А давайте-ка замінимо на святковому столі звичні газованої на солодкувато-кислий, ігристий напій! Зробимо квас з ревеню, який подобається і дітям, і дорослим, і сам по собі є справжнім джерелом вітамінів і корисних речовин. Тим більше, що готувати його можна буквально мимохідь з елементарних продуктів, не виділяючи на це спеціально час.
Ревеневий квас з м’ятою
По-справжньому літній освіжаючий напій. Додаючи в нього подрібнений лід, ми отримаємо ідеальний безалкогольний коктейль.
- 400 – 500 г стебел ревеню добре промиваємо і ріжемо впоперек на брусочки по 2-2,5 см. Складаємо їх в каструлю, заливаємо 2-ма літрами води і на великому вогні доводимо до кипіння.
- Кладемо, не вимикаючи ½ склянки цукру, перемішуємо і тримаємо ще 5 хвилин.
- Через велику сито проціджуємо в іншу каструлю солодкий ревеневий відвар і кладемо в нього, поки гарячий, кілька листочків свіжої (20г) або сухої м’яти (10г).
- Знову перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися і охолонути.
- Дістаємо м’ятні листочки шумівкою, а в кімнатної температури відвар кладемо ½ ч.л. сухих дріжджів (1 – 2 г).
- Прикриваємо каструлю бавовняної серветкою і залишаємо на 12 – 15 годин бродити.
Потім розливаємо напій по пляшках і прибираємо в холодильник. На наступний день квас з ревеню точно буде готовий!
Квас з ревеню традиційний
Складові
- Черешки ревеню – 500 г + –
- Вода – 2,5 л + –
- Цукор – 5-6 ст.л. + –
- Дріжджі свіжі – 12 г + –
Приготування
Зробимо квас і по зовсім простому, базового рецептом.
- Від листя ревеню відокремлюємо черешки, для приготування нам знадобляться тільки вони. Подрібнювати їх не обов’язково. Заливаємо вказаною кількістю води і варимо до м’якості.
- Одержаний відвар проціджують, бадилля видаляємо, вона більше не потрібна і всипаємо цукор. Перемішуємо до повного розчинення і, давши компоту охолонути, додаємо дріжджі.
- Тепер накриваємо банку або каструлю серветкою, щоб забезпечити хорошу вентиляцію, і прибираємо майбутній квас на добу в тепле місце, але подалі від прямих променів.
- По закінченні цього часу проціджуємо напій повторно вже не через сито, а крізь кілька шарів марлі, щоб домогтися прозорості. Розливаємо по пляшках, але витримуємо ще пару-трійку днів – нехай побродить.
- Готовий квас охолоджуємо і подаємо!
У цьому рецепті цукор можна замінити на цукровий сироп або патоку. У першому випадку нам на вказану кількість інгредієнтів знадобиться 250 мл сиропу, приготованого з розрахунку 5 ст.л. на склянку води. Це збільшить обсяг готового напою.
Як бачите, в приготуванні квасу з ревеню немає нічого складного!
Квас з ревеню з родзинками і корицею
Більш пряний смак вийде, якщо додати трохи сухофруктів і ароматні спеції.
- Добре промиваємо півкіло стебел ревеню і ріжемо їх на бруски або смужки. Складаємо їх у велику каструлю і заливаємо 2,5 л води.
- Як тільки все закипить, кладемо пару паличок гвоздики і 5-7 г кориці. Тримаємо на вогні ще 10 хвилин і вимикаємо.
- Проціджуємо відвар і додаємо в нього 150 г цукру, перемішуємо і залишаємо остигати. Як тільки він стане трохи теплим, додаємо 10 г сухих дріжджів. Прикриваємо чистою тканиною і залишаємо побродити добу.
- Тепер беремо пластикові пляшки, в кожну закладаємо по 5-7 промитих родзинок і ставимо в холодильник. Витримуємо там квас ще добу і подаємо! Смачний і корисний напій готовий!
Як бачите, все інгредієнти вказані в невеликій кількості, щоб на виході вийшло не так багато напою. Смак виходить досить кислим і своєрідним, приготуємо квас спочатку на пробу. Якщо здасться, що цукру замало, його завжди можна додати або в уже готовий напій, або врахувати цей нюанс при наступному приготуванні.
Але в будь-якому випадку квас з ревеню відмінно втамовує спрагу в спекотний літній день або теплий вечір.