Цей спосіб раціонально використовувати кошти сімейного бюджету відомий ще з радянських часів. Для тих, хто не чув, або для молодих господинь, пропоную докладний майстер-клас з фото. Сподіваюся, що він стане вам у пригоді. Спочатку в першоджерелі використовувалося 4 курки, тобто, на сім’ю з 4 чоловік, тому я теж використовую чотири. Але це не означає, що ви прив’язані до цієї цифри. Якщо ваша сім’я більше або менше – кратно збільшуйте або зменшуйте кількість тушок.
Сенс в тому, що в вихідний, або з зарплати, ви купуєте 4 курячі тушки цілком і розподіляєте їх порційно.
Зазвичай кури цілком обходяться дешевше, ніж окремі курячі частини. У вас не пропаде жодного шматочка.
Також ви економите час, тому що одного разу забруднивши дошки і молоток для відбивання, вам не доведеться мити їх кожен раз, коли ви готуєте.
Зазвичай я використовую заморожені напівфабрикати, коли немає часу возитися зі свіжою куркою.
Тобто, якщо час є, то готую з охолодженої, немає часу – дістаю запасікі)) Ось така «подушка безпеки»))
Не забудьте підписати пакети, які покладіть в морозилку, тому що в замороженому вигляді дуже важко згодом впізнати вміст. Використовуйте перманентний маркер для CD. Написи, зроблені звичайним маркером не стійкий і розмиваються при зберіганні в морозилці.
необхідно:
- Тушка куряча – 4 шт.
приготування:
Отже, наші чотири красуні.
Я зазвичай вибираю курочок вагою 1,6-1,8 кг.
Так, зараз ще підкажу, як вибрати «дівчаток»))
У магазині майже завжди є можливість намацати нижній суглоб гомілки.
Чим він тонше, тим менше все курячі кістки і суглоби, а значить, тушка більш м’ясна. Навіщо вам величезні курячі костимагі – купуйте «ципочек»))
Насамперед відрізаємо гомілки.
8 гомілок = 4 порції
Відрізаємо крила.
8 крилець = 4 порції
Вирізаємо філе.
Я не прагну зрізати все до єдиного шматочка – все одно все піде у справу.
Вирізаю як вийде, головне, щоб воно було целенькая.
З 4 середніх курей отримуємо близько 2 кг філе.
Отже, філе від 4 курей = 8 полуфіле, що з них робимо читайте нижче.
Поділяємо велике і мале філе.
З усього малого філе + 1 большое = близько 500 г напівфабрикату для наггетсів. Рецепт ТУТ.
На одну вечерю для 4 осіб, з гарніром і салатом, вистачить.
З іншого філе можна зробити напівфабрикати для відбивних.
Я ріжу кожне полуфіле на 2 частини поперек, мені так зручніше смажити і більше смачної скоринки.
Або можна залишити філе цілком, щоб пізніше зробити ковбасу. Рецепт ТУТ.
А з останків філе (7 полуфіле, ок. 1,5 кг) виходить 14 невеликих відбивних, які перетворюються в соковиті і досить великі, якщо зробити їх в клярі. Рецепт ТУТ.
Відповідно, якщо ви вирішите зробити ковбасу, то у вас вийде з 1,5 кг філе 3 кг ковбаси.
Тут мені складно сказати, скільки це для вашої родини порцій обідів або вечерь.
Чоловіки можуть з’їсти і по 2 відбивних, а жінки і діти, можливо, осилять тільки одне.
Та й ковбасою ми зазвичай снідаємо або перекушуємо.
Наступний об’єкт – стегна.
На стегенця дуже смачне м’ясо – соковите, одним шматком.
Я сьогодні вирішила зробити з цих стегон відбивні.
А взагалі з цією курячою частини виходить відмінний фарш, з нього роблю ТАКІ дуже смачні котлети.
Ще з стегон виходить дуже смачний плов. Якщо вирішите зробити напівфабрикат для нього – наріжте м’ясо шматочками.
У будь-якому випадку, з стегон треба видалити кісточки.
Робити це зовсім нескладно.
Для відбивних я зняла шкірку, для фаршу зазвичай не знімаю.
У мене вийшло 8 відбивних. Складаю їх на дошку, перестилаючи плівкою. Прямо з дошкою кладу в морозилку. Коли замерзнуть, дошку прибираю.
Перед смаженням розморожувати, занурюю в яйце, обвалюють у борошні або сухарях = 8 порцій, на 2 вечері.
Рецепт з фото ТУТ.
Після всієї нашої разчленітельской діяльності)) від тушок залишилися каркаси.
З них варимо бульйон.
Жир і «попки» я теж прибрала, завжди викидаю ці частини, зменшую калорійність.
Складаємо все в каструлю (у мене 5 л).
Після я ще додала до каркасів маленькі фаланги від крилець і кісточки, що залишилися від стегенець.
Додаю в каструлю кілька зубків часнику, солю і на тихому вогні варю трохи більше години, щоб м’ясо вільно відокремлювалося від кісток.
Бульйон виходить дуже ароматним, його у мене вийшло близько 3 л.
З кісточок знімаю все м’ясо – його вийшло близько 500 г.
Шкірку з вареного м’яса я теж зняла, на спинці вона дуже жирна, не хотілося її використовувати.
Можна використовувати це м’ясо, щоб приготувати який-небудь салат.
Або швидкий холодець. Рецепт ТУТ.
Або заморозити в вареному вигляді, потім можна приготувати макарони по-флотськи, начинку для пиріжків або млинчиків.
Для невеликої родини відразу використовувати 3 літри бульйону непросто.
Хіба що – зварити величезну каструлю борщу і запросити друзів «на борщ».
Якщо ж це у ваші плани не входить, то зробіть, як я – заморозьте бульйон.
Я наливаю по 1 літру бульйону в пакети для заморозки, ставлю в квадратні контейнери і прибираю в морозилку.
Після повного замерзання контейнери прибираю, а зберігати в морозилці брикети квадратної форми з бульйоном дуже зручно.
Для моєї сім’ї 3 л бульйону – це на 3 рази зварити перше.
Підіб’ємо підсумок.
Що ж вийшло у нас з 4 курячих тушок.
- Гомілки – 4 порції (по 2 шт)
- Крильця – 4 порції (по 2 шт)
- Відбивні з стегенець – 8 порцій (або фарш, або 2 рази на плов)
- Нагетси – 4 порції
- Відбивні з філе – 14 штук (або ковбаса – 3 кг)
- Варене м’ясо – ок. 500 г в салат (або для холодцю), можна заморозити, розділивши на 2 рази
- Бульйон – 3 л
Смачного!
Інші страви з курки – ТУТ.