Одним з найулюбленіших ласощів для багатьох дорослих і дітей є ягоди – свіжі, ароматні, зберігають смак літа. Фавориткою в ягідному марафоні, безсумнівно, можна вважати малину – завдяки широкому спектру корисних властивостей, якими вона володіє, і низької калорійності. Звичайно, тим, хто страждає від алергії, пригощатися запашними ягодами небезпечно, але для них створені сорти з жовтими, не менше цінними, плодами.
Корисні властивості малини
Перш за все, слід зазначити, що корисними властивостями володіють всі вегетативні органи малини, а саме листя, суцвіття, пагони, коренева система і, звичайно ж, ягоди. Причому сказати, яка саме частина рослини більш цінна, досить важко. Всі органи малинового куща багаті вітаміном С. Найчастіше, за допомогою малини борються з інфекціями різного роду – як респіраторними, так і кишковими.
- У ягодах і листі дуже багато вітамінів, в тому числі і групи В, а також ефірних масел, завдяки яким вони так приємно пахнуть.
- У плодах дуже багато заліза. До речі, саме через високу його концентрації малина – червоного кольору або насиченого темно-рожевого відтінку. А це означає, що вона особливо корисна для людей, які не можуть похвалитися хорошим складом крові.
- Тим, у кого проблеми з травленням, рекомендують хоча б іноді влаштовувати собі «малинові дні», протягом яких в раціоні повинно бути багато малинових страв – соків, желе, киселів, соусів і т.д. Правда, людям, у яких виявлена виразка, та ще й в гострий період хвороби, краще відмовитися від вживання цілісних ягід. Їм краще пити малинові фреші з солодких сортів ягід.
- У плодах дикої малини саліцилової кислоти, яка допомагає знизити занадто високу температуру шляхом стимуляції потовиділення, в рази більше, ніж в сортових ягодах. Але більш за все її в засушеної малині.
- Якщо у дитини почався кашель, не потрібно поспішати напихати його відхаркувальні таблетками – краще дати йому попити відвару з малинових листя. Справа в тому, що вони, крім усього іншого, стимулюють відхід мокроти.
- Незамінна малина і її листя (відвари і настої з них) і в випадках, коли в організмі є запалення, а таблетки пити не хочеться або не можна. Так, вагітні, яким протипоказана будь-яка «хімія», за допомогою малинового чаю можуть втихомирювати головний біль, налаштовувати свою травну систему, а також нормалізувати рівень цукру в крові.
- До речі, тим, хто не може похвалитися здоровими судинами, рекомендують налягати на малину і пити малинові чаї.
- Жінкам, які страждають періодичними сильними кровотечами, теж не варто забувати про малині.
- Як не дивно, але навіть при діареї та інших кишкових розладах теж рекомендують згадати про неї. Якщо немає можливості з’їсти пару жмень свіжих ягід, можна випити склянку малинового соку або сиропу – в’яжучий ефект гарантований.
- На тлі мінеральної і вітамінної насиченості, низька калорійність малинового врожаю – справжня знахідка для тих, хто дуже стежить за своєю стрункістю.
Застосування малини в кулінарії
- Соки, морси, компоти, сиропи, вино – далеко не повний список напоїв, одержуваних з малини.
- Желе або пастила з малини – дуже смачні ласощі.
- Солодкі соуси, зокрема, до м’яса.
- Отримання натуральних ароматизаторів з малини.
- Начинки до пирогів.
- Прикраса тортів стиглими ягодами.
- Але головне – це чудове варення, в якому зберігаються майже всі корисні властивості свіжої малини.
калорійність малини
Не дивлячись на надзвичайно багатий хімічний склад малини, вона відноситься до групи продуктів з низьким показником калорійності.
Щоб переконатися, що боятися модницям зовсім нічого, звичайно ж, варто вказати, скільки калорій міститься в 100 г продукту. Їх дійсно небагато – трохи більше 40 кКал. При цьому найбільше в малині води – близько 90% від її маси. Вуглеводів в цьому цінному продукті всього 8%, порівну білків і жирів – по 1%.
Але це те, що стосується свіжих ягід. Малинове варення набагато більш калорійне через велику концентрацію в ньому цукру. Але саме це робить його незамінним енергетиком, особливо в холодну пору.
Як вибирати малину
Тут немає нічого складного. З-за кордону цей продукт не поставляють, адже він дуже погано переносить тривалі подорожі. Та й знайти його в супермаркетах дуже складно. Найбільші постачальники – спеціалізовані фермерські господарства та присадибні ділянки наших співвітчизників.
Щоб ніжний продукт «доїхав» до будинку, де його можна заморозити або зробити з нього варення, потрібно брати не занадто рідку ягоду. Щоб зрозуміти, наскільки багато в ній води, бажано спробувати її. Візуально теж можна визначити, наскільки в урожаї багато вологи. Транспортабельна малина, тобто та, яку можна перевозити з мінімальними втратами, рідко буває великої – в основному це ягоди середньої величини, що складаються з не надто великих сегментів.
На варення теж краще не брати велику ягоду – в цьому випадку важлива її ароматність. А ось на сік потрібно купувати соковиті сорти.
Як зберігати малину
Найкраще – в замороженому вигляді. Калорійність замороженої ягоди нижче, ніж свіжої – в 100 г всього близько 30 кКал. У морозильнику її можна зберігати протягом багатьох місяців. Тим же, у кого холодильник не обладнаний місткою морозильною камерою, можна зберігати її перетертої з цукром (без термообробки) в основному відділі. Тільки бажано простерилізувати банки і щільно їх закупорити.
Ще один надійний варіант зберігання – попередня сушка. Причому це стосується як ягід, так і листя і інших вегетативних органів. Сушена малина зберігає всі свої корисні властивості, а зберігати її краще всього в паперовому пакеті або полотняному мішечку.