Гурмани, які строго стежать за своїм харчуванням і уникають висококалорійних страв, чомусь помилково вважають, що салатні закуски з м’ясом не можуть бути дієтичними. Насправді це не так, тому доказ – легкий салат з вареної курячої грудки з овочами, який ми будемо сьогодні готувати. Таку страву не тільки відрізняється зниженою енергетичною цінністю, але ще і може похвалитися непоганими смаковими якостями.
Секрети приготування легкого салату з вареною куркою
По правді кажучи, рецептур приготування легких дієтичних салатів з куркою настільки багато, що практично будь-який гурман може легко підібрати для себе блюдо, повністю задовольняє його потреби і смакові переваги.
Насправді ж існує всього кілька рекомендацій, дотримання яких дозволить не тільки безпомилково визначати, чи є той чи інший рецепт по-справжньому дієтичним, але і кілька видозмінювати класичні страви, роблячи їх низькокалорійними.
- Вибір цього різновиду м’яса і способу його готування не випадковий. Саме куряча грудка є найбільш низькокалорійної частиною в тушці курки. Варка ж дозволяє не тільки зберегти більше корисних речовин, ніж при обсмажуванні, але і робить м’ясо ще більш дієтичним.
- Будь-салат вимагає заправки, найчастіше її роль грає майонез. Як відомо, подібний соус (навіть якщо він був виготовлений в домашніх умовах) відрізняється підвищеною жирністю і калорійністю, а тому він абсолютно не підходить для дієтичного салату.
Замість нього слід використовувати натуральний йогурт або нежирну сметану.
- Салати також часто заправляють рослинним маслом. Щоб зробити страву менш калорійним і шкідливим найкраще використовувати масло оливи – воно не тільки краще засвоюється організмом, але і володіє більш високими смаковими якостями.
- Краще доповнення до будь-якого легкому страві – овочі. Віддавати перевагу слід свіжим рідким продуктам – огірки, помідори і так далі. Крохмалистих же овочів, наприклад, відвареної картоплі, слід уникати.
- Досить часто в салати кладуться сири. Рекомендується використовувати або тверді сорти, або ж розсолу продукт. Також необхідно звернути увагу на жирність сиру, вона не повинна бути занадто високою.
- Якщо ви вирішили покласти в легкий салат з куркою яйця, то видаліть з них більшу частину жовтків. Саме ця частина яйця відрізняється підвищеною калорійністю і високим вмістом вуглеводів, а тому вона погано вписується в дієтичний раціон.
Простий рецепт дієтичного салату з курячим філе
Складові
- Філе курки – 0,6 кг + –
- Болгарський перець – 2 шт. + –
- Морквина – 2 шт. + –
- Йогурт натуральний – 300 мл + –
- Часник – 2-3 зубки + –
- Огірок свіжий – 2-3 шт. + –
- Сіль і перець – за смаком + –
- Зелень свіжа – пучок + –
Як швидко готується легкий салат з вареної курятини з овочами по кроках
- Стандартним чином готуємо куряче філе – обмиваємо м’ясо прохолодною водою, знімаємо плівочки і прибираємо всі білі частини. Поділяємо кожну філейку на 4 шматки і відправляємо курку варитися в підсоленій воді.
- Тим часом займаємося нашими овочами. Морква добре промиваємо, зчищають з неї шкірку і ще раз обполіскувати. Натираємо коренеплід на середній терці.
- Солодкий перець необхідно позбавити від шапочки, а також видалити з нього насіннєву частина. Шаткуємо перчик досить дрібно і перекладаємо в глибоку миску, сюди ж слід покласти терту моркву.
- Огірок обполіскувати, зрізаємо «попки» і ріжемо його невеликим кубиком, відправляємо до інших овочів.
- В окрему ємність наливаємо несолодкий йогурт, в нього ми видавлюємо через прес часниковий зубчик, а також подрібнену зелень. Все перемішуємо і даємо трохи настоятися.
- Відварене філе виймаємо з води, чекаємо поки воно охолоне. Після цього ріжемо м’ясо невеликим кубиком, або поділяємо на волокна. Відправляємо його в миску до овочів.
- Вливаємо нашу заправку і все добре перемішуємо. Пробуємо на смак – якщо потрібно, то додаємо солі, перцю і улюблених приправ.
Часник в даному рецепті присутній для аромату, а тому якщо вам з яких-небудь причин не подобається його ядрений смак, то ви легко можете виключити його зі списку інгредієнтів.
Низькокалорійний салат «Цезар» з куркою без майонезу
В якості свого роду бонуса, пропонуємо вам ознайомитися з рецептом дієтичного салату «Цезар» з вареної курячої грудкою. Ця варіація відрізняється від класичного страви відсутністю жирного соусу, а також способом підготовки курки.
Складові
- Куряча грудинка – 0,5 кг;
- Салат листовий – пучок;
- Твердий сир пармезан – 150 г;
- Житній хліб – 4-5 шматочків;
- Йогурт несолодкий – 250 мл;
- Масло оливи – 50 мл;
- Помідори – 2-3 шт .;
- Гірчиця – 1 ч.л .;
- Часник – 1 часточка;
- Прованські трави – за смаком;
- Сіль за смаком.
Як правильно зробити смачний дієтичний «Цезар» з відвареним курячим м’ясом в домашніх умовах
- Підготовлене і промите філе відправляємо варитися в підсоленій воді.
- Шматочки житнього хліба нарізаємо на невеликі кубики (для простоти нарізки можете потримати хліб в холодильнику півгодини).
- Викладаємо отримані кубики на сковороду без масла і підсушують їх, поки не отримаємо грінки. Перекладаємо сухарики в окрему мисочку.
- Робимо заправку для салату, щоб вона могла настоятися деякий час. В окремій ємності змішуємо йогурт, оливкову олію, гірчицю і пропущений через прес часник. Сюди ж всипаємо прованські трави і все добре перемішуємо.
- Листовий салат добре моєму холодною водою, струшуємо від зайвої вологи і рвемо довільно руками. Викладаємо в глибоку миску.
- Помідори обполіскувати і нарізаємо кубиком, також додаємо в ємність.
- Відварну грудку охолоджуємо і нарізаємо на невеликі шматочки. Отриману нарізку відправляємо в миску.
- На тертці натираємо пармезан (бажано використовувати дрібні отвори), посипаємо ними курку і овочі, вливаємо заправний соус і все добре перемішуємо.
- Перед самою подачею додаємо в салат житні сухарі, таким чином ми захистимо їх від розмокання і страва вийде ідеальним.
Як бачите, з деякими замінами в інгредіентному складі навіть класичний «Цезар» може виступати в ролі легкого салату з вареного курячого філе. Що найцікавіше, калорійність такої варіації відомого страви дійсно мінімальна і становить всього лише близько 130-150 ккал на 100 грам.