Лазанья з фаршем і грибами

Лазанья з фаршем і грибами
Італійська кухня не обмежується знайомої всім пастою під всілякими соусами, равіолі, різотто, тірамісу і мінестроне.

Не менш смачна класична лазанья з фаршем і грибами, що забирає чимало часу у господинь, але швидко що стає улюбленим блюдом для всієї сім’ї. Приготувати її під силу навіть початківцю кулінарові (правда, він провозиться з нею довше, ніж досвідчена господиня), головне – точно слідувати кожному кроці.

Лазанья з грибами і фаршем: покроковий рецепт

Складові

для соусу

  • Масло вершкове – 1 ст.л. + –
  • Борошно пшеничне – 1,5 ст.л. + –
  • Молоко жирне – 0,5 л + –
  • Білий перець в порошку – 1 щіпка + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Мускатний горіх – за смаком + –

Для основної страви

  • Листи для лазаньї – 15 шт. + –
  • Сир «Чеддер» – 100 г + –
  • Фарш з яловичини і свинини – 250 г + –
  • Твердий сир «Пармезан» – 50 г + –
  • Рослинна олія (бажано оливкова) – 2 ст.л. + –
  • Печериці свіжі – 250 г + –
  • Морква велика – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Помідори – 0,5 кг + –
  • Часник – 2 зубчики + –
  • Сіль – 1 ч.л. + –
  • Чорний перець (порошком) – за смаком + –
  • Орегано сухий – 0,5 ч.л. + –

Як приготувати лазанью з грибами і фаршем

В даному рецепті знадобляться не звичайні листочки для лазаньї, а ті, які не вимагають варіння, так як в них добре всмоктується соус бешамель, роблячи блюдо набагато смачніше. Свіжі томати при бажанні замінюємо консервованими, подрібнивши їх в блендері або роздавав вручну.

  • Розморожуємо готовий фарш в кімнатних умовах, або робимо свій з натурального свіжого м’яса без сторонніх добавок, що, звичайно ж, краще в плані здоров’я.
  • Перебираємо грибочки, видаляючи темні плями і частини ніжок із залишками ґрунту. Промиваємо та нарізаємо їх пластинками або дрібними кубиками.
  • Очищаємо цибулю, промиваємо в холодній воді, потім обполіскувати ніж і ріжемо їм головку невеликими кубиками.
  • Очищаємо і промиваємо моркву, трьом на середній тертці.
  • Моєму томати, обсушуємо паперовим рушником, видаляємо місця від плодоніжок і знімаємо шкірку.

Для легкого видалення шкіри робимо на кожному плоді надріз у вигляді хреста, потім опускаємо його на півхвилини в киплячу воду, і на стільки ж – в холодну. Піддягаємо починаючу відставати шкіру, і знімаємо без зайвих зусиль.

  • Далі нарізаємо помідори невеликим кубиком.
  • Розігріваємо сковорідку з оливковою олією, додаємо грибну, лушпиння і морквяний нарізку, м’ясний фарш – і гарненько перемішуємо. Закриваємо посудину, зменшуємо вогонь, і тушкуємо 1 годину, регулярно перемішуючи вміст.
  • Додаємо томатні кубики, роздавлений часник, орегано, після чого все солимо і перчимо до смаку. Змішавши і закривши, тушкуємо, поки в начинці не випарується зайва вода. Але щоб при цьому збереглася соковитість – потрібно гасити приблизно півгодини, або трохи довше. Зрідка помішує масу: вона не повинна пригоріти.
  • Прибираємо готову м’ясну начинку з плити, і приступаємо до готування соусу бешамель.
  • Розігріваємо сотейник з вершковим маслом, всипаємо борошно, перемішуємо, і поступово (по 2 ст.л.) вливаємо молоко, постійно розмішуючи масу. Процедура, звичайно, довга, але варто попрацювати, щоб не було грудочок.
  • Додаємо вогонь, і весь час помішуючи вміст сотейника, солимо і перчимо його, потім присмачуємо мускатним горіхом.

lazanya-s-farshem-i-gribami.4jpg

  • Коли консистенція соусу для лазаньї з фаршем і грибами буде нагадувати нежирні вершки, тоді прибираємо його з плити і трохи охолоджуємо. Теплий соус легше наноситься на листочки лазаньї.

Якщо куплені листи необхідно зварити – варимо їх, дотримуючись керівництва на упаковці. Листи не потребують варіння, тоді тут же переходимо до формування лазаньї.

  • Включаємо духовку на 200 ° С, і поки вона нагрівається, змащуємо дно форми для запікання приготованим соусом (на це піде близько 3 ст.л.).
  • Кладемо в форму кілька листочків таким чином, щоб вони не складалися один на одного, але також важливо, щоб між ними не було відстаней. Зверху укладаємо шар фаршу, поливаємо його соусом (не більше 4 ст.л.), і присипаємо тертим сиром.
  • Накриваємо все новими листами лазаньї, і повторюємо процедуру до тих пір, поки вони не закінчаться. В останній момент прикриваємо цей «бутерброд» листочками, і не кладемо більше нічого.
  • Змащуємо верх залишками соусу, посипаємо сирком (для оформлення лазаньї краще залишати більше сиру, ніж використовується для начинки).

lazanya-s-farshem-i-gribami

  • Ставимо форму з майбутнім ласощами в гарячу духовку, і запікаємо 45 хвилин. Сирна маса, що покриває його, розтане – і перетвориться в рум’яної скоринки, а соус оживляти сам «бутерброд», перетворивши його в дивно ніжне і апетитне страву.

Коли лазіння спечеться – не поспішайте кликати домочадців до столу. Вийнявши форму з духовки, залишаємо її на 20 хвилин: нехай блюдо охолоне, адже його їдять в теплому вигляді, так як в гарячому вигляді, при нарізці, шматки виходять нерівними.

Отже, лазіння з фаршем і грибами готова! Подаємо тепле ароматне страву, його улюблену всіма італійцями, до столу як самостійне блюдо, нарізавши його рівними прямокутними шматками, і розклавши по тарілках. До речі, це італійська страва прикрасить не тільки повсякденний, але і святковий стіл!