цілком доступна – нерідко зустрічається на полицях магазинів, особливо великих супермаркетів. Вона має приємний жовтий колір, завдяки чому готові коржі виходять «сонячними», привабливими і апетитними. До того ж, вироби, приготовлені на кукурудзяному борошні, відрізняються особливою легкістю, розсипчастою, довше не черствіють і зберігають свої смакові якості.
Складові:
- кукурудзяна мука – 130 г;
- пшеничне борошно – 130 г;
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- дрібна сіль – 1/2 ч. ложки;
- гаряча вода – 130 мл.
Як готується кукурудзяний корж тортилья
[Ad # first]
[Ad # second]
- До робочої миску просіваємо два види борошна (пшеничне додається для спрощення роботи з тестом – з нею коржі більш еластичні при розкочування, менше кришаться і не розвалюються на частини).
- У гарячій воді розчиняємо сіль. Додаємо рафінована олія і переливаємо рідина до борошняної суміші, перемішуємо ложкою.
- Приступаємо до ручного замісу. Довго місити таке тісто не потрібно, достатньо досягти однорідності і гладкості, отримати м’який і еластичний борошняної ком. При необхідності коригуємо кількість борошна або води – якщо тісто вийшло рідкуватим і сильно липким, невеликими порціями підсипає борошно, вимішуємо до потрібної консистенції. Якщо навпаки маса вийшла дуже сухою, розсипчастою і ніяк не збирається в один клубок, підливати воду (але обов’язково маленькими порціями, зовсім по чуть-чуть, щоб не переборщити).
- Обернувши харчовою плівкою або накривши рушником, залишаємо борошняної кому в спокої на півгодини (при кімнатній температурі) – після «відпочинку» тісто стане ще більш податливим і «слухняним» в роботі. Через зазначений час, ділимо масу на 6 однакових колобків.
- Приступаємо до розкочування коржів. Найзручніше це робити між двох листів пергаментного паперу, або на силіконовому килимку, щоб тісто не липнуло до поверхні столу і не кришиться. На один лист викладаємо борошняної колобок, накриваємо другим листом. Розплющуємо кульку долонею в круглий коржик, а потім розгортаємо качалкою якомога тонше, але при цьому не допускаємо розривів тесту. Паляниця має бути дуже тонкими, діаметр – 18-20 см.
- Готувати вироби будемо на сухій сковороді без додавання масла. Підсушуються тонкі пласти тіста дуже швидко (близько хвилини з кожного боку), тому можна відразу розкачати все заготовки перед початком процесу обсмажування. Отже, поміщаємо корж на розпечену поверхню, витримуємо на середньому вогні до появи бульбашок на поверхні тесту і плямистої скоринки знизу. Чим тонше розгорнуті коржі, тим менше час смаження.
- Перевертаємо і допікаємо другу сторону (як правило, вона підрум’янюється швидше першої). Дуже важливо не пересушити коржі на сковороді, інакше вони вийдуть твердими і будуть ламатися при згортанні начинки.
- Підрум’янену кукурудзяну тортилью знімаємо зі сковороди. Прикриваємо рушником, щоб зберегти м’якість і гнучкість. Аналогічно робимо і з іншими заготовками. Якщо кесаділья або інше блюдо на основі мексиканських коржів буде готуватися не відразу, а на наступний день, зберігаємо вироби в пакеті або сухий щільно закривається ємності. Класична кукурудзяна тортилья готова!
Мексиканська тортілья рецепт на пшеничній муці
Якщо в домашньому арсеналі немає кукурудзяного борошна, не варто відкладати приготування тортильи до слушної нагоди. Використовуємо прості продукти, які знайдуться в кожному будинку, і робимо коржі за мотивами мексиканської кухні. Процес простіше простого! Тісто на пшеничній муці пластично, не викликає складнощів при замісі і не чинить опір розкочування. Готуються такі коржі (як і кукурудзяні) на верхньому вогні, тобто на сковороді, традиційно сухий, без використання масла.
Складові:
- борошно (пшеничне) – 230 г;
- дрібна сіль – 1 ч. ложка без гірки;
- гаряча вода – 120 мл;
- вершкове масло – 30 г.
Як готується пшеничне коржик тортилья
- Відразу всю норму пшеничного борошна просіваємо в робочу миску. Додаємо дрібну сіль, розмішуємо.
- Масло заздалегідь дістаємо з холоду, дозволяємо йому розм’якшити природним шляхом при кімнатній температурі. Потім нарізаємо довільними шматочками, завантажуємо до борошна.
- Долонями перетираємо борошно з маслом в крихту.
- Слідом вливаємо воду. Рідина повинна бути не киплячою, але гарячої.
- Щоб не обпектися, спочатку змішуємо компоненти ложкою.
- Коли маса трохи охолоне і стане терпимо теплою, приступаємо до замісу вручну. Формуємо однорідний борошняної ком, по консистенції схожий з тестом на пельмені. Як і в попередньому рецепті, кількість борошна може трохи відрізнятися від зазначеного (залежить від клейковини і вологості цього продукту). При необхідності можна додати трохи борошна або води (але без перебору!).
- Даємо тісту «відпочити» під рушником півгодини, а далі приступаємо до розкочування. Ділимо кому на 6 або 8 частин (в залежності від бажаного розміру коржів).
- Злегка присипавши робочу поверхню борошном, розгортаємо один клубок у круглий найтонший шар. В ідеалі розкатана заготовка повинна навіть просвічувати. Підсушують на сковороді коржі моментально, тому можна відразу розкачати все колобки, щоб не відволікатися під час смаження і не упустити момент.
- Розпалює суху сковороду, а потім викладаємо один корж. Тримаємо на середньому вогні близько хвилини – до моменту, коли знизу з’являться золотисті плями, а поверхня покриється дрібними або великими бульбашками.
- Перевертаємо корж і підрум’янюємо другу сторону. Виріб може надуватися – це цілком природний процес, відбувається розшарування і пропікання тесту.
- Готові коржі накриваємо рушником, щоб вони стали м’якшими і еластичнішими. Ось і все – мексиканська пшеничне тортилья готова!
Можна приступати до закручюванню начинки або їсти коржі замість хліба. Смачного!