Малиновий торт з печивом савоярді – літній десертне виріб, зовні викликає асоціацію з наповненою ягодами кошиком. Основа – універсальний бісквітний корж, начинка – два ніжних мусу на основі малини і молока. Доповнюють і прикрашають торт розсип свіжих ягід і бісквітне печиво, в основному знайоме всім завдяки італійському десерту тірамісу. Легке, апетитне і феєричне по дизайну виріб одним тільки видом викликає бажання скоріше випробувати цю красу!
Бортик з савоярді і ягідне асорті, яке покриває верхівку – обов’язкові елементи. Саме бісквітні «палички» створюють цікаву конструкцію і оригінальну форму, а ягоди роблять десерт мальовничим і завершеним. Якщо прибрати ці деталі, вийде звичайний муссовий торт – смачний, але позбавлений яскравості і родзинки.
Складові:
Для коржа:
- борошно – 50 г;
- яйця – 2 шт .;
- цукор – 50 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка.
Для просочення:
- вода – 2-3 ст. ложки;
- цукор – 1 ч. ложка.
Для малинового мусу:
- малина (свіжа або заморожена) – 400 г;
- вершки 33-35% – 250 г;
- цукор – 100 г;
- желатин порошковий – 10 г.
Для молочного мусу:
- молоко – 200 мл;
- вершки 33-35% – 250 г;
- цукор – 70 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- крохмаль картопляний – 10 г;
- желатин порошковий – 12 г.
Для декору:
- печиво савоярді – близько 150 г;
- свіжа малина або інші ягоди.
Малиновий торт з печивом савоярді рецепт з фото
[Ad # first]
[Ad # second]
- Формуємо простий бісквітний корж. Яйця засипаємо цукровим піском, для солодкого десертного аромату кидаємо ванільний цукор. Збиваємо міксером до значного збільшення обсягу і загустіння (не менше 5 хвилин).
- Просіваємо на пишну яєчну суміш борошно. Робимо це в 2-3 заходи, кожен раз розмішуючи в одному напрямку знизу вгору, розчиняючи все грудки.
- Гладке і однорідне тісто переливаємо в форму для випічки (в нашому прикладі діаметр 20 см). Дно попередньо застилає пергаментним папером.
- Ставимо в розігріту духовку з температурою 180 градусів на 10-15 хвилин (до сухої сірники). Дочекавшись охолодження, відокремлюємо корж ножем від стінок і виймаємо з форми.
- Савоярді злегка підрізаємо знизу для стійкості. Печиво можна використовувати покупне або зробити його своїми руками. У нашому прикладі використовується савоярді домашнього приготування, рецепт тут.
- На тарілку ставимо рознімне кільце, відрегульоване до діаметра 20 см. Уздовж бортика формуємо «паркан» з савоярді – печиво розміщуємо щільно один до одного, не залишаючи зазорів. У центр викладаємо бісквіт, змочуємо його просоченням (розчиненим у воді цукром). При необхідності злегка підрізаємо корж з боків, щоб він ідеально «вписався» за розміром. Отже, ми отримали бісквітну «кошик», готову до заповнення мусом.
Малиновий мус для торта рецепт
- Малину з’єднуємо з цукром, ставимо на помірний вогонь.
- Промінь ягоди товкачиком, доводимо малинову масу до кипіння і варимо близько 5 хвилин.
- Знявши з плити, протираємо ягоду через сито. Натискаємо ложкою із зусиллям, максимально видавлюємо сік. Кісточки з залишками м’якоті, що збереглися на ситі, в рецепті не знадобляться. Використовувати будемо тільки протерту рідина.
- Холодні вершки збиваємо до загустіння (до моменту, коли перестануть запливати сліди від віночків).
- Додаємо охолоджені сік малини. Злегка збиваємо до повного фарбування крему. Пробуємо на солодкість. Якщо використовувалася кисла ягода, можна додати цукрової пудри за смаком.
- Желатин замочуємо в 50 мл холодної води. Чекаємо набухання протягом 10 хвилин або довше (час для кожного желатину своє, дивимося інструкцію).
- Набряклу масу нагріваємо будь-яким методом до розчинення порошку. Найпростіший спосіб – помістити піалу з желатином в інший посуд, наповнену гарячою водою і, активно перемішуючи, розчинити гранули. Можна це зробити за допомогою мікрохвильової печі або на плиті, використовуючи «водяну баню». Але ні в якому разі не кип’ятимо желатин!
- Злегка остудити, вливаємо желатиновий складу тонкою цівкою до малиновому крему, безперервно збиваючи міксером. Заливаємо перший шар в підготовлену раніше «кошик». Якщо малиновий крем вийшов рідким і є побоювання, що він просочиться за межі кільця, перед виливанням на корж витримуємо його в холодильнику до легкого загустіння. Але важливо не упустити момент, інакше крем застигне в мисці.
Молочний мус для малинового торта рецепт
- Бісквітну заготовку з малиновим шаром ставимо в холодильник, а паралельно готуємо другий мус. Молоко з’єднуємо з крохмалем, ванільним і простим цукром. Безперервно помішуючи, тримаємо суміш на невеликому вогні до загусання (майже до кипіння).
- Як тільки заварний крем повністю охолоне, починаємо забивати вершки. Доводимо до згущення, як і при формуванні малинового мусу. До збитим вершкам додаємо остиглий заварний крем. Знову працюємо міксером, змішуючи обидві маси. Довго збивати крем не потрібно – добиваємося з’єднання компонентів, не більше.
- Желатин замочуємо в 60 мл води, чекаємо набухання і прогріваємо (як при виготовленні малинового мусу). Вливаємо тонкою цівкою в крем, безперервно збиваючи.
- Переконавшись, що застигання малинового мусу вже сталося, формуємо другий шар торта. Викладаємо світлу масу, розрівнюємо, потім повертаємо десерт в холодильник. Тримаємо до остаточного желирования.
- З готового десерту знімаємо кільце. Верх вироби обсипає ягодами, за бажанням доповнюємо гілочками м’яти. В даному прикладі використовується малина і чорна смородина, але можна вибрати і інші добавки. Важлива умова – ягода для фінального декору годиться тільки свіжа, так як заморожені екземпляри швидко відійдуть соком і зіпсують зовнішній вигляд виробу.
- Малиновий торт з печивом савоярді готовий!
Приємного чаювання!