Класичний маннік на кефірі виходить дуже смачним, повітряним, пишним і розсипчастим. Це один з тих універсальних рецептів, які назавжди оселяються в кулінарних блокнотах і передаються з покоління в покоління. Пиріг легко готується, складається зі звичайних продуктів, які майже завжди знайдуться вдома, а дозування швидко запам’ятовується – всі головні компоненти беруться в кількості однієї склянки. Вже на другий-третій раз маннік формується на автоматі, майже без заглядання в рецепт.
У нашому прикладі пиріг приготований з вишнею. Розкидані по шару тесту ягоди в процесі випікання занурюються в м’якуш, додатково просочують його соком і своїми яскравими бризками створюють хаотичний декор. Виходить відмінно і за смаковими якостями – приємна кислинка вишні доречно відтіняє солодкість манника. За бажанням можна взяти інші ягоди або додати до тесту сухофрукти, горіхи, крихти гіркого шоколаду. А можна обійтися і зовсім без добавок – цей перевірений роками і поколіннями пиріг в будь-якому випадку виходить вдалим!
Складові:
- кефір – 1 склянка (250 мл);
- манна крупа – 1 склянка (170 г);
- борошно – 1 склянка (140 г);
- цукор – 1 склянка (200 г);
- яйця – 2 шт .;
- сіль – пучку;
- розпушувач тесту – 10 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- вершкове масло – 50 г;
- вишня (свіжа або заморожена) – 150 г.
Маннік на кефірі рецепт класичний з фото
Як приготувати маннік на кефірі з вишнею
[Ad # first]
[Ad # second]
- Манну крупу заливаємо кефіром, розмішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 20-30 хвилин. За цей час крупинки повинні насититися вологою і розбухнути – за зовнішнім виглядом маса стане схожа на манну кашу. Як мерника зручно використовувати стандартний стакан (об’ємом 250 мл). Для приготування манника необов’язково суворо зважувати кожен продукт, правило просте – борошно, кефір, манка і цукор беруться в рівному обсязі.
- Яйця з’єднуємо з пучкою солі, цукровим піском і ароматним ванільним цукром. Збиваємо міксером 3-5 хвилин. Крупинки цукру частково розчиняться, а суміш збільшиться в об’ємі, посвітлішає.
- Збиті яйця викладаємо до набряклої в кефірі манки. Додаємо розтоплене і охолоджене масло. перемішуємо масу.
- Борошно перемішуємо з розпушувачем, підсипає до вологої манної суміші. Розмішуємо до розчинення всіх сухих грудок.
- Виливаємо тісто в форму для випічки. Перед цим із середини змащуємо дно і стінки маслом, або прокладаємо пергаментом. У нашому прикладі використовується роз’ємна форма діаметром 22 см.
- Поверх тесту розподіляємо ягоду. Якщо вишня була заморожена, попередньо повністю її розморожуємо і зливаємо рідину.
- Розігріваємо до 180 градусів духовку. Підтримуючи температуру, випікаємо маннік з вишнею 40-50 хвилин. Щоб перевірити готовність, протикаємо центр пирога дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Переконавшись, що на паличці не залишається мокрих крихт, дістаємо випічку.
- Остужаем пиріг і звільняємо від форми. Розрізаємо на порції.
Смачний і повітряний класичний маннік на кефірі готовий! Смачного!