Квас з ревеню

Квас з ревеню
А давайте-ка замінимо на святковому столі звичні газованої на солодкувато-кислий, ігристий напій! Зробимо квас з ревеню, який подобається і дітям, і дорослим, і сам по собі є справжнім джерелом вітамінів і корисних речовин. Тим більше, що готувати його можна буквально мимохідь з елементарних продуктів, не виділяючи на це спеціально час.

Ревеневий квас з м’ятою

По-справжньому літній освіжаючий напій. Додаючи в нього подрібнений лід, ми отримаємо ідеальний безалкогольний коктейль.

Ревеневий квас з м'ятою

  • 400 – 500 г стебел ревеню добре промиваємо і ріжемо впоперек на брусочки по 2-2,5 см. Складаємо їх в каструлю, заливаємо 2-ма літрами води і на великому вогні доводимо до кипіння.
  • Кладемо, не вимикаючи ½ склянки цукру, перемішуємо і тримаємо ще 5 хвилин.
  • Через велику сито проціджуємо в іншу каструлю солодкий ревеневий відвар і кладемо в нього, поки гарячий, кілька листочків свіжої (20г) або сухої м’яти (10г).
  • Знову перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися і охолонути.
  • Дістаємо м’ятні листочки шумівкою, а в кімнатної температури відвар кладемо ½ ч.л. сухих дріжджів (1 – 2 г).
  • Прикриваємо каструлю бавовняної серветкою і залишаємо на 12 – 15 годин бродити.

Потім розливаємо напій по пляшках і прибираємо в холодильник. На наступний день квас з ревеню точно буде готовий!

Квас з ревеню традиційний

Складові

  • Черешки ревеню – 500 г + –
  • Вода – 2,5 л + –
  • Цукор – 5-6 ст.л. + –
  • Дріжджі свіжі – 12 г + –

Приготування

Зробимо квас і по зовсім простому, базового рецептом.

  1. Від листя ревеню відокремлюємо черешки, для приготування нам знадобляться тільки вони. Подрібнювати їх не обов’язково. Заливаємо вказаною кількістю води і варимо до м’якості.
  2. Одержаний відвар проціджують, бадилля видаляємо, вона більше не потрібна і всипаємо цукор. Перемішуємо до повного розчинення і, давши компоту охолонути, додаємо дріжджі.
  3. Тепер накриваємо банку або каструлю серветкою, щоб забезпечити хорошу вентиляцію, і прибираємо майбутній квас на добу в тепле місце, але подалі від прямих променів.
  4. По закінченні цього часу проціджуємо напій повторно вже не через сито, а крізь кілька шарів марлі, щоб домогтися прозорості. Розливаємо по пляшках, але витримуємо ще пару-трійку днів – нехай побродить.
  5. Готовий квас охолоджуємо і подаємо!

У цьому рецепті цукор можна замінити на цукровий сироп або патоку. У першому випадку нам на вказану кількість інгредієнтів знадобиться 250 мл сиропу, приготованого з розрахунку 5 ст.л. на склянку води. Це збільшить обсяг готового напою.

Як бачите, в приготуванні квасу з ревеню немає нічого складного!

Квас з ревеню з родзинками і корицею

Більш пряний смак вийде, якщо додати трохи сухофруктів і ароматні спеції.

Квас з ревеню з родзинками і корицею

  1. Добре промиваємо півкіло стебел ревеню і ріжемо їх на бруски або смужки. Складаємо їх у велику каструлю і заливаємо 2,5 л води.
  2. Як тільки все закипить, кладемо пару паличок гвоздики і 5-7 г кориці. Тримаємо на вогні ще 10 хвилин і вимикаємо.
  3. Проціджуємо відвар і додаємо в нього 150 г цукру, перемішуємо і залишаємо остигати. Як тільки він стане трохи теплим, додаємо 10 г сухих дріжджів. Прикриваємо чистою тканиною і залишаємо побродити добу.
  4. Тепер беремо пластикові пляшки, в кожну закладаємо по 5-7 промитих родзинок і ставимо в холодильник. Витримуємо там квас ще добу і подаємо! Смачний і корисний напій готовий!

Як бачите, все інгредієнти вказані в невеликій кількості, щоб на виході вийшло не так багато напою. Смак виходить досить кислим і своєрідним, приготуємо квас спочатку на пробу. Якщо здасться, що цукру замало, його завжди можна додати або в уже готовий напій, або врахувати цей нюанс при наступному приготуванні.

Але в будь-якому випадку квас з ревеню відмінно втамовує спрагу в спекотний літній день або теплий вечір.