Лазанья з лаваша

Лазанья з лаваша
Знамените італійське блюдо гармонійно поєдналося з елементами вірменської кухні – і вийшов новий кулінарний шедевр.

Назва цього шедевра відомо всім – лазіння з лаваша, готують страву з різними продуктовими начинками і подають як закуску на обід або вечерю. Не важливо: свято це чи звичайний будній день, але таке частування на столі доречно завжди, адже воно смачне, бюджетне та швидке в приготуванні.

«Ледача» лазіння з лавашем: покроковий рецепт з куркою

Ця закуска ідеально підходить тим, хто обожнює італійську кухню, любить всілякі страви з лаваша і просто не проти смачно поїсти. В оригінальному рецепті лазаньї лаваша немає, готують закуску виключно з тестових листів.

Але якщо купити такі вам не вдалося, а робити їх самостійно – немає часу, тоді виручить звичайний (тонкий) вірменський лаваш. На його основі італійська лазіння в духовці приготується протягом години.

Інгредієнти (основні)

  • Курячий фарш – 500 г;
  • Ріпчасту цибулю (білий) – 1 шт .;
  • Твердий сир (будь-який, але краще пармезан) – 200 г;
  • Олія – ​​для смаження;
  • Тонкий лаваш – 1 упаковка.

Продукти для соусу

  • Вершкове масло – 150 г;
  • Молоко – 380 мл;
  • Сіль – 1 ч.л .;
  • Борошно – 3 ст.л. (З гіркою);
  • Цукор – 2 ч.л.

lazanya-iz-lavasha.2jpg

Як приготувати «ледачу» лазанью з лаваша з куркою

Робимо фарш для лазаньї з лавашем

  1. Пропускаємо через м’ясорубку (з дрібними отворами) курячу грудку.
  2. Цибулю чистимо, миємо, дрібно нарізаємо.
  3. Розігріваємо сковороду на вогні, додаємо в неї рослинне масло, а потім всипаємо подрібнену цибулю.
  4. Обсмажуємо лушпиння нарізку в маслі до «золотистого» відтінку, проте сильно намагайтеся не зажарювати. Щоб цього не сталося – цибуля в процесі обсмажування необхідно час від часу помішувати.
  5. У сковорідку з лушпиння обжаркой додаємо перекручене куряче м’ясо, обсмажуємо фарш на середньому вогні до напівготовності (ознака напівготовності – зникнення сирого рожевого кольору).
  6. В кінці обсмажування курячий фарш за смаком посипаємо сіллю, перцем, після чого знімаємо сковороду з вогню.

Готуємо соус для «ледачою» лазаньї з лаваша

  1. Розтоплюємо в глибокій сковорідці або сотейнику вершкове масло, додаємо до нього борошно і пасеруємо інгредієнти на середньому вогні до появи красивого «золотого» відтінку.
  2. Через час додаємо в олійно-борошняну суміш молоко, ретельно перемішуємо все до однорідності за допомогою віночка.
  3. Всипаємо в зазначеній кількості цукор, сіль.
  4. Ставимо соус на маленький вогонь варитися, і готуємо його до тих пір, поки він не загусне. При варінні ніжний соус для лазаньї обов’язково потрібно весь час помішувати.

Збираємо лазанью з лавашем і фаршем

  1. Нарізаємо вірменський лаваш на листи, розміром з форму для випікання. Іншими словами, листи повинні бути не більше і не менше діаметра жароміцної форми, вони повинні строго вписуватися в її розміри.
  2. Викладаємо на дно форми один тонкий лист лаваша, зверху на нього кладемо частину курячого фаршу.
  3. Поверх м’яса викладаємо невелику порцію приготованого соусу, далі посипаємо все тертим сиром і накриваємо другим листом вірменської коржі. Акуратно все притискаємо руками.
  4. Таким чином, і в такій послідовності, викладаємо шари ще кілька разів. Останнім (верхнім) шаром повинен бути тертий сир.

lazanya-iz-lavasha.1jpg

Випікаємо «ледачу» лазанью з фаршем в духовці

  1. Духова шафа розігріваємо до 200 градусів і поміщаємо в нього форму з лазаньєю. Готуємо закуску при вказаній температурі, без верхнього нагріву, протягом 25 хвилин.

Якщо такої функції, як «відключення верхнього нагріву», у вашій духовці немає, тоді просто накрийте італійська страва з лавашем фольгою і випікайте до готовності саме в такому вигляді. 

Через чверть години, дістаємо форму з духовки, і вуаля – лазіння з лавашем в домашніх умовах готова. Подаємо її на друге або як самостійну страву з улюбленими напоями, овочами або зеленню.

Багато додаткових інгредієнтів до закуски по-італійськи подавати не варто, оскільки вона і так досить ситна. До того ж, зайвий набір продуктів може перебити основний смак страви, що вкрай небажано для тих, хто хоче сповна насолодитися соковитою хрусткою скоринкою лазаньї з лаваша з куркою.

Як приготувати овочеву лазанью з лаваша в духовці

Складові

  • Лаваш – 4-5 аркушів + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Масло вершкове – 100 г + –
  • Болгарський перець – 1 шт. + –
  • Спеції – за смаком + –
  • Баклажан – 1 шт. + –
  • Яйця курячі – 1 шт. + –
  • Борошно пшеничне – 1,5 ст.л. + –
  • Вершки – 190 мл + –
  • Помідори – 2 шт. + –
  • Кефір – 270 г + –

Овочева лазанья з лаваша: рецепт приготування вдома

Як готується «лінива» лазіння (а саме – рецепт з лавашем і курячим фаршем) ми детально розглянули вище. Але як ви знаєте, м’ясна начинка – не єдиний варіант наповнювача для вірменської коржі.

Вийде не менш смачно, якщо ви зробите італійську лазанью з овочами. Набір корисних продуктів зробить закуску менш калорійною, в порівнянні з м’ясним варіантом, що не може не радувати господиню, у якої кожен кілограм на рахунку.

  1. Яйце з кефіром змішуємо в мисці і таким чином отримуємо соус для замочування вірменської коржі.
  2. Лаваш на час замочуємо в отриманому соусі, після чого ріжемо його невеликими квадратами.
  3. У тарілку (глибоку) викладаємо тонкі листи лаваша один на інший, промащуючи кожен кефіру яєчним соусом.

Така проста процедура дозволить в подальшому без особливих зусиль отлепить один лист від іншого, не порушуючи їх цілісності.

  1. Витягуємо з болгарського перцю серцевину, промиваємо його в воді, нарізаємо акуратними квадратиками.
  2. Помідори ріжемо великими шматочками.
  3. Знімаємо з баклажанів шкірку, подрібнюємо плоди кубиками.
  4. Лук довільно шаткуємо.
  5. Сковорідку (можна використовувати сотейник) змащуємо вершковим маслом, ставимо на вогонь і викладаємо в неї нарізану перець разом з баклажанами.
  6. Через 5 хвилин додаємо в ємність цибулю і помідори.
  7. Обсмажуємо подрібнені овочі 10 хвилин, нам необхідно, щоб вони трохи розм’якшилися. Якщо їх перетримати на плиті, то нарізка перетвориться в кашу.
  8. Робимо соус «Бешамель» для заливки: розтоплюємо на повільному вогні вершкове масло, всипаємо до нього борошно, ретельно все перемішуємо, не припиняючи при цьому прогрівати продуктову суміш. Далі вливаємо в олійно-борошняну масу вершки і готуємо її, постійно помішуючи, поки борошно повністю не розчиниться в вершках.

Майте на увазі, що соус «Бешамель» досить жирний. Саме тому в рецепті ви можете його не використовувати, тим більше, якщо з’їдені калорії для вас грають роль.

  1. Змащуємо форму для випікання маслом, по черзі викладаємо в неї листи лаваша і підготовлену начинку.
  2. Останній шар поливаємо приготованим соусом (якщо ви його, звичайно, використовуєте) і прибираємо закуску в розігріту до 180 градусів духовку на 12 хвилин.

lazanya-iz-lavasha.5jpg

Ось так просто і швидко готується вдома овочева лазіння. Швидкий рецепт з лаваша з овочами – прекрасний варіант легкої, але в той же час ситної закуски на швидку руку. Побалуйте себе і близьких таким чудовим частуванням.

Будьте впевнені, ніхто не залишиться голодним, а вже, тим більше, байдужим до вашого шедевру.

Як зробити лазанью з лавашем: поради на замітку

Щоб отримати по-справжньому смачне італійське частування – необхідно розуміти, як правильно його приготувати. Будь-яка господиня чудово знає, що результат приготування залежить від дрібниць, саме таким кулінарним деталям ми і приділимо особливу увагу.

Рада №1: Вимочуємо лаваш в кефірі перед приготуванням

Щоб лазіння з лаваша в домашніх умовах вийшла соковитою, а сама вірменська коржик НЕ пересохла в процесі випікання в духовці – попередньо вимочуємо її в соусі.

Для приготування соусу рекомендують використовувати кисломолочні продукти, найчастіше це кефір або ряжанка, змішані з сирим яйцем. Іноді, використовують сметану і вершки, проте все це – не більше, ніж справа смаку.

Нарізані листи лаваша занурюють в соус буквально на 10-12 хвилин, не довше. За цей проміжок часу коржик добре просочиться, але сильно не розмокне.

Рада №2: Вибираємо начинку для лазаньї

Наповнити лаваш можна абсолютно будь-якою начинкою. Ви самі вирішуєте, що в нього загорнути.

Це може бути лазіння: з куркою і грибами, м’ясним фаршем (свинина, яловичина або все разом), овочами (перцем, помідорами, баклажанами, огірками, морквою і т.п.), зеленню, рибою (консервованої або свіжої), крабовими паличками , картоплею і т.д.

lazanya-iz-lavasha.3jpg

Спеції додаються в гарячу закуску також на розсуд і використовуються будь-які, в залежності від вашого смаку (хмелі-сунелі, базилік, прованські трави, орегано, мелений чорний перець).

Рада №3: ​​Лазанья з лаваша на швидку руку в мультиварці

Маючи в будинку сучасну техніку, гріх не скористатися нею, готуючи улюблені страви. Італійська закуска з вірменським акцентом – не виняток. Якщо ви хочете швидко приготувати страву, тоді спробуйте його зробити не в духовці, а в мультиварці.

Для цього змастіть чашу вершковим маслом, викладіть в неї продукти в тому порядку, в якому вони вказані в будь-якому з рецептів вище, і, встановивши режим «Випічка», готуйте закуску 20-25 хвилин.

lazanya-iz-lavasha

Лазанья з лаваша – прекрасне блюдо, яким не соромно пригостити дорогих гостей і улюблених домочадців. Що важливо – готується воно досить швидко, особливо, якщо є заготовки – начинка і лаваш. В такому випадку, з приготуванням смачної вечері ви впораєтеся досить швидко, і ніхто не поскаржиться на те, що він не наївся.

Подавати подібне блюдо ви можете, хоч кожен день. Змінюючи начинку, вам буде здаватися, що ви готуєте різні частування, і це величезний плюс, адже така лазіння точно нікому не приїсться.

Смачного!