М’ясні вишукування для гурманів і здорового харчування

яловиче суфле
Ми давно вже звикли вважати м’ясні страви чимось звичайним в нашому щоденному меню: смажене м’ясо, котлети, м’ясний пиріг. Але крім звичних, є величезна кількість досить оригінальних страв, наприклад, суфле з яловичини, з рецептами приготування якого ми і познайомимося. Відрізняючись прекрасним і ніжним смаком, ця страва може бути вельми корисним і навіть рекомендований для дієтичного харчування.

Суфле – це ніжна повітряна маса з основного інгредієнта, в нашому випадку – м’яса, і збитих яєць або яєчних білків. Завдяки білкам, маса виходить дуже пишною і легкою. Насправді, це блюдо досить нескладна, впоратися з ним під силу навіть недосвідченої господині. Суфле з яловичини, в залежності від того, який рецепт і спосіб приготування, може бути як дієтичним, що відповідає всім вимогам до дієт при лікуванні шлунково-кишкового тракту, так і недієтичних, з хрусткою скоринкою зовні і ніжне всередині.

Традиційно м’ясну страву готували в духовці, для дитячого меню блюдо зазвичай роблять на пару. З появою на наших кухнях розумної техніки, процес вийшов на новий рівень. Сучасні господині вважають за краще готувати суфле з яловичини в мультиварці, що ще більше спрощує кулінарні клопоти, але при цьому нітрохи не позначається на смакових якостях і корисності продукту. На сьогоднішній день є чимало різних рецептів цієї страви для мультіварочкі, візьмемо собі на озброєння деякі з них.

Класичний рецепт суфле з яловичини

Класичний рецепт суфле з яловичини

Складові

  • Яловичина нежілістая (вирізка) – 500 г + –
  • Вода очищена – 500 мл + –
  • Вершки жирні – 200 мл + –
  • Молоко (будь-якої жирності) – 200 мл + –
  • Яйця курячі – 2 шт. + –
  • Сіль – 1 ч. Л. + –
  • Чорний перець, мелений – 0,5 ч. Л. + –

Приготування

Цей рецепт для мультиварки можна з успіхом повторити і в пароварці, і в духовці. Технологія обробки всіх інгредієнтів – ідентична.

  1. Підготуємо м’ясо. Попередньо розморожений шматочок яловичини ретельно очистимо від плівок, виріжемо, якщо є, сухожилля і жир. Промиємо під проточною водою і злегка обсушити рушником. Для подальшої парової обробки наріжемо м’ясо невеликими кубиками, приблизно 5х5 сантиметрів.
  2. Заливаємо в мультиварку пару стаканів гарячої води. Встановимо підставку, яка використовується для готування на пару, і викладаємо на неї шматочки м’яса. Вибираємо відповідний режим ( «Варка на пару», «Пар» – в залежності від моделі техніки) і ставимо яловичину готуватися. Процес займе приблизно 30 хвилин.
  3. Готові відварені шматочки м’яса дістаємо з мультиварки і залишаємо на столі трохи охолонути. Далі нам необхідно його подрібнити. Для цієї мети можна скористатися блендером або м’ясорубкою. В останньому випадку яловичину краще пропустити двічі, щоб м’ясна маса вийшла більш однорідною, а готову страву – ніжніше.
  4. У подрібнену яловичину наливаємо молоко, додаємо перець і добре перемішати інгредієнти.
  5. За допомогою міксера або будь-яким іншим доступним способом зіб’ємо яйця до утворення пишної піни. Додамо сюди вершки, сіль і перемішати. Отриману яєчно-вершкову суміш повільно введемо в м’ясну масу. Компоненти ретельно вимішуємо лопаткою до однорідного стану.
  6. Смажена чашу мультиварки, не забуваючи про стінки, шматочком вершкового масла або ж рослинним (це дуже зручно робити силіконової кулінарної пензликом). Перекладаємо в неї підготовлену масу і розрівнюємо лопаткою.
  7. Готувати ставимо в режимі «Випічка». Залежно від типу мультиварки процес може зайняти від 20 до 30 хвилин. Звуковий сигнал повідомить про готовність блюда.

До столу м’ясну страву подаємо теплим. Додатково до нього можна приготувати гарнір – наприклад, рис або картопляне пюре. Однак пам’ятайте: яловиче суфле – досить поживна їжа сама по собі, тому занадто не старайтеся. Чудовим доповненням і, разом з тим, прикрасою страви буде свіжа зелень.

Яловиче суфле з грибами і овочами

Готове суфле з яловичини в мультиварці
складові

  • Яловичина (вирізка або готовий фарш) – 400 г + –
  • Печериці – (свіжі, заморожені або цільні консервовані) – 200 г + –
  • Морква – 1 шт. середнього розміру + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка невелика + –
  • Молоко (будь-якої жирності) – 1 стакан + –
  • Масло вершкове (або столовий маргарин) – 30г + –
  • Яйце куряче – 1 шт. + –
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л. + –
  • Сіль – 1 ч. Л. + –
  • Спеції – (запашний перець, чорний мелений, паприка) – за смаком + –

Приготування

Гриби додадуть страві новий смак, а морква додасть пікантності і крапельку яскравих фарб.

  1. Якщо ми використовуємо цільний шматок яловичини, для початку приготуємо фарш. Перш ніж приступати до справи, традиційно підготуємо м’ясо, очистивши його, вирізавши жир і сухожилля, промивши і просушивши. Прокрутити фарш можна в м’ясорубці – для м’якості і ніжності страви пропустимо двічі. Або ж скористаємося для подрібнення яловичини блендером.

У разі, коли в нашому розпорядженні готовий фарш, розморозимо його, якщо це необхідно, потім просто розімніть руками, щоб не залишилося грудочок, або пропустимо через м’ясорубку.

Далі нам належить дрібно порізати шампіньйони. Але перш, в залежності від того, які ми взяли гриби, робимо наступне:

– свіжі грибочки ретельно переберемо, очистимо від бруду, промиємо, видаляючи наявні чорні вкраплення, підсушити; разрежем кожен гриб на 2-3 великих частини, відварити (хвилин 20 після закипання води), відкинемо на друшляк, дамо охолонути, злегка відіжміть руками зайву рідину;

– заморожені – відваримо (достатньо 10 хвилин після закипання), процідити, остудити, віджати;

– консервовані – сольем рідина.

Тепер можна і нарізати – невеликими кубиками.

3. Натремо на дрібній тертці моркву. Наріжемо маленькими кубиками цибулину. Чим дрібніше будуть нашаткувати овочі, тим легше і легше вийде суфле.

4. Розтопимо на сковороді шматочок вершкового масла або столового маргарину. Викладаємо гриби. Печериці почнуть виділяти вологу – почекаємо трохи, періодично помішуючи, поки вона випарується. Закладаємо до грибам морква і цибуля, пасеруємо до напівготовності (приблизно 5-7 хвилин).

5. До овочів з грибами додати борошно. Її краще підсипати невеликими порціями, ретельно перемішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.

6. Яйце зіб’ємо міксером (або будь-яким іншим доступним способом) до білої піни. Вольем молоко і взобьем ще раз.

7. До говяжьему фаршу додаємо пасеровані овочі з грибами і борошном. Додамо спеції – солимо, приправляємо перцем за смаком. Потім акуратно вводимо збиту яєчно-молочну суміш. Вимішуємо інгредієнти до однорідної маси.

8. Змажемо чашу мультиварки маслом (вершковим або рослинним за допомогою силіконової пензлика) і не забуваємо промазати стінки. Формуємо і викладаємо в чашу підготовлену масу.

9. Випікати суфле ставимо на відповідному режимі – «Випічка». Час приготування займе 30 хвилин. Після звукового сигналу блюдо готове до подачі на стіл.

* Порада від кухарчуком
Якщо присипати яловиче суфле тертим сиром за п’ять хвилин до готовності, то золотава скоринка зробить страву ще більш привабливим і апетитним.
Цей варіант м’ясної страви з-за додавання грибів і овочів вийде більш щільним і «важким», не таким повітряним, в порівнянні з попереднім. Однак завдяки цим же компонентів, страву буде мати більш насиченим смаком і цікавим зовнішнім виглядом.
Перед подачею до столу посипте оригінальне суфле з яловичини рубаною зеленню. На додаток запропонуйте негострий соус, мариновані огірочки або грибочки.