Знамените італійське блюдо гармонійно поєдналося з елементами вірменської кухні – і вийшов новий кулінарний шедевр.
Назва цього шедевра відомо всім – лазіння з лаваша, готують страву з різними продуктовими начинками і подають як закуску на обід або вечерю. Не важливо: свято це чи звичайний будній день, але таке частування на столі доречно завжди, адже воно смачне, бюджетне та швидке в приготуванні.
«Ледача» лазіння з лавашем: покроковий рецепт з куркою
Ця закуска ідеально підходить тим, хто обожнює італійську кухню, любить всілякі страви з лаваша і просто не проти смачно поїсти. В оригінальному рецепті лазаньї лаваша немає, готують закуску виключно з тестових листів.
Але якщо купити такі вам не вдалося, а робити їх самостійно – немає часу, тоді виручить звичайний (тонкий) вірменський лаваш. На його основі італійська лазіння в духовці приготується протягом години.
Інгредієнти (основні)
- Курячий фарш – 500 г;
- Ріпчасту цибулю (білий) – 1 шт .;
- Твердий сир (будь-який, але краще пармезан) – 200 г;
- Олія – для смаження;
- Тонкий лаваш – 1 упаковка.
Продукти для соусу
- Вершкове масло – 150 г;
- Молоко – 380 мл;
- Сіль – 1 ч.л .;
- Борошно – 3 ст.л. (З гіркою);
- Цукор – 2 ч.л.
Як приготувати «ледачу» лазанью з лаваша з куркою
Робимо фарш для лазаньї з лавашем
- Пропускаємо через м’ясорубку (з дрібними отворами) курячу грудку.
- Цибулю чистимо, миємо, дрібно нарізаємо.
- Розігріваємо сковороду на вогні, додаємо в неї рослинне масло, а потім всипаємо подрібнену цибулю.
- Обсмажуємо лушпиння нарізку в маслі до «золотистого» відтінку, проте сильно намагайтеся не зажарювати. Щоб цього не сталося – цибуля в процесі обсмажування необхідно час від часу помішувати.
- У сковорідку з лушпиння обжаркой додаємо перекручене куряче м’ясо, обсмажуємо фарш на середньому вогні до напівготовності (ознака напівготовності – зникнення сирого рожевого кольору).
- В кінці обсмажування курячий фарш за смаком посипаємо сіллю, перцем, після чого знімаємо сковороду з вогню.
Готуємо соус для «ледачою» лазаньї з лаваша
- Розтоплюємо в глибокій сковорідці або сотейнику вершкове масло, додаємо до нього борошно і пасеруємо інгредієнти на середньому вогні до появи красивого «золотого» відтінку.
- Через час додаємо в олійно-борошняну суміш молоко, ретельно перемішуємо все до однорідності за допомогою віночка.
- Всипаємо в зазначеній кількості цукор, сіль.
- Ставимо соус на маленький вогонь варитися, і готуємо його до тих пір, поки він не загусне. При варінні ніжний соус для лазаньї обов’язково потрібно весь час помішувати.
Збираємо лазанью з лавашем і фаршем
- Нарізаємо вірменський лаваш на листи, розміром з форму для випікання. Іншими словами, листи повинні бути не більше і не менше діаметра жароміцної форми, вони повинні строго вписуватися в її розміри.
- Викладаємо на дно форми один тонкий лист лаваша, зверху на нього кладемо частину курячого фаршу.
- Поверх м’яса викладаємо невелику порцію приготованого соусу, далі посипаємо все тертим сиром і накриваємо другим листом вірменської коржі. Акуратно все притискаємо руками.
- Таким чином, і в такій послідовності, викладаємо шари ще кілька разів. Останнім (верхнім) шаром повинен бути тертий сир.
Випікаємо «ледачу» лазанью з фаршем в духовці
- Духова шафа розігріваємо до 200 градусів і поміщаємо в нього форму з лазаньєю. Готуємо закуску при вказаній температурі, без верхнього нагріву, протягом 25 хвилин.
Якщо такої функції, як «відключення верхнього нагріву», у вашій духовці немає, тоді просто накрийте італійська страва з лавашем фольгою і випікайте до готовності саме в такому вигляді.
Через чверть години, дістаємо форму з духовки, і вуаля – лазіння з лавашем в домашніх умовах готова. Подаємо її на друге або як самостійну страву з улюбленими напоями, овочами або зеленню.
Багато додаткових інгредієнтів до закуски по-італійськи подавати не варто, оскільки вона і так досить ситна. До того ж, зайвий набір продуктів може перебити основний смак страви, що вкрай небажано для тих, хто хоче сповна насолодитися соковитою хрусткою скоринкою лазаньї з лаваша з куркою.
Як приготувати овочеву лазанью з лаваша в духовці
Складові
- Лаваш – 4-5 аркушів + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Болгарський перець – 1 шт. + –
- Спеції – за смаком + –
- Баклажан – 1 шт. + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Борошно пшеничне – 1,5 ст.л. + –
- Вершки – 190 мл + –
- Помідори – 2 шт. + –
- Кефір – 270 г + –
Овочева лазанья з лаваша: рецепт приготування вдома
Як готується «лінива» лазіння (а саме – рецепт з лавашем і курячим фаршем) ми детально розглянули вище. Але як ви знаєте, м’ясна начинка – не єдиний варіант наповнювача для вірменської коржі.
Вийде не менш смачно, якщо ви зробите італійську лазанью з овочами. Набір корисних продуктів зробить закуску менш калорійною, в порівнянні з м’ясним варіантом, що не може не радувати господиню, у якої кожен кілограм на рахунку.
- Яйце з кефіром змішуємо в мисці і таким чином отримуємо соус для замочування вірменської коржі.
- Лаваш на час замочуємо в отриманому соусі, після чого ріжемо його невеликими квадратами.
- У тарілку (глибоку) викладаємо тонкі листи лаваша один на інший, промащуючи кожен кефіру яєчним соусом.
Така проста процедура дозволить в подальшому без особливих зусиль отлепить один лист від іншого, не порушуючи їх цілісності.
- Витягуємо з болгарського перцю серцевину, промиваємо його в воді, нарізаємо акуратними квадратиками.
- Помідори ріжемо великими шматочками.
- Знімаємо з баклажанів шкірку, подрібнюємо плоди кубиками.
- Лук довільно шаткуємо.
- Сковорідку (можна використовувати сотейник) змащуємо вершковим маслом, ставимо на вогонь і викладаємо в неї нарізану перець разом з баклажанами.
- Через 5 хвилин додаємо в ємність цибулю і помідори.
- Обсмажуємо подрібнені овочі 10 хвилин, нам необхідно, щоб вони трохи розм’якшилися. Якщо їх перетримати на плиті, то нарізка перетвориться в кашу.
- Робимо соус «Бешамель» для заливки: розтоплюємо на повільному вогні вершкове масло, всипаємо до нього борошно, ретельно все перемішуємо, не припиняючи при цьому прогрівати продуктову суміш. Далі вливаємо в олійно-борошняну масу вершки і готуємо її, постійно помішуючи, поки борошно повністю не розчиниться в вершках.
Майте на увазі, що соус «Бешамель» досить жирний. Саме тому в рецепті ви можете його не використовувати, тим більше, якщо з’їдені калорії для вас грають роль.
- Змащуємо форму для випікання маслом, по черзі викладаємо в неї листи лаваша і підготовлену начинку.
- Останній шар поливаємо приготованим соусом (якщо ви його, звичайно, використовуєте) і прибираємо закуску в розігріту до 180 градусів духовку на 12 хвилин.
Ось так просто і швидко готується вдома овочева лазіння. Швидкий рецепт з лаваша з овочами – прекрасний варіант легкої, але в той же час ситної закуски на швидку руку. Побалуйте себе і близьких таким чудовим частуванням.
Будьте впевнені, ніхто не залишиться голодним, а вже, тим більше, байдужим до вашого шедевру.
Як зробити лазанью з лавашем: поради на замітку
Щоб отримати по-справжньому смачне італійське частування – необхідно розуміти, як правильно його приготувати. Будь-яка господиня чудово знає, що результат приготування залежить від дрібниць, саме таким кулінарним деталям ми і приділимо особливу увагу.
Рада №1: Вимочуємо лаваш в кефірі перед приготуванням
Щоб лазіння з лаваша в домашніх умовах вийшла соковитою, а сама вірменська коржик НЕ пересохла в процесі випікання в духовці – попередньо вимочуємо її в соусі.
Для приготування соусу рекомендують використовувати кисломолочні продукти, найчастіше це кефір або ряжанка, змішані з сирим яйцем. Іноді, використовують сметану і вершки, проте все це – не більше, ніж справа смаку.
Нарізані листи лаваша занурюють в соус буквально на 10-12 хвилин, не довше. За цей проміжок часу коржик добре просочиться, але сильно не розмокне.
Рада №2: Вибираємо начинку для лазаньї
Наповнити лаваш можна абсолютно будь-якою начинкою. Ви самі вирішуєте, що в нього загорнути.
Це може бути лазіння: з куркою і грибами, м’ясним фаршем (свинина, яловичина або все разом), овочами (перцем, помідорами, баклажанами, огірками, морквою і т.п.), зеленню, рибою (консервованої або свіжої), крабовими паличками , картоплею і т.д.
Спеції додаються в гарячу закуску також на розсуд і використовуються будь-які, в залежності від вашого смаку (хмелі-сунелі, базилік, прованські трави, орегано, мелений чорний перець).
Рада №3: Лазанья з лаваша на швидку руку в мультиварці
Маючи в будинку сучасну техніку, гріх не скористатися нею, готуючи улюблені страви. Італійська закуска з вірменським акцентом – не виняток. Якщо ви хочете швидко приготувати страву, тоді спробуйте його зробити не в духовці, а в мультиварці.
Для цього змастіть чашу вершковим маслом, викладіть в неї продукти в тому порядку, в якому вони вказані в будь-якому з рецептів вище, і, встановивши режим «Випічка», готуйте закуску 20-25 хвилин.
Лазанья з лаваша – прекрасне блюдо, яким не соромно пригостити дорогих гостей і улюблених домочадців. Що важливо – готується воно досить швидко, особливо, якщо є заготовки – начинка і лаваш. В такому випадку, з приготуванням смачної вечері ви впораєтеся досить швидко, і ніхто не поскаржиться на те, що він не наївся.
Подавати подібне блюдо ви можете, хоч кожен день. Змінюючи начинку, вам буде здаватися, що ви готуєте різні частування, і це величезний плюс, адже така лазіння точно нікому не приїсться.
Смачного!