Лимонний квас, домашній рецепт

limonnyj-kvas-domashnij-recept1
Всі ми з нетерпінням чекаємо літа, але в той же час спекотні дні не обходяться без охолоджувальних напоїв, які стають основним продуктом споживання.

Найкращий спосіб – приготувати такий напій вдома, і лимонний квас стане прекрасним варіантом для щоденного пиття, його рецепт обов’язково повинен бути у вас в арсеналі! Фруктовий ароматний напій чудово втамує спрагу і підніме настрій, надовго подарує відчуття свіжості і бадьорості.

Лимони – всіма улюблені фрукти, і в складі квасу вони принесуть чималу користь для організму! Жовтий цитрус – це ще й народне лікарський засіб, що містить велику кількість вітаміну С.

Лимон допомагає позбутися від печії і нудоти, прекрасно тонізує організм, що так необхідно при жаркій погоді.

Цитрусовий квас допоможе не тільки утамувати спрагу, але і стане прекрасною профілактикою простудних захворювань для вашого організму.

Традиційний квас з лимона

У стародавні часи не кожен міг приготувати квас – його рецепти на Русі трималися строго в секреті! Людини, який готував напій, називали «квасник»: в той час це була найпрестижніша професія.

Якщо ви любите цей російський напій і часто готуєте його будинку, то лимонний квас повинен обов’язково бути присутніми у вашому літньому раціоні!

Складові

  • Лимони середньому не гіркі – 5 шт .;
  • Цукор-пісок білий – 250 г;
  • Ізюм – 50 г;
  • Дріжджі – 20 г;
  • Вода очищена – 4,5 л;
  • Мед – 3 ст.л.

Як приготувати своїми руками квас з лимона

  1. Лимони добре вимийте в гарячій воді і обсушити. Зніміть з фруктів цедру і вичавіть сік (вийде трохи більше склянки, а якщо у вас вийшло соку менше – видавіть ще один лимон).
  2. У шестилітрову каструлю влийте воду і поставте на вогонь, додайте до неї цукор і доведіть до кипіння. Зніміть каструлю і остудіть солодку рідину до кімнатної температури.
  3. Візьміть склянку теплої, солодкої води і розчиніть в ній дріжджі (нехай вони постоять 10 хвилин).
  4. У вже остигнула рідина додаємо сік і цедру лимона (без кісточок, інакше квас буде гірчити), вливаємо дріжджі і добре розмішуємо.
  5. Накриваємо каструлю тканиною або марлею і залишаємо її в теплі на 6-7 годин (або на ніч, як робили на Русі раніше).
  6. Після Отфильтруем квас кілька разів через чисту суху марлю, і розіллємо в пластикові пляшки (доверху пляшки не наповнюйте, залиште місце для виходу газу – приблизно на три пальці). Можна розлити і в скляну тару, але є ризик, що скло не витримає тиску, так що краще не експериментуйте! У кожен бутель додайте по 6-7 родзинок і щільно їх закупорьте.
  7. Відправляємо пляшки в прохолодне місце на 3-4 дні для дозрівання.

limonnyj-kvas-domashnij-recept

Пийте квас з лимона в охолодженому вигляді, перед подачею можете додати листочки свіжої м’яти або меліси і пару кубиків льоду. Цей чудовий напій можна приготувати і для святкового застілля, а ще він стане відмінним базовим продуктом для приготування коктейлів!

Хлібний квас з лимоном

Складові

  • Хліб житній – 400 г + –
  • Лимон – 1 шт. + –
  • Вода очищена – 5,5 л + –
  • Цукор-пісок білий – 200 г + –
  • Дріжджі пресовані – 1,5 ст.л. + –
  • Мелісса – пару листочків + –

Як зробити хлібний лимонний квас будинку

  1. Візьміть свіжий житній хліб і наріжте невеликими шматочками. Розігрійте духовку, викладіть хліб на деко і підсушіть 15 хвилин при температурі 200 ° С (хліб повинен придбати золотистий колір, але не пережарьте, інакше квас буде гірчити).
  2. Влийте всю воду в каструлю і поставте на вогонь, доведіть до кипіння, додайте рум’яні сухарики і варіть 5 хвилин. Відставте в сторону і охолоджуйте рідину протягом 4 годин.
  3. Тепер відцідити хлібний настій через кілька шарів марлі. Візьміть з каструлі склянку рідини і розчиніть в ній дріжджі з 3 столовими ложками цукру, і через 15 хвилин використовуйте їх.
  4. Лимон вимийте в гарячій воді, зніміть гострим ножем цедру і подрібніть. З лимона вичавити сік (дивіться, щоб разом з соком в квас не були зернятка).
  5. Коли всі компоненти готові, приступаємо до приготування квасу з лимоном: в відфільтровану рідина додайте цукор і розмішайте до повного розчинення (скористайтеся дерев’яною ложкою або лопаткою). Додайте лимонний сік і цедру, розмішайте і після цього додайте дріжджі. Накрийте тару з квасом марлею і залиште в теплі на 12-14 годин для бродіння.
  6. Потім ще раз процідіть квасне сусло: процідіть через марлю і злегка відіжміть. Розлийте квас в пластикові пляшки, в кожну попередньо всипте по 1 столовій ложці цукру. Пляшки також не заповнюйте доверху, щільно їх закупорьте і покладіть в тепле місце на 6-7 годин.
  7. Приберіть квас в холодильник на 4 дні для дозрівання.

Всіма улюблений хлібний квас можна приготувати по-новому: додайте до нього лимон і трохи ароматних трав, і він принесе нові нотки смаку в традиційний напій!

Фруктовий квас з року в рік набирає популярність, адже смак і запах цитрусових робить пиття приємнішим і різноманітним. Якщо готувати квас різними способами, він ніколи не набридне і буде бажаним гостем на вашому столі!