Пошуки безпечного шляху для повернення і зміцнення здоров’я часто спираються на вивчення продуктів харчування і успішні рецепти народної медицини. Сьогодні ми розповімо про тонкощі дії гранатового соку: знижує він тиск, або підвищує, і які його компоненти засвоюються добре, а які – не дуже. Безсумнівно одне: цей напій може стати корисним помічником організму, якщо враховувати показання до його вживання і вірно вибирати режим прийому.
Дивно, але згідно ботанічної класифікації гранат не є фруктом! Це ягода. Причому відомий гранат з самої сивої давнини. Він один з 10-ти перших їстівних плодів, відкритих для себе людиною.
У Стародавній Греції йому відводили почесну роль символу подружньої вірності. Ключовий атрибут королівського роду – корона – виник завдяки фантазії з опорою на будову граната у вигляді чашолистків.
«Король всіх плодів» – саме так називають гранат на Сході. І однойменний дорогоцінний камінь також зобов’язаний своїм ім’ям цього соковитого незвичайного плоду.
За довге знайомство людини з гранатом стали відомі його численні корисні властивості. І особливо приємно те, що давно визначилися головні показання гранатового соку для лікування, адже ця харчова форма – найбільш легка для засвоєння організмом.
Лікування гіпертонії – міф чи реальність
Існує думка, що гранатовий сік знижує артеріальний тиск. Це частково так. Але, на жаль, саме такі завищені очікування від продуктів харчування підвищують ризик грізних ускладнень гіпертонічної хвороби у тих легковажних пацієнтів, які недооцінюють свою хворобу.
Механізм небезпечної помилки банальний. Людина дізнається про гіпертонічну хворобу від лікаря і не хоче постійно приймати лікарські препарати, називаючи це «я не хочу труїтися хімією все життя!». Але ж хороший лікар і не зможе запропонувати людині що-небудь інше в зв’язку з характером хвороби.
Гіпертонія – це невиліковне хронічне захворювання. Воно вимагає постійного прийому гіпотензивних препаратів, які утримують тиск на нормальному рівні.
Якщо залишити тиск без контролю, його регулярне підвищення завдає непоправної шкоди основним системам організму і ставить людину під загрозу смертельних ускладнень, серед яких лідирують інсульт та інфаркт.
Як пити гранатовий сік при гіпертонії
При відсутності протипоказань гіпертонікам корисно пити гранатовий сік 2-3 рази в тиждень протягом місяця. Не більше 200 мл за день. Сік обов’язково розбавити з водою, хоча б в пропорції 2: 1.
Потім слід зробити перерву на 1 місяць або використовувати інший відповідний сік в такому ж режимі.
При цьому обов’язковий прийом гіпотензивних медикаментів і щоденний контроль артеріального тиску вранці і ввечері.
При питво гранатового соку буде відбуватися те, що в народі прийнято називати просто: «гранатовий сік розріджує кров». Останні медичні дослідження показують, що це відбувається завдяки активним фенольним сполукам і антиоксидантів. Їх в гранаті в 3 рази більше, ніж у всесвітньо відомих питних захисників серця і судин – зеленому чаї та червоному вині.
Однак пам’ятайте, що позитивний ефект гранатового соку досягне максимуму тільки при дотриманні спеціальної дієти. В основі дієти при гіпертонії п’ять головних завдань:
- Зменшити надходження кухонної солі
- Знизити надходження «поганого холестерину»
- Збалансувати співвідношення жирних кислот омега-3 і омега-6
- Помірно споживати цукор і легкозасвоювані вуглеводи
- Збагачувати раціон антиоксидантами і протекторами судинної стінки з різноманітних рослинних джерел
Міф про лікування анемії
Наша стаття не обійдеться без розвінчання стійкого міфу, що існувала на радянських теренах. Чи є люди з радянським минулим, і особливо дитинством, які хоча б раз не чули про те, що «гранатовий сік підвищує гемоглобін в крові»? Напевно, таких немає.
Відразу визначимо місце гранатового соку в лікуванні залізодефіцитної анемії. Він – помічник. Він – сприяє одужанню. Його – можна використовувати. Але від нього не можна очікувати істотного зростання гемоглобіну в крові, а то й робити інших заходів.
Основа успішного лікування залізодефіцитних станів – це залізовмісні препарати, до складу яких вже входить вітамін С.
А в харчуванні на перше місце ставляться не соки. І будь-яка інша рослинна їжа не повинна заповнити фокус нашої уваги. Наша мета – м’ясо, бажано червоне (свинина, яловичина, телятина). Після – м’ясо птиці, риби і ціле яйце.
Ці продукти – джерела гемового заліза, яке пов’язане з білком і засвоюється організмом найбільш повно. А ось супроводжувати свою трапезу з м’ясних страв слід тими рослинами, в яких високий вміст вітаміну С. Це можуть бути салати, де гранатовий сік використовується як заправка.
Як пити гранатовий сік при залізодефіцитної анемії
Вживання гранатового соку під час лікування анемії розтягнеться в часі – 1,5-2 місяці прийому. І це обгрунтовано, так як лікування анемії до стабільного повернення гемоглобіну до норми має займати не менше 8 тижнів.
Слід пити по 100 мл соку, розведеного водою в пропорції не менше, ніж 2: 1, три рази в день, за 30 хвилин до основних прийомів їжі, 6-7 днів в тиждень.
Пам’ятайте про протипоказання! Якщо у вас є які-небудь захворювання з переліку в кінці статті, краще пошукайте іншого харчового помічника для лікування анемії.
Гранатовий сік для курсу детоксикації
У гранаті містяться бета-каротин (провітамін А), вітамін С, вітаміни групи В і активні фенольні сполуки. Все це робить гранатовий сік корисним напоєм для насичення організму антиоксидантами.
Вражаюча кількість цих речовин дозволяє говорити про користь гранатового соку в найскладніших зовнішніх обставин, навіть якщо на організм впливає надмірна радіація.
Для очищення крові від кінцевих продуктів метаболізму має сенс прийняти курс лікування гранатовим соком.
Тривалість курсу 3 тижні, з частотою 3 рази на рік:
- Перший тиждень – 100 мл 3 рази на день
- Другий тиждень – 100 мл 2 рази на день
- Третя – 100 мл 1 раз на день
Якщо смак соку вам здасться занадто терпким, розбавляйте його солодким яблучним соком в пропорції 2: 1.
Гранатовий сік для балансу жіночої статевої сфери
Народна медицина стверджує, що гранатовий сік здатний гармонізувати продукцію естрогенів і навіть вирівнювати місячний цикл.
Для цього слід випивати по 1 склянці гранатового соку в перші 7-10 днів кожного циклу. Якщо цикл збився, то в перші 7-10 днів календарного місяця.
Гранатовий сік при цукровому діабеті
У випадку з інсулінозалежний цукровий діабет (або діабет 1-го типу) слід пам’ятати, що це хронічна хвороба, яку можна порівняти з особливим способом життя. Успіх в його лікування безпосередньо залежить від строгості особливого харчування і готовності прийняти даність: що б ви не робили, вас все життя будуть супроводжувати медикаменти.
З цукровим діабетом 2-го типу ситуація полегшується в частині прийому ліків, тому що не потрібно постійно приймати інсулін. Діабет 2-го типу добре піддається контролю, коли досягнуть комплекс умов – нормальна вага тіла, правильне харчування і достатній рівень рухової активності.
Діабетикам корисно пити гранатовий сік до їжі – по 60 крапель 4 рази на день.
Сік може внести свою лепту в нормалізацію вуглеводного обміну. Але цей ефект буде стабільним тільки тоді, коли робляться більш важливі перераховані зусилля.
Протипоказання до вживання гранатового соку
- Гастрит з підвищеною кислотністю;
- Виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки;
- Панкреатит (запалення підшлункової залози);
- Сечокам’яна хвороба, особливо якщо камені з оксалатів.
Як правильно пити гранатовий сік
- У лікувальних цілях використовують ТІЛЬКИ свіжовіджатий сік, термін зберігання якого не повинен перевищувати 15 хвилин.
- Пити гранатовий сік краще через трубочку, щоб не пошкодити емаль зубів фруктовими кислотами.
Гранатовий сік знижує тиск і підвищує вміст антиоксидантів в харчуванні, сприяє потужної детоксикації, гармонізує жіночу гормональну сферу, впливає на вуглеводний обмін і допомагає при лікуванні анемії.
Королівський розмах основних переваг та давня історія вживання – все це легко викликає у нас бажання спробувати гранатовий сік в лікуванні захворювань. І якщо ми будемо правильно розставляти пріоритети між народної і традиційної медициною, то завжди зможемо успішно одужувати.