Італійська кухня не обмежується знайомої всім пастою під всілякими соусами, равіолі, різотто, тірамісу і мінестроне.
Не менш смачна класична лазанья з фаршем і грибами, що забирає чимало часу у господинь, але швидко що стає улюбленим блюдом для всієї сім’ї. Приготувати її під силу навіть початківцю кулінарові (правда, він провозиться з нею довше, ніж досвідчена господиня), головне – точно слідувати кожному кроці.
Лазанья з грибами і фаршем: покроковий рецепт
Складові
для соусу
- Масло вершкове – 1 ст.л. + –
- Борошно пшеничне – 1,5 ст.л. + –
- Молоко жирне – 0,5 л + –
- Білий перець в порошку – 1 щіпка + –
- Сіль – за смаком + –
- Мускатний горіх – за смаком + –
Для основної страви
- Листи для лазаньї – 15 шт. + –
- Сир «Чеддер» – 100 г + –
- Фарш з яловичини і свинини – 250 г + –
- Твердий сир «Пармезан» – 50 г + –
- Рослинна олія (бажано оливкова) – 2 ст.л. + –
- Печериці свіжі – 250 г + –
- Морква велика – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Помідори – 0,5 кг + –
- Часник – 2 зубчики + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
- Чорний перець (порошком) – за смаком + –
- Орегано сухий – 0,5 ч.л. + –
Як приготувати лазанью з грибами і фаршем
В даному рецепті знадобляться не звичайні листочки для лазаньї, а ті, які не вимагають варіння, так як в них добре всмоктується соус бешамель, роблячи блюдо набагато смачніше. Свіжі томати при бажанні замінюємо консервованими, подрібнивши їх в блендері або роздавав вручну.
- Розморожуємо готовий фарш в кімнатних умовах, або робимо свій з натурального свіжого м’яса без сторонніх добавок, що, звичайно ж, краще в плані здоров’я.
- Перебираємо грибочки, видаляючи темні плями і частини ніжок із залишками ґрунту. Промиваємо та нарізаємо їх пластинками або дрібними кубиками.
- Очищаємо цибулю, промиваємо в холодній воді, потім обполіскувати ніж і ріжемо їм головку невеликими кубиками.
- Очищаємо і промиваємо моркву, трьом на середній тертці.
- Моєму томати, обсушуємо паперовим рушником, видаляємо місця від плодоніжок і знімаємо шкірку.
Для легкого видалення шкіри робимо на кожному плоді надріз у вигляді хреста, потім опускаємо його на півхвилини в киплячу воду, і на стільки ж – в холодну. Піддягаємо починаючу відставати шкіру, і знімаємо без зайвих зусиль.
- Далі нарізаємо помідори невеликим кубиком.
- Розігріваємо сковорідку з оливковою олією, додаємо грибну, лушпиння і морквяний нарізку, м’ясний фарш – і гарненько перемішуємо. Закриваємо посудину, зменшуємо вогонь, і тушкуємо 1 годину, регулярно перемішуючи вміст.
- Додаємо томатні кубики, роздавлений часник, орегано, після чого все солимо і перчимо до смаку. Змішавши і закривши, тушкуємо, поки в начинці не випарується зайва вода. Але щоб при цьому збереглася соковитість – потрібно гасити приблизно півгодини, або трохи довше. Зрідка помішує масу: вона не повинна пригоріти.
- Прибираємо готову м’ясну начинку з плити, і приступаємо до готування соусу бешамель.
- Розігріваємо сотейник з вершковим маслом, всипаємо борошно, перемішуємо, і поступово (по 2 ст.л.) вливаємо молоко, постійно розмішуючи масу. Процедура, звичайно, довга, але варто попрацювати, щоб не було грудочок.
- Додаємо вогонь, і весь час помішуючи вміст сотейника, солимо і перчимо його, потім присмачуємо мускатним горіхом.
- Коли консистенція соусу для лазаньї з фаршем і грибами буде нагадувати нежирні вершки, тоді прибираємо його з плити і трохи охолоджуємо. Теплий соус легше наноситься на листочки лазаньї.
Якщо куплені листи необхідно зварити – варимо їх, дотримуючись керівництва на упаковці. Листи не потребують варіння, тоді тут же переходимо до формування лазаньї.
- Включаємо духовку на 200 ° С, і поки вона нагрівається, змащуємо дно форми для запікання приготованим соусом (на це піде близько 3 ст.л.).
- Кладемо в форму кілька листочків таким чином, щоб вони не складалися один на одного, але також важливо, щоб між ними не було відстаней. Зверху укладаємо шар фаршу, поливаємо його соусом (не більше 4 ст.л.), і присипаємо тертим сиром.
- Накриваємо все новими листами лазаньї, і повторюємо процедуру до тих пір, поки вони не закінчаться. В останній момент прикриваємо цей «бутерброд» листочками, і не кладемо більше нічого.
- Змащуємо верх залишками соусу, посипаємо сирком (для оформлення лазаньї краще залишати більше сиру, ніж використовується для начинки).
- Ставимо форму з майбутнім ласощами в гарячу духовку, і запікаємо 45 хвилин. Сирна маса, що покриває його, розтане – і перетвориться в рум’яної скоринки, а соус оживляти сам «бутерброд», перетворивши його в дивно ніжне і апетитне страву.
Коли лазіння спечеться – не поспішайте кликати домочадців до столу. Вийнявши форму з духовки, залишаємо її на 20 хвилин: нехай блюдо охолоне, адже його їдять в теплому вигляді, так як в гарячому вигляді, при нарізці, шматки виходять нерівними.
Отже, лазіння з фаршем і грибами готова! Подаємо тепле ароматне страву, його улюблену всіма італійцями, до столу як самостійне блюдо, нарізавши його рівними прямокутними шматками, і розклавши по тарілках. До речі, це італійська страва прикрасить не тільки повсякденний, але і святковий стіл!