Всі ми з нетерпінням чекаємо літа, але в той же час спекотні дні не обходяться без охолоджувальних напоїв, які стають основним продуктом споживання.
Найкращий спосіб – приготувати такий напій вдома, і лимонний квас стане прекрасним варіантом для щоденного пиття, його рецепт обов’язково повинен бути у вас в арсеналі! Фруктовий ароматний напій чудово втамує спрагу і підніме настрій, надовго подарує відчуття свіжості і бадьорості.
Лимони – всіма улюблені фрукти, і в складі квасу вони принесуть чималу користь для організму! Жовтий цитрус – це ще й народне лікарський засіб, що містить велику кількість вітаміну С.
Лимон допомагає позбутися від печії і нудоти, прекрасно тонізує організм, що так необхідно при жаркій погоді.
Цитрусовий квас допоможе не тільки утамувати спрагу, але і стане прекрасною профілактикою простудних захворювань для вашого організму.
Традиційний квас з лимона
У стародавні часи не кожен міг приготувати квас – його рецепти на Русі трималися строго в секреті! Людини, який готував напій, називали «квасник»: в той час це була найпрестижніша професія.
Якщо ви любите цей російський напій і часто готуєте його будинку, то лимонний квас повинен обов’язково бути присутніми у вашому літньому раціоні!
Складові
- Лимони середньому не гіркі – 5 шт .;
- Цукор-пісок білий – 250 г;
- Ізюм – 50 г;
- Дріжджі – 20 г;
- Вода очищена – 4,5 л;
- Мед – 3 ст.л.
Як приготувати своїми руками квас з лимона
- Лимони добре вимийте в гарячій воді і обсушити. Зніміть з фруктів цедру і вичавіть сік (вийде трохи більше склянки, а якщо у вас вийшло соку менше – видавіть ще один лимон).
- У шестилітрову каструлю влийте воду і поставте на вогонь, додайте до неї цукор і доведіть до кипіння. Зніміть каструлю і остудіть солодку рідину до кімнатної температури.
- Візьміть склянку теплої, солодкої води і розчиніть в ній дріжджі (нехай вони постоять 10 хвилин).
- У вже остигнула рідина додаємо сік і цедру лимона (без кісточок, інакше квас буде гірчити), вливаємо дріжджі і добре розмішуємо.
- Накриваємо каструлю тканиною або марлею і залишаємо її в теплі на 6-7 годин (або на ніч, як робили на Русі раніше).
- Після Отфильтруем квас кілька разів через чисту суху марлю, і розіллємо в пластикові пляшки (доверху пляшки не наповнюйте, залиште місце для виходу газу – приблизно на три пальці). Можна розлити і в скляну тару, але є ризик, що скло не витримає тиску, так що краще не експериментуйте! У кожен бутель додайте по 6-7 родзинок і щільно їх закупорьте.
- Відправляємо пляшки в прохолодне місце на 3-4 дні для дозрівання.
Пийте квас з лимона в охолодженому вигляді, перед подачею можете додати листочки свіжої м’яти або меліси і пару кубиків льоду. Цей чудовий напій можна приготувати і для святкового застілля, а ще він стане відмінним базовим продуктом для приготування коктейлів!
Хлібний квас з лимоном
Складові
- Хліб житній – 400 г + –
- Лимон – 1 шт. + –
- Вода очищена – 5,5 л + –
- Цукор-пісок білий – 200 г + –
- Дріжджі пресовані – 1,5 ст.л. + –
- Мелісса – пару листочків + –
Як зробити хлібний лимонний квас будинку
- Візьміть свіжий житній хліб і наріжте невеликими шматочками. Розігрійте духовку, викладіть хліб на деко і підсушіть 15 хвилин при температурі 200 ° С (хліб повинен придбати золотистий колір, але не пережарьте, інакше квас буде гірчити).
- Влийте всю воду в каструлю і поставте на вогонь, доведіть до кипіння, додайте рум’яні сухарики і варіть 5 хвилин. Відставте в сторону і охолоджуйте рідину протягом 4 годин.
- Тепер відцідити хлібний настій через кілька шарів марлі. Візьміть з каструлі склянку рідини і розчиніть в ній дріжджі з 3 столовими ложками цукру, і через 15 хвилин використовуйте їх.
- Лимон вимийте в гарячій воді, зніміть гострим ножем цедру і подрібніть. З лимона вичавити сік (дивіться, щоб разом з соком в квас не були зернятка).
- Коли всі компоненти готові, приступаємо до приготування квасу з лимоном: в відфільтровану рідина додайте цукор і розмішайте до повного розчинення (скористайтеся дерев’яною ложкою або лопаткою). Додайте лимонний сік і цедру, розмішайте і після цього додайте дріжджі. Накрийте тару з квасом марлею і залиште в теплі на 12-14 годин для бродіння.
- Потім ще раз процідіть квасне сусло: процідіть через марлю і злегка відіжміть. Розлийте квас в пластикові пляшки, в кожну попередньо всипте по 1 столовій ложці цукру. Пляшки також не заповнюйте доверху, щільно їх закупорьте і покладіть в тепле місце на 6-7 годин.
- Приберіть квас в холодильник на 4 дні для дозрівання.
Всіма улюблений хлібний квас можна приготувати по-новому: додайте до нього лимон і трохи ароматних трав, і він принесе нові нотки смаку в традиційний напій!
Фруктовий квас з року в рік набирає популярність, адже смак і запах цитрусових робить пиття приємнішим і різноманітним. Якщо готувати квас різними способами, він ніколи не набридне і буде бажаним гостем на вашому столі!