Нещодавно, зовсім випадково, натрапила на рецепт лимонного пирога з меренгою. І так він мене захопив, що не змогла втриматися, збігала за лимонами і приготувала.
Дуже незвичайний, на мій смак, пиріг з соковитою кисло-солодкою начинкою.
Для приготування лимонного пирога з меренгою нам знадобиться:
для лимонного крему
- 4 жовтки,
- 300 грам цукру,
- 120 грам кукурудзяного крохмалю,
- 330 мл води,
- 125 мл свіжовичавленого лимонного соку (у мене пішло 2 середніх лимона, але можливо знадобиться більше),
- 1 столова ложка лимонної цедри,
- 75 грам вершкового масла,
для меренги
- 4 білка,
- 170 грам цукру,
- 1 столова ложка ванільного цукру,
для рубленого тіста
- 250 грам борошна,
- 125 грам маргарину або вершкового масла,
- 1/4 чайної ложки солі,
- 3-4 столових ложки крижаної води.
Рецепт приготування лимонного пирога з меренгою.
Лимонний пиріг готується на основі рубленого тесту, про який я вже багато писала в різних рецептах. Але все ж не можу не озвучити найосновніші моменти.
Краще і найпростіше готувати рубане тісто в кухонному комбайні, використовуючи насадку-ніж. Просеем в чашу комбайна борошно, додамо в борошно маргарин (вершкове масло), сіль. Включимо комбайн на максимальну швидкість. Повинна вийти крихта. Після цього додаємо крижану воду і включаємо комбайн ще раз. Замішуємо тісто.
Готове тісто затягуємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
Через деякий час дістаємо тісто з холодильника і на присипаному борошном столі розгортає його в пласт. Акуратно перенесемо розкачане тісто в форму для пирога, викладемо дно і борти форми. Найкраще підійде роз’ємна форма або форма зі знімним дном.
З особистого досвіду випічки такого лимонного пирога можу сказати, що дно краще робити товстіший, а борта викладати рівно до того рівня, щоб тримати лимонний крем. Меренга і без бортиків нікуди не витече. А лимонний крем в цьому пирозі після охолодження може трохи відійти рідиною. Тому непогано, якщо цієї рідини буде будь-що вбратися.
Наколемо тісто виделкою і відправимо основу для пирога випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин.
Щоб основа для пиріг не здулася або НЕ зіщулилася, можна перед випічкою її вистелити фольгою і насипати на фольгу квасоля або горох, а потім, коли основа готова, вантаж і фольгу прибрати. Я зазвичай не роблю цього.
приготуємо лимонний крем. Насправді цей крем дуже схожий на заварний крем, з тією лише різницею, що заварний крем ми готуємо на молоці, а цей крем на воді і лимонному соці.
Лимони добре миємо й з одного лимона знімаємо цедру. Я це роблю, використовуючи саму звичайну тертку. Вичавлюємо з лимонів потрібне нам кількість соку. Я вичавлювала за допомогою соковижималки для цитрусових, на отримання 125 мл соку знадобилося рівно 2 лимона.
Змішаємо в каструльці воду, сік лимона, цедру, цукор і крохмаль. Поставимо суміш на вогонь і при постійному помішуванні доводимо до загустіння і кипіння.
В окремій ємності трохи зіб’ємо жовтки віночком, додамо до них приблизно половину лимонної суміші, добре і ретельно розмішуючи віночком. Викладемо отриману суміш назад в каструлю. Добре все розмішати і поставимо наш крем знову на вогонь. При інтенсивному помішуванні доведемо суміш до кипіння і загустіння.
Для збільшення натисніть на картинку
Покладемо в лимонний крем вершкове масло і добре перемішати. Перекладемо крем в випечений раніше нами основу для пирога.
Настав час приготувати меренгу. Білки добре збиваємо міксером. Я перевіряю якість взбитости білка шляхом перевертання ємності з ними. Якщо білки не течуть, то збиті вони досить. Поступово, не припиняючи збивання, додамо до білків цукор і ванільний цукор.
Викладемо білки на лимонний крем, використовуючи кондитерський мішок або пакет. Бажано, щоб білки стикалися з основою.
Ставимо пиріг в розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 10-15. Верхівка пирога – меренга повинна зарум’яниться.
Виймаємо лимонний пиріг з меренгою з духовки і охолоджуємо його, потім прибираємо на деякий час в холодильник. Подаємо лимонний пиріг з меренгою охолодженим до чаю.
Остуджувати і охолоджувати пиріг найкраще в формі. Виймати з неї вже безпосередньо перед подачею на стіл.
Приємного чаювання.