Курка в духовці цілком із хрусткою скоринкою

Курка в духовці цілком із хрусткою скоринкою

Показую перший і останній раз як смачно і соковито запекти курочку в печі. Це дуже простий рецепт, і я вам поясню технологію як приготувати цю страву рівномірно, і щоб вона залишалася ніжною. Потрібно трохи підготувати тушку перед маринуванням, з чим ви, я думаю, впораєтеся без проблем. Зі спеціями теж борщити не буде все в мінімальній кількості, щоб не перебивали смак смаженого м’яса

Інгредієнти

  • Тушка – 1 шт.
  • Вершкове масло – 50 г
  • Соус барбекю – 2 ст. Ложки
  • Сіль, перець чорний – за смаком

Приготування курки цілком

вирізаємо у курки хребет

Для початку пташку необхідно привести в плоский стан і для цього потрібно прибрати хребет. Починати різати варто зверху до низу, тобто від шиї

Простіше це робити кухонними ножицями, але можна й ножем

ріжемо з одного боку

Намагаємося вирізати якомога ближче до хребта з двох боків. Сам хребетик прибираємо для бульйону тут він нам більше не знадобиться

підрізаємо з іншого боку

шукаємо хрящ

Після видалення хребта вона ще не буде лежати плоско на столі, в тому місці де починається грудка є хрящ який слід перерізати по середині

ріжемо по середині

надрізаємо на 2 частини

розкриваємо птицю

Після цього він розкриється як метелик. Ось ця проста, але цікава технологія дає змогу м’ясу запікатися рівномірно і набагато швидше, ніж якби ви її запхали, не обробляючи

вимочуємо серветкою

Насухо промакуємо всередині та зовні рушниками

натираємо олією

Натираємо з усіх боків вершковим маслом трохи залазимо під шкірою

залазимо під шкіру

посипаємо спеціями

Підсолюємо і перчимо з двох боків, для м’яса рекомендую використовувати крупного помелу

притискаємо ніжки

Притискаємо гомілки одна до одної вони повинні лежати всередину

Щоб кінчики крил не горіли, на них можна одягнути ковпачки з фольги, або підвернути під курку чи просто обрізати

викладаємо на пергамент

Перекладаємо на деко застелене папером для випікання. Відправляємо в духовку на середній рівень температура 200 градусів на 35 хвилин

наносимо на шкіру соус

Наприкінці змащуємо шкірку соусом барбекю

використовуємо

збільшуємо температуру в духовці

Збільшуємо температуру до 220 градусів ставимо на 5-7 хв.

запікаємо 1 годину

Виймаємо, знову наносимо тонким шаром соус запікаємо ще 5-7 хвилин рекомендую так робити мінімум 3 рази до хрусткої золотистої скоринки

виймаємо з печі

Загалом бройлер готується близько години і виходить смачніше, ніж гриль по закінченню всього, не поспішайте одразу її розрізати, дайте їй трохи охолонути, щоб соки розійшлися по м’ясу і не вийшли назовні. Таким чином вона неодмінно залишиться соковитою всередині, навіть суха грудка за цим рецептом виділяє соковитість

пускаємо курячий сік

Простий рецепт маринування курки

курка в духовці

Інгредієнти

  • Бройлер – 1 шт.
  • Лимон – 1/4 частина
  • Часник – 3 зубчики
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль – 2 чайн лож
  • Перець – 1 чайна ложка

Глазур для скоринки

  • Томатна паста або кетчуп – 3 ст. Ложки
  • Вершкове масло – 40 г
  • Цукор – 1 ст. Ложка
  • Соєвий соус – 2 ст. Л
  • Мелений чилі – 0,5 чайн л
  • Кілька зубців часнику

Запікання цілком покроково

натираємо перцем

Миємо тушку всередині та зовні даємо обсохнути або обтираємо серветками. Натираємо перцем і сіллю

кладемо всередину лимон

Поміщаємо всередину один лавровий лист, три порізаних зубчики часнику і пару часточок лимона. Ще можна присолити трохи і поперчити

Залишаємо курку на столі доходити до потрібної кондиції на 1-2 години

ставимо в духовку на годину

Відправляємо на деку в розігріту до 180 градусів духовку на 1:10 хв.

глазур для шкіри

Робимо глазур. Змішуємо в мисці томатну пасту, цукор, роздавлений часник, вершкове масло і соєвий соус, заправляємо гострим пекучим перчиком

змішуємо пасту з цукром

Викладаємо цю суміш на сковороду

смажимо до загустіння

Нагріваємо до повного розчинення олії та перемішуємо до однорідної консистенції, знімаємо з вогню переливаємо в чашку

змащуємо птицю

Виймаємо тушку, змащуємо глазур’ю всі видимі частини, ставимо назад у піч на 20 хвилин. Цей час можна розбити на 2 рази, змастивши другим шаром шкіру, колір вийде ще яскравішим

Проткніть найтовстіше місце шпажкою, перевірте готовність, має піти прозорий сік

відрізаємо гомілку

Страва готова ріжемо на порційні шматочки або подаємо цілою на святковий стіл

Фарширована курка з картоплею в духовці

фарширована курка

Смачна і проста страва на новорічний стіл

Інгредієнти

  • Тушка – від 2 кг
  • Лимонний сік, рослинна олія – по 2 ст. Ложки
  • Часник – 5 зубчиків
  • Перець чорний + паприка копчена – по 1 чайній лож
  • Сіль – 2 чайн л

Начинка

  • Картопля – 1 кг
  • Часник – 5 зубців
  • Кмин, імбир, перець – по 0,5 ч. Л. Л
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сіль, прованські трави – по 1 ч. Л. Лож
  • Олія соняшникова – 2 ст. Ложки

Опис рецепта

змішуємо маринад

Змішуємо сіль, мелений перець, паприку, роздавлений часничок, сік лимона і рослинну олію

натираємо птицю

Натираємо курочку маринадом з усіх боків і всередині теж, даємо настоятися 1 годину

варимо картоплю

Ріжемо картоплю великими шматками заливаємо окропом доводимо до кипіння. Варимо 5 хвилин до легкої готовності

перемішуємо з травами

Зливаємо воду перемішуємо зі спеціями, травами, різаним часничком і олійкою

фаршируємо тушку

Щільно наповнюємо курку картоплею, скріплюємо отвір зубочистками

зав'язуємо шкіру

вузлик усередину

Якщо горловина довга, то її можна обрізати і скріпити зубочисткою, або просто заправити всередину

продавлюємо глибше

зв'язуємо гомілки

Зв’язуємо ніжки нитками

кладемо на деко

На дно форми або дека викладаємо картоплю, що залишилася, і на цю подушку ставимо птицю, зверху поливаємо залишками маринаду

Запікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці – 2 години

Час розраховується таким способом: на кожні 500 грам ваги – 25 хв. + 20 хвилин на картоплю

поливаємо соусом

запікаємо 2 години

Святкова страва із соковитим хрустким гарніром цілком готова до подачі

Курка фарширована рисом і яйцями

фарширована рисом і яйцями

Інгредієнти

  • Птах – близько 2-х кг
  • Рис пропарений – 0,5 склянки (100 гр.)
  • Яйця – 3 шт.
  • Цибуля, морква – по 2 шт.
  • Майонез + сметана + гірчиця + приправа для курки – по 1 столовій ложці
  • Сіль, зелень, хмелі-сунелі, суміш перчиків

Спосіб приготування

ріжемо по середині

Ріжемо вздовж грудки навпіл

зрізаємо кісточку

Розкриваємо як книжку і маленьким гострим ножичком вирізаємо кісточку яка знаходиться на грудинці

вирізаємо кістку

обрізаємо навколо хребта

Обрізаємо поруч із хребтом, сам хребет залишаємо

саму кістку залишаємо

зашиваємо шкіру

Солимо, перчимо всередині, зашиваємо розріз нитками. Голка потрібна довша, щоб захоплювати шкіру разом із м’ясом, інакше під час запікання вона може поповзти. Так само зашиваємо і горловину

залишаємо отвір

відварений рис баматі

Відварюємо півсклянки рису в підсоленій воді. Крупу краще брати пропарену, після варіння вона залишається розсипчастою, а перетворюється на кашу

обсмажуємо цибулю з морквою

Пасеруємо на сковорідці моркву з цибулею, перекладаємо до рису

натираємо яйця

Додаємо терті яйця, різану зелень, спеції, підсолюємо, перемішуємо, пробуємо на смак

шаткуємо зелень кропу

фаршируємо рисом

Наповнюємо й утрамбовуємо тушку начинкою

зашиваємо дірку

Вхідний отвір зашиваємо або скріплюємо двома зубочистками

змащуємо майонезом

Змішуємо майонез зі сметаною, гірчицею і курячою приправою, натираємо птицю з усіх боків. Залишаємо маринуватися на 1 годину

ставимо в духовку 1,5 години

Розігріваємо духовку до 190 градусів випікаємо курку десь 1,5 години, час залежить від розміру пташки

Як я добре не зашивала все одно трохи розійшлося, але на вигляд і смак це ніяк не вплинуло

розрізаємо нитки

Витягуємо нитки, зубочистки і, виносимо цілком на загальний огляд