Дуже цікавий і незвичайний напій виходить, якщо взяти за основу дріжджі, чорнослив, сухі яблука і груші. А вже квас з березового соку з сухофруктами буде не тільки надзвичайно смачним, ігристим і ароматним, а й дуже корисним. На будь-якому столі, дитячому або дорослому, на будь-якому святі він стане «цвяхом програми», тому радимо приготувати його з запасом!
Квас з березового соку з сухофруктами
Для початку зробимо напій за базовим рецептом. Він найтриваліший у приготуванні, але містить найменшу кількість інгредієнтів.
Сухофрукти підійдуть будь-які на ваш розсуд, але особливо смачним і ароматним квас виходить з додаванням чорносливу та груші. Найкраще взяти по одній частині того і іншого, і ще додати одну третину сушених яблук.
Складові
- Березовий сік – 2,5 л
- Сухофрукти – 150 г
Приготування
- Беремо 3-х літрову банку, добре промиваємо сухофрукти і без замочування складаємо в неї. Якщо чорнослив з кісточками, залишаємо їх, так смак вийде ще багатшими.
- Заливаємо все соком, наповнюючи банку майже до країв, і прикриваємо або марлею в кілька шарів, або пластиковою кришкою з декількома отворами, щоб виходило повітря. Зробити їх можна гарячим ножем або шилом.
- Ставимо банку в тепле місце, але уникаючи прямих сонячних променів. Пам’ятаємо, що чим нижче температура в приміщенні, де стоїть квас, тим довше він буде готуватися. В середньому час приготування займає від 9 – 10 днів до двох тижнів.
- Готовий квас проціджують і розливають по пляшках, охолоджуємо і або подаємо до столу, або п’ємо по склянці 3 рази в день, так як він сам по собі дуже корисний.
Квас з сухофруктами на дріжджах
Щоб прискорити процес бродіння, адже не завжди є можливість витримувати напій десять днів, додамо в нього звичайні сухі дріжджі.
- Беремо мікс сухофруктів, наприклад, родзинки, курагу, чорнослив, вишню і журавлину – всього 200 г, складаємо в банку або каструлю.
- Всипаємо туди ж 10 г дріжджів і заливаємо все 3 літрами березового соку.
- При необхідності додаємо цукор за смаком.
- Прикриваємо серветкою або марлею – важливо, як і в попередньому рецепті, забезпечити вентиляцію.
Витримуємо квас в залежності від температури в приміщенні від півтора до 3-х діб. Пробуємо його, контролюючи процес бродіння, щоб під час процідити і подати напій на стіл. Інакше він перестоіт.
У цьому рецепті березового квасу в якості підсолоджувача сухофруктів замість цукру добре використовувати мед.
Хлібний квас на березовому соку
Додавши житній хліб в основний склад, ми отримаємо смак схожий на традиційний квасний, але солодший, навіть без участі цукру і, звичайно, більш літній. До того ж робиться такий напій також досить швидко, витримувати його 2 тижні не доведеться.
- З’єднуємо улюблені сухофрукти або беремо суміш родзинок і чорносливу в рівних пропорціях в кількості 180 м Все промиваємо і складаємо в каструлю або банку, туди ж кладемо кірку чорного хліба (60 – 80 г).
- Якщо хочеться, щоб напій дозрів швидше, додаємо 5 г дріжджів і заливаємо банку до повна березовим соком (2,5 – 3 л).
- Витримуємо не менше 2-х діб в теплому місці подалі від прямого сонця, пробуємо і, при необхідності, залишаємо ще на один день або проціджуємо і розливаємо по пляшках.
Який би рецепт березового квасу з сухофруктами ми не вибрали, швидкий або більше довгограючий, завжди варто пам’ятати про приємну необхідності пробувати напій. Тільки так ми зможемо контролювати процес бродіння і під час переривати його, щоб квас НЕ перестигати.
Пробуйте, друзі, і діліться в коментарях своїми диво-рецептами цього цілющого, незвичайно смачного напою!