Тепер, коли сезон збору врожаю ще не закінчився, пропонуємо вам цікавий рецепт надзвичайно смачного десерту. Гарбуз в лаваші, запечена в духовці стане улюбленою стравою всієї родини, адже готувати її незвичайно просто, а подати можна різноманітно. Варіюючи подачу і нюанси приготування, ми будемо отримувати щоразу новий корисний десерт, який оцінили вже багато господинь, їх домочадці і гості.
Щоб запекти гарбуз в лаваші, нам знадобиться по можливості солодкий сорт цього овочу, так в десерт можна буде додавати поменше цукру.
Розглянемо кілька варіантів приготування, коли страва виходить у вигляді запіканки або пирога, або коли на тарілці виявляться ароматні рулети.
Гарбуз в лаваші: рецепт в духовці
Складові
- Гарбуз – 400 г + –
- Цукор – 2 ст.л. + –
- Сметана – 1 стакан + –
- Лаваш – великий аркуш + –
Приготування
Запікати лаваш з гарбузом будемо в духовці у вигляді пирога. Поки плита розігрівається до 180 ° С, готуємо начинку і збираємо запіканку.
- Розстеляємо на столі лаваш. Якщо лист дуже великий ділимо його на 2-3 частини. Якщо ж маленький, запасаємося декількома – нам знадобиться не менше 2-х рулетів.
- Трьом на тарілку гарбуз. Залежно від кількості шматків лаваша розподіляємо її порівну між ними. Викладаємо рівним шаром гарбуз, злегка присипаємо цукром, за бажанням додаємо корицю або гвоздику.
- Скручуємо лаваш рулетом і викладаємо у форму. Також звертаємо ще один або два рулету і заповнюємо в формі порожній простір.
- У склянку сметани всипаємо цукор, перемішуємо і заливаємо нашу гарбуз в лаваші.
- Ставимо випікатися на півгодини.
Готову гарбузову запіканку дістаємо, даємо подостить і нарізаємо на порції.
Цукор в сметану в цьому рецепті можна не додавати зовсім – все залежить від того, наскільки солодким ми хочемо бачити блюдо. Чи буде це десерт або просто легка вечеря.
Якщо ж хочеться отримати більш насичений смак, рекомендуємо запекти гарбуз в лаваші трохи інакше.
Лаваш з начинкою з гарбуза
- Роз’ємну форму змащуємо олією і викладаємо на дно лист лаваша так, щоб залишилися високі борта.
- Натираємо на крупній тертці 400 г гарбуза і беремося за приготування заливки.
- У 250 мл сметани всипаємо 5 ст.л. цукру і вбиваємо 2 яйця. Все добре перемішуємо, можна міксером.
- Викладаємо частину тертого гарбуза на лист лаваша в формі так, щоб повністю закрити його. Цукром вже не присипаємо, адже заливка буде солодкою. Додаємо близько 5 ст.л. яєчної суміші поверх.
- Прикриваємо зверху наступним листом лаваша і повторюємо всю процедуру – гарбуз, заливка, знову лаваш. Робимо це, поки продукти не закінчаться.
- Верхнім шаром йде останній лаваш, прикриваємо борту і доливаємо решту сметанно-яєчну суміш.
- Ставимо пиріг з гарбузом запікатися в гарячу духовку на 30 хвилин. Готовому даємо трохи охолонути, щоб було простіше різати.
Подаємо, посипавши корицею і цукровою пудрою. Смачного!
Але якщо хочеться не запіканки, а хрустких печива? Тоді наступний рецепт то, что нужно!
Лаваш з гарбузом: рецепт печива
Складові
- Лаваш – 3 шт .;
- Гарбуз – 600 г;
- Яблука – 2 шт .;
- Цукор – 3 ст.л .;
- Вершкове масло для змащення – 30-50 г;
- Кориця – за бажанням.
Як запекти гарбуз у лаваші
- Так як наша мета одержати не соковиту запіканку, а більш сухе і хрустке печиво, з гарбуза можна віджати сік. Натираємо її на тертці, віджимають через марлю, розгортаємо і відставляємо.
- Яблука миємо, також трьом, але не віджимати.
- Всі 3 листа лаваша розгортаємо.
- Перший змащуємо рясно вершковим маслом і посипаємо цукром. Кладемо поверх другий і притискаємо його руками.
- Поверх другого лаваша викладаємо всю терту гарбуз і знову прикриваємо лавашем.
- На останній шар викладаємо подрібнені яблука і скручуємо все рулетом.
- Ріжемо його на бруски товщиною 2-2,5 см і викладаємо їх на змащений маслом деко.
Випікаємо при 180 ° С 30 хвилин або трохи менше, в залежності від того, наскільки сухим хочемо бачити наше печиво.
Готове перекладаємо на блюдо і даємо охолонути. Подаємо гарбуз в лаваші з какао або чаєм.
Страви з гарбуза в лаваші, запеченої в духовці можуть бути надзвичайно різноманітні – як бачите, це і печива, і запіканки, і пироги. Навіть якщо готувати їх кожен день, десерт не набриднуть, адже можна варіювати не тільки продукти, використовуючи замість сметани вершки або ряжанку, але і спеції.
Пробуйте і радуйте себе і своїх близьких корисними ласощами!